Les TIC, una autèntica revolució en el tractament dels pacients

ALBERT LÓPEZ // De fet, la realitat virtual, les apps mòbils i les plataformes web ja estan obrint noves portes per millorar la vida del pacient i, alhora, ajuden el metge i els infermers en la seva tasca professional.

Un dels projectes destacats l'està desenvolupant la Universitat Politècnica de Catalunya: un monitor remot intel·ligent per al seguiment de pacients amb depressió major. Amb aquesta aplicació amb website, el pacient està monitorat dia a dia, s'obté un seguiment real de l'evolució de la seva patologia i, finalment, realitza una sèrie de prediccions sobre possibles recaigudes i comportaments futurs del malalt. Aquestes prediccions s'obtenen gràcies a metodologies d'intel·ligència artificial com ara el soft computing. Tant la informació obtinguda pel monitor com la introduïda manualment pel pacient permeten un feedback d'informació molt visual, que és útil per al mateix malalt i per a l'equip de metges. En cas de considerar una hipotètica recaiguda, s'activa una alarma i s'estableix una comunicació directa entre el metge i el pacient.

La realitat virtual en l'avaluació i el tractament de l'alcoholisme és un altre projecte destacable que està duent a terme l'Hospital Clínic de Barcelona. En aquest cas es tracta d'un entrenament virtual que ajuda els pacients a controlar la temptació de beure alcohol i evitar patir recaigudes. Aquesta tècnica obté dades del pacient, com l'activitat cardíaca, temperatura i conductància de la pell, abans, durant i després del seu pas per cinc entorns predeterminats.

Finalment, destaquem un projecte amb tres anys de recorregut en el qual col·laboren enginyers informàtics, matemàtics i psicòlegs. Liderada pel Consorci Sanitari de Terrassa, l'objectiu d'aquesta investigació és desenvolupar estratègies per avaluar i intervenir a través de l'observació de la pròpia vida del pacient captada mitjançant una càmera digital. D'aquesta manera s'ha obtingut un programa d'entrenament cognitiu per a persones amb una pèrdua lleu de memòria en una fase preclínica. Els pacients són exposats als seus propis records capturats amb una càmera amb l'objectiu de poder explicar la conducta i la cognició del cervell mitjançant models matemàtics.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.