L'enllumenat públic en una smart city: el cas de l'Hospitalet de l'Infant

Molts nuclis urbans han apostat per transformar-se digitalment amb l'objectiu de donar resposta als grans desafiaments globals actuals: l'augment de població, la pol·lució, l'escassetat de recursos, la gestió de l'aigua o l'eficiència energètica.

En aquest context, l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que l'any 2050 el 70% de la població mundial viurà en àrees urbanes.
Tenint en compte que les ciutats seran nuclis de població cada vegada més grans, és fonamental aconseguir una gestió més eficient dels recursos i buscar sistemes de control i de gestió que permetin construir espais integrats, habitables per molta gent i, alhora, molt més sostenibles.

ENLLUMENAT intel·ligent

El paper de l'enllumenat públic

Un dels actius més importants d'un municipi és l'enllumenat públic. No només pel consum que té associat (mundialment la il·luminació representa més del 19% del consum mundial d'energia), sinó també per la seva relació directa amb l'eficiència energètica i la seguretat ciutadana. En aquest escenari, la il·luminació juga un paper molt important dins el concepte d'una smart city al constituir l'única xarxa pública i connectada d'una població que cobreix la totalitat o pràcticament la totalitat del territori. Per tant, per garantir l'èxit d'una ciutat intel·ligent és imprescindible que l'enllumenat que instal·lem sigui robust, escalable i interoperable en conjunt, per tal que pugui interactuar amb altres verticals i crear sinergies beneficioses pels ciutadans.

estació de tren hospitalet de l'infant

 

Una ciutat intel·ligent o smart city és aquella capaç d'utilitzar la tecnologia de la informació i la comunicació amb l'objectiu de crear millors infraestructures i millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen. Combina tecnologia, persones i creativitat per fer més sostenibles i eficients els espais urbans. Ofereix beneficis importants que es relacionen amb la planificació i realització d'operacions urbanes, l'eficiència energètica, la millora dels serveis de la ciutat, la creació d'espais més sostenibles, una major sensació de seguretat i protecció i la possibilitat d'interacció entre la comunitat i les dades del IoT (Internet de les coses).

smart cityReflexions preliminars i primeres passes per a la construcció d'una smart city

Abans de començar la construcció d'una smart city és recomanable realitzar una reflexió sobre les necessitats que té la ciutat i les possibles aplicacions que volem efectuar. El primer pas serà la implementació d'un l'enllumenat interconnectat que, a poc a poc, anirà evolucionant utilitzant diferents hardware integrats que podran connectar-se i comunicar-se entre sí. A través de la intel·ligència artificial podrem entrellaçar dades i aprendre d'elles per millorar les instal·lacions, augmentar l'eficiència i millorar la qualitat de vida de les persones.

En aquest context, el Comitè Espanyol d'Il·luminació (CEI) en col·laboració amb l'Institut per la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE) han publicat enguany un document anomenat Técnica de Smart City desde Alumbrado Exterior que pretén formar al sector de la il·luminació sobre conceptes relacionats amb les ciutats intel·ligents i divulgar quin hauria de ser el procés d'implantació d'una Smart City des del punt de vista de l'enllumenat, una infraestructura crítica i necessària per a la seguretat de les metròpolis.

Il·luminació intel·ligent a l'estació de tren de l'Hospitalet de l'Infant

Un exemple d'il·luminació intel·ligent el trobem a l'estació de tren de l'Hospitalet de l'Infant, a Tarragona. En aquesta instal·lació crítica, ubicada dins el nucli urbà, per la qual circulen trens regionals i de mitjana distància a alta velocitat, Carandini, fabricants d'il·luminació des de fa més de cent anys, hi ha dut a terme una reforma i transformació precisament perquè sigui més eficient i, alhora, tingui un impacte positiu en la seguretat i la qualitat de vida de les persones que l'utilitzen.

El projecte tenia com a objectius principals millorar la seguretat i optimitzar l'estalvi energètic. Tal com explica Xavi Traveria, director de marketing & I+D de Carandini, per aconseguir-ho, a part d'actualitzar l'enllumenat de les diferents zones de l'estació (andanes, marquesines, aparcaments, vials i passos subterranis), Carandini va subministrar el sistema intel·ligent de gestió i control de l'enllumenat Controlux Engine. Aquest sistema permet implementar una àmplia gamma de solucions a mesura i facilita la integració amb els protocols de comunicació més habituals en l'àmbit de l'automatització industrial i de les ciutats intel·ligents.

"El client requeria un control lumínic precís de cada àrea que li permetés ajustar el consum energètic segons els horaris d'obertura, l'entrada de llum natural i l'afluència de passatgers", recalca Traveria. Per això, i per tal de regular de forma diferenciada cada zona i grup de lluminàries, es van definir diferents busos de control i es va establir el protocol DALI per la comunicació entre cada un dels diferents punts de llum. La xarxa creada es va programar per regular automàticament el flux lumínic de cada àrea, tenint en compte l'horari dels trens, el nombre d'usuaris i la quantitat de llum existent.

Una solució preparada pel futur que augmenta la seguretat

Per últim, es va preparar la instal·lació per "futures necessitats", un altre punt fort de la instal·lació tal com destaca Traveria. La solució implementada permet que els sistemes automàtics de control de la il·luminació interactuïn amb altres dispositius, obrint la porta al disseny de noves funcionalitats que puguin ser necessàries en cas d'actualització tecnològica per exemple.

Així doncs, el sistema intel·ligent Controlux Engine instal·lat a l'estació de l'Hospitalet de l'Infant ha permès augmentar la seguretat durant el pas dels trens, adaptant la il·luminació als moments de major activitat i contribuir a reduir el consum energètic.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.