Més de 500 projectes aspiren als fons europeus

El Govern ha rebut més de 500 projectes que aspiren a obtenir recursos dels fons de reconstrucció europeus per fer front a la crisi de la COVID-19. L'executiu intentarà agrupar-los en vint grans projectes i es presentaran al govern espanyol entre finals de desembre i principis de gener. Així ho han explicat aquest dimecres el vicepresident de Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i el conseller d’Economia i Coneixement, Ramon Tremosa, a la compareixença al Parlament de Catalunya, on han informat sobre l'anàlisi i la selecció de projectes que s'està fent des del Govern en col·laboració amb el grup d'experts del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation.

El vicepresident Aragonès ha desglossat el volum total de fons mobilitzats per les autoritats europees, que s’eleven a 1,8243 bilions d’euros entre el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (1,0743 bilions finançats amb aportacions dels estats membres) i el nou instrument Next Generation EU (750.000 milions d’euros finançats amb deute a llarg termini emès per la CE).

Per Aragonès, la injecció d'aquests recursos ha de servir per deixar enrere ''la vella economia'' i obrir pas a una de nova ''més resilient, verda i inclusiva''. Pel vicepresident no es tracta de ''reconstruir el món d'ahir sinó d'aprofitar l'oportunitat per construir el món de demà''.  Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat que els fons europeus Next Generation EU “són una oportunitat única que ha fet possible la pandèmia” i en aquest sentit ha advertit que si les coses no es fan d’acord als criteris que marca la Unió Europea “serà la primera i última vegada” que s’impulsin.

Tremosa ha afegit que a Catalunya hi ha molts projectes ''que encaixarien molt bé'' i ha lamentat que l'assignació sigui de control estatal, ja que ha recordat que Catalunya acostuma a captar més d'un 3% dels fons malgrat representar només un 1.5% del PIB en relació a la població europea. El conseller també ha demanat que a Catalunya les empreses locals “es considerin tractores” i liderin la majoria dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transició Econòmica (PERTE) que s’aprovin. Tremosa ho ha fonamentat en el fet que, amb una arribada ràpida de fons europeus, aquestes companyies “multiplicaran la seva capacitat de reconstruir la nostra economia”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.