L’enginyeria del talent
L’atur entre els professionals de l’enginyera és del 2%. Un 25% de les empreses tenen dificultats per incorporar enginyers i enginyeres. En els propers 10 anys, més de la meitat de les empreses necessitarà incrementar en més del 50% la seva actual plantilla d'enginyers i enginyeres. Però, paradoxalment, l’enginyeria no és prou atractiva per a les noies. Dels 750.000 enginyers i enginyeres que som avui a España, tan sols un 20% són dones.
Són dades del Observatorio de la Ingeniería de España, liderat per la Fundació Caixa d’Enginyers en estreta col·laboració amb el Col·legi, que posen sobre la taula un repte majúscul de la nostra societat: la falta de talent. Ja hi ha moltes accions i polítiques per promocionar les vocacions tècniques, que són àrees que requereixen capacitat d’estudi i d’esforç per endinsar-se en la investigació i la innovació. Però en calen més i de més impacte, està clar!
Aquesta manca de professionals contrasta amb l’àmplia oferta d’estudis universitaris de l’àmbit de l’enginyeria industrial que, des de fa dècades, proporciona excel·lents professionals. Actualment però, no estan prou valorats en termes salarials i són poc presents en els òrgans de poder i decisió especialment públics, però també d’empreses privades.
Per això, hem d’establir i assegurar els mecanismes de connexió entre la universitat i el teixit empresarial i vetllar per facilitar la implantació de les empreses a casa nostra. Tenim molts reptes al voltant de la indústria i els hem d’abordar des del present, un present que demana més que mai capacitats, coneixements, experiència, actituds, compromís, motivació i aliances... elements tots ells que volem situar com a part fonamental de la nostra professió: l’enginyeria. La presència de la tecnologia en tots els àmbits de progrés fa que l’enginyeria, i els seus professionals, tinguem una responsabilitat i oportunitat fora de dubte. Sense una indústria innovadora i tecnològicament avançada, una indústria eficient en tots els aspectes. no podrem aspirar a viure en la societat avançada que volem.
En un any en el qual Enginyers Industrials de Catalunya estem de celebració pels 160 anys de la nostra institució, cal mirar al passat per veure on som però també al futur, amb compromís pel desenvolupament sostenible sense renunciar al progrés, amb un accelerat ritme dels canvis tecnològics, econòmics i socials.
I sobretot, tenir en compte que per entendre la complexitat i proposar accions per continuar evolucionant i generant valor requereix -sobretot- d’això: de talent i d’enginyeria.