Més eficiència i productivitat amb cobots i visió artificial. El cas de HARTMANN
Des de fa un parell d’anys, les línies de producció de Omnifix de la planta que HARTMANN Group té a Mataró estan automatitzades i incorporen robots col·laboratius. Aquests actuen al final del procés; tres en la paletització i una altra en l’encaixat del producte. D’aquesta manera, s’automatitzen tasques repetitives i de poc valor afegit en l’elaboració d’apòsits postquirúrgics, i s’allibera temps dels treballadors per a realitzar feines de més complexitat. “Hem de tenir menys persones manipulant matèries primeres i més persones pensant com millorar el procés”, explica Marc Rodríguez, Director Industrial de la planta.
En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Rodríguez explica que, la dels robots col·laboratius, és una tecnologia cost eficient, relativament assequible i que permet interacció amb els humans. “És més propera i més saludable”, recalca Rodríguez. Però aquest no és l’únic avantatge. Rodríguez assegura que amb “menys petjada” s’ha pogut habilitar la tecnologia en un entorn industrial. Els cobots fa uns deu anys que s’utilitzen a la indústria, però cada vegada tenen més velocitat, més cobertura i els seus braços poden suportar més pes. “Això permet manipular peces i estoigs menys voluminosos i extrapolar la tecnologia per l’ús al paletitzat amb una interacció molt més amistosa”, diu Rodríguez.
Més competitivitat, productivitat i seguretat
Amb la incorporació dels cobots s’ha aconseguit descarregar de feina el final de les línies i s’ha augmentat la competitivitat, la productivitat i la seguretat, enfocant les persones que feien aquesta tasca cap a feines de més valor afegit. Tot i que per Rodríguez és precisament aquesta una oportunitat per als treballadors d’evitar tasques repetitives, poder créixer professionalment i assumir més responsabilitats, positivitzant les inquietuds que l’automatització genera en el sí d’una plantilla. Per això, i malgrat que “el procés de canvi és complicat a tot arreu”, Rodríguez assegura que es continuarà invertint en cobots i altres sistemes d’automatització ja que els avantatges superen les dificultats.
Control de producte amb visió artificial
L’Omnifix és un producte per a quiròfans que ha de complir uns alts requisits de qualitat i esterilitat per evitar el risc de contaminació en ferida oberta, i en el procés de producció es generaven certes impureses difícils de detectar pels controls de qualitat realitzats per persones. En no poder fer un mostreig del 100% i per assegurar que el sistema utilitzat sigui capaç de detectar amb precisió i discernir el producte correcte del defectuós, a la planta de HARTMANN van instal·lar un conjunt de càmeres de visió artificial. S’ha incorporat tecnologia de machine learning i entrenat la màquina perquè detecti quin producte és apte per al seu ús i quin no. “Guanyes eficiència i descarregues aquesta responsabilitat a les persones, per les quals és un esforç important revisar el 100% dels productes”, diu Rodríguez, “amb això tenim la garantia total que el producte que s’utilitza compleix els estàndards de qualitat requerits”. Per la planta, diu Rodríguez, ha estat un “salt quàntic” en dos punts concrets: en la càrrega de feina i en la tranquil·litat i seguretat del producte.
Aquest és un procés nou perquè tot i que feia temps que hi treballaven no l’han implementat fins a finals del primer trimestre d’aquest any. El resultat és bo i ja estan estudiant replicar-ho en dues línies més de producte estèril. Per Rodríguez és una tecnologia idònia per a sectors altament regulats i amb requeriments alts de seguretat ja que permet plantejar l’acceleració dels processos i elevar el nivell d’exigència. “Ens permet posar-nos unes ulleres diferents i enfocar-nos en els potencials de millora”, afegeix Rodríguez. Amb aquest sistema es rebutgen més productes però s’augmenta la seguretat perquè hi ha la garantia que els que s’utilitzen a quiròfan compleixen perfectament els alts requisits de qualitat.
“El repte serà humà”
Rodríguez augura que les innovacions no s’aturaran aquí, però recalca que són les persones qui estan al centre del canvi, i situa el principal problema de les empreses actualment en la manca de personal qualificat en aquest tipus d’eines i tecnologies (IA, robòtica i robòtica col·laborativa, etc.) que han de fer possible fer la transició en la millora dels processos. “La indústria s’ha de fer atractiva per als nous talents”, diu Rodríguez, “el repte serà humà”.
Molts dels perfils que surten de graus superiors, assenyala Rodríguez, s’enfoquen a la informàtica, i creu que les empreses més industrials han de demostrar que el sector és atractiu per poder-se “nodrir” de perfils més qualificats que ara opten per altres sortides laborals i sectors. De fet, Rodríguez destaca que de la Formació Professional en surt personal qualificat i molt potent per les empreses que han d’afrontar “la democratització” de la robòtica col·laborativa i altres eines cada vegada més freqüents, i que seran els enginyers – que també necessiten les empreses siguin de la dimensió que siguin- els qui han de tenir la visió “d’integrar aquesta onada”.