Les professions STEAM, una aposta de futur

Segons dades recents de l'Observatori de l'Enginyeria d'Espanya impulsat per la Fundació Caixa d'Enginyers, si la indústria aspira a elevar el seu pes en el PIB nacional per a contribuir al desenvolupament econòmic del país, necessitarà sumar un mínim de 200.000 enginyers en els propers deu anys. Dit això, crec molt rellevant destacar una altra de les dades de l'esmentat Observatori, que apunta que dels 750.000 professionals de l'enginyeria que hi ha a Espanya, només el 20% són dones.

Tot i que no s’espera un dèficit de titulats per omplir la demanda d’ocupacions en el sector de l’enginyeria, és necessari sumar esforços per atreure a més joves cap a la professió i, en especial, per  visibilitzar el sector entre les dones. Un dels grans reptes de l'educació a nivell europeu és la demanda no satisfeta de les professions relacionades amb la ciència i la tecnologia (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics, per les seves sigles en anglès), que contribueixen significativament a incrementar la productivitat de les economies als països del nostre entorn.

En aquest sentit cal destacar que, malgrat ser majoria a les aules universitàries, només un 29% de l'alumnat d'enginyeria són dones, tal i com revela l'Observatori, el que significa que una gran part de la població es troba infrarepresentada en un dels sectors amb major ocupabilitat que, a més a més, és clau per a la innovació i el desenvolupament de la societat.

Des de la Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, que a més tinc l'honor de presidir, treballem activament per  donar suport a l'accés de dones a l'enginyeria i a altres professions STEAM. Aquest suport al talent femení el duem a terme mitjançant dos projectes que afecten a les dones en dues fases de la seva vida: quan són nenes de primària, una etapa fonamental perquè als sis anys les nenes comencen a sentir-se menys capaces que els seus companys i a no associar l’excel·lència intel·lectual amb el seu gènere; i quan es troben en els seus estudis superiors o s'enfronten amb el repte d'endinsar-se en el mercat laboral.

“Enginy-era” és el nom del projecte que es focalitza en donar a conèixer les professions STEAM a nenes i nens de primària i despertar vocacions. A través de tallers s'expliquen les sortides professionals per  mostrar l'ampli ventall que requereix el mercat laboral i trencar amb els rols laborals prefixats. El projecte té com a objectiu acabar amb aquests estereotips o amb qualsevol altra discriminació a través de referents femenins del món científic, tecnològic, de l'enginyeria i les matemàtiques, que ajudin a normalitzar el seu paper en la societat i especialment la llibertat d'elecció del futur professional.

En una segona fase de la vida de les estudiants, la Fundació col·labora amb el projecte de mentoring “Dona i Enginyeria” de la Real Acadèmia de la Ingeniería, l'objectiu de la qual és proporcionar eines i persones referents en la professió perquè les estudiants dels últims cursos d'Enginyeria i altres estudis STEAM i joves professionals puguin desenvolupar-se professionalment i reconèixer el seu propi potencial.

Des que el projecte “Dona i Enginyeria” es va posar en marxa el 2016, professionals amb càrrecs directius i d'alta responsabilitat han acompanyat en la seva inserció laboral, compartint les seves experiències i punts de vista, a alumnes dels últims cursos d'Enginyeria i altres estudis STEAM. L'acompanyament a estudiants i el mentoring a professionals és gratuït gràcies a beques, com les que atorguem des de la Fundació Caixa d'Enginyers.

Afortunadament, tot i que encara queda molt per fer, les dones tenen cada cop més visibilitat i accés a informació per poder triar una de les professions més demandades i claus pel desenvolupament econòmic d’un país. Dins de les carreres STEAM, les dones continuen optant per aquelles branques del coneixement que contribueixen a millorar la vida de les persones, perquè transmetre el vessant humà i l'impacte social que pot tenir l'enginyeria és fonamental.

L'enginyeria transforma el món. Que les dones estiguin representades i es desenvolupin en aquest àmbit significa que també ho estaran les seves necessitats i maneres de fer.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.