Matilde Villarroya: "Si no ajudem la indústria, no podrem fer política social''

Del pressupost anual de la Generalitat de Catalunya, només el 0,5% es destina al Departament d'Empresa i Coneixement, una xifra que la directora general d'Indústria, Matilde Villarroya, considera que és insuficient. Per això, posa en valor el retorn que té de cara a la societat, la inversió en la indústria. ''Si no ajudem a la indústria, no podrem fer política social'', ha dit Villarroya en la seva intervenció a la darrera sessió del cicle de conferències organitzat pels Enginyers Industrials de Catalunya. Villarroya no ha posat en dubte que el 80% dels comptes s'hagin de dedicar als departaments més socials, però ha post en valor la necessitat de continuar ajudant a l'empresa i a la indústria.

Villarroya també ha lamentat que l'opinió pública consideri que no es fan polítiques industrials des del Govern i ha reivindicat el Pacte Nacional per a la Indústria, del 2017, com a eixos principals per potenciar la competitivitat, la indústria 4.0, la dimensió empresarial, la formació i les infraestructures amb un pressupost de 1.800 MEUR.

Una d'aquestes polítiques industrials que ha tirat endavant el Departament les darreres setmanes és la línia d'ajuts d'11 MEUR a micro i petites empreses per dotar-los liquiditat per mantenir llocs de treball. Actualment, els ERTO per la crisi de la COVID-19 han afectat un 20% dels ocupats de Catalunya, majoritàriament del sector serveis però també a la indústria. En total, hi ha 719.000 persones amb aquesta situació.

Les propostes dels Enginyers

Villarroya també ha agraït als Enginyers Industrials de Catalunya el document elaborat amb 40 propostes per situar la indústria com a vector de recuperació econòmica a Catalunya en ser un document ''que toca molt de peus a terra''. En aquest sentit ha defensat que estan ''perfectament alineades'' amb la política del Govern i ha destacat que són documents ''molt necessaris''.

Per la permanència de Nissan

La directora general d'Indústria també ha assegurat que el Departament continua treballant perquè Nissan reverteixi la decisió de tancar les plantes de Catalunya. Villarroya ha assegurat que s'ha fet tot el possible per poder i ha recordat que s'ha treballat un pla de viabilitat per fer viable les plantes, explicant l'ecosistema català, la importància dels proveïdors a Catalunya i fins i tot amb ofertes econòmiques però no s'ha pogut convèncer la companyia japonesa. ''Amb la mà al cor, diria que hem fet tot el que estava al nostre abast'', ha reconegut Villarroya.  Per això, ha especificat que la permanència de la companyia continua sent el pla A, malgrat que sigui difícil la reversió, però com  a Govern ja està treballant en un pla B per donar resposta a la situació que crearà la marxa de Nissan al teixit empresarial.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.