Maria Salamero i Narcís Armengol, nova presidenta i degà d’Enginyers Industrials de Catalunya
Maria Salamero i Narcís Armengol són, la nova presidenta i el nou degà de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya (AEIC) i del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), respectivament. En la junta celebrada aquest dimarts, Salamero i Armengol han pres possessió dels càrrecs després d’encapçalar l’única candidatura que s’ha presentat als processos electorals. Maria Salamero és, doncs, la primera dona que presideix l’AEIC, fundada el 1863.
Amb el lema ‘Evolucionem’, Salamero i Armengol han elaborat un decàleg per fer un pas més i seguir transformant Enginyers Industrials de Catalunya, acompanyar i representar els professionals de l’enginyeria i, alhora, convertir-se en referent per a la societat. Per Salamero, és un equip “divers i paritari” que integra professionals més sèniors amb “la veu de l’experiència” i “talent jove” que treballa amb tecnologies punteres com la intel·ligència artificial o el big data”. La nova presidenta destaca que són professionals de molts sectors que representen “el futur de l’enginyeria al nostre país”.
Dels deu punts del decàleg, Salamero destaca la voluntat de generar impacte real a la societat, serveis a les empreses i contribuir a la transició ecològica i justa per la qual creu que “l’enginyer, l’enginyera i l’enginyeria” són clau. “No ens podem permetre el luxe de no comptar-hi”, afegeix Salamero, “per al progrés de la societat i el benestar de les persones i el planeta”. Al mateix temps que recorda que els professionals de l’enginyeria són persones amb “moltes inquietuds i coneixement de la tecnologia” que treballen sempre “per aportar solucions” i com a “motor de transformació”.
Per la seva banda, Armengol destaca que el propòsit de tot l’equip aquest nou mandat és agafar responsabilitat i contribuir “amb dedicació i treball voluntari” al reconeixement de la professió que els uneix, l’enginyeria. Pel nou degà, el rol que ha de tenir l’enginyer actualment és el que ja ha tingut en segles anteriors i revolucions industrials, és a dir “fer aportacions de solucions pel progrés de la societat, des de l’àmbit mèdic fins a l’organització de ciutats”. Per això, creu que cal impulsar aquest rol perquè “la presència i necessitat de l’enginyeria és òbvia i evident mirant el passat, el present i el futur”.
Maria Salamero Sansalvadó és enginyera industrial per l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i MBA per EADA. Ha estat més de 25 anys dedicada al Sector de l’Aigua i el Medi ambient dins el Grup Agbar en el que ha exercit diferents rols i càrrecs en l’àmbit de les operacions, la tecnologia, la recerca i la innovació, la formació, la comunicació i darrerament en la sostenibilitat.
Narcís Armengol i Gelonch és enginyer industrial per l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i MBA per ESADE. Actualment és director general de ARCbcn, enginyeria especialitzada en el disseny i la consultoria de models i tecnologies del sector de l’energia, així com de projectes R+D+I.
Tots dos porten anys vinculats al Col·legi i l’Associació i actualment formaven part de les Juntes encapçalades per Jordi Renom i Josep Canós que ja havia iniciat un projecte transformador amb un propòsit adaptat al nou entorn: “Liderem l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones”.