Les astronautes Meir i Koch duen a terme el primer passeig espacial format exclusivament per dones

Si mirem enrere, el juliol de 1982 va tenir lloc el primer passeig espacial en el qual va participar una dona, la soviètica Svetlana Savítskaya, acompanyada per l’astronauta Vladimir Dzhanibekov. Des d’aleshores, en aquests 37 anys, altres dones han sortit a l’espai, però sempre acompanyades per homes. El passat 18 d’octubre, això, però, va canviar.

Les primeres dones en fer un passeig espacial sense homes

Dues dones astronautes, Christina Koch, enginyera de vol, i Jessica Meir, biòloga, van realitzar el primer passeig espacial sense presència masculina. La missió d'ambdues dones era substituir un controlador d’energia anomenat “unitat de càrrega i descàrrega”, el qual regula la càrrega de les bateries que recullen i distribueixen l’energia solar als laboratoris orbitals. Tot i que la missió havia de durar unes cinc o sis hores, finalment va allargar-se, amb una durada de set hores i 17 minuts. El resultat va ser exitós i les dues van tornar a la nau.

Koch és la catorzena dona en dur a terme un passeig espacial, essent també la quarta vegada que en fa un d’aquestes característiques. Meir, per altra banda, és la quinzena dona en fer aquest passeig, però, per a ella, era la primera vegada que sortia a l’espai, segons el comunicat de la NASA. Koch era la membre extravehicular número 1, amb un vestit espacial amb franges vermelles, mentre que Meir era la número 2, i se la identificava per dur un vestit blanc. Amb això, Koch serà també qui completarà el vol espacial més llarg d’una dona, 328 dies, ja que porta en òrbita des del 14 de març, i ho estarà fins al febrer de 2020. L'objectiu d’aquest vol de llarga durada és estudiar l’efecte de la falta de gravetat en les dones. De moment, aquest rècord el té Peggy Whitson, havent estat en òrbita un temps acumulat de 662 dies, més que qualsevol home.

Durant la missió, Koch i Meir van rebre una trucada del president dels Estats Units, Donald Trump, qui les va felicitar. Trump va mostrar-se molt orgullós; tant, que aquest orgull el va portar a confondre la primera missió realitzada exclusivament per dones amb la primera vegada que les dones realitzaven un passeig espacial, cosa que Meir va corregir ràpidament.

La missió, tanmateix, s’hauria d’haver realitzat el març d’aquest mateix any. I és que, encara que les dones surtin cada vegada més a l’espai, i en ocasions hagin suposat el 50% dels promocionats per la NASA (com és el cas de Meir i Koch, ambdues de la promoció de 2013, on, per primera vegada, hi havia meitat d’homes i meitat de dones), encara estan molt invisibilitzades. El principal motiu pel qual la missió no va poder-se dur a terme va ser que les dues astronautes, Koch i Anne McClain (qui havia de realitzar el passeig en un primer moment), necessitaven la mateixa talla de vestit espacial, però només n’hi havia un, ja que l’altre no estava condicionat per a la missió, segons va explicar la NASA mesos enrere.

Petits i grans passos cap a la igualtat de gènere

La primera dona en formar part d’una missió espacial, Valentina Thereshkova, va fer-ho l’any 1963, però no va ser fins el viatge de Svetlana Savítskaya  a l’espai, el 1982, que la NASA va començar a deixar de banda el sexisme i el masclisme per enviar, l’any següent, a  l’americana Sally Ride.

Missions com les del passat 18 d’octubre són les que es necessiten per tal d’aconseguir la igualtat entre homes i dones, sobretot en els camps científics, tecnològics, enginyers i matemàtics (STEM), on les dones estan encara molt invisibilitzades. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.