Motor de progrés

La setmana passada, Enginyers Industrials de Catalunya vam donar a conèixer 300 propostes a alguns dels principals reptes que tenim al món avui: l’emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora, l’energia i la societat justa. És un document que hem defensat com a propostes per ajudar a orientar al país en el camí del progrés econòmic, industrial i social i fer-ho de manera més sostenible.  

Per això, agents polítics i empresarials van ser els primers a sentir-ne el contingut. Perquè volem obrir, a través d’aquest treball que han elaborat professionals de l’enginyeria experts en cada un dels àmbits, un espai per debatre la tecnologia, la indústria, el lideratge i sobretot, passar a l’acció. No és habitual compartir un espais d’acció i lideratge en això que en diem col·laboració publicoprivada. Confiem que els qui hi van ser presents ho van trobar útil i que el de dilluns 20 de novembre va ser la primera d’un seguit de trobades entre l’enginyeria, la societat i la política. Volem aportar una dada significativa: el teixit empresarial que va assistir a la trobada representava una facturació anual de 72.000 MEUR, que en termes comparatius significaria un 27% del PIB català. 

I vàrem posar sobre la taula dues dades més. La primera, una mirada al futur pel que fa el talent en el nostre sector: segons l’Observatorio de la Ingeniería de Espanya, la societat necessitarà 200.000 nous enginyers en els propers 10 anys. La segona, una mirada al present: la tercera part dels CEO’s de les empreses de l’IBEX 35 són enginyers… no passa el mateix en altres tipus d’organitzacions, especialment en l’àmbit públic, on la presència d’enginyers és pràcticament testimonial. 

subscriu-te

 

En aquest sentit, els enginyers i les enginyeres estem al costat del sector empresarial i industrial i també de l’administració per poder implementar mesures i accions que ens garanteixin un creixement econòmic, una millor eficiència i un augment de la productivitat, elements clau per assegurar-nos una societat justa.  

Volem fer una especial èmfasi en el propòsit final d’aquest treball d’anàlisi i proposta. L’objectiu del document, més enllà de la identificació i aportació de solucions, és traslladar el senyal d’urgència des de les institucions que representem cap a les administracions. Ens volem posar a disposició de tots i totes per tal de seguir enfortint i liderant la connexió entre el teixit industrial, empresarial i les administracions públiques; amb rigor i determinació, i convertir aquesta connexió en valor, també pels professionals de l’enginyeria que treballen en el dia a dia d’empreses i indústries. Cal que estiguem oberts al món! 

Amb tot, som al costat de l’empresa, la indústria i la societat. Els enginyers i enginyeres podem participar als espais publicoprivats d’estudi, anàlisi i decisió sobre els temes estratègics amb contingut tecnològic complex i que requereix d’aproximacions rigoroses i no pas d’opinàtica. Perquè estem preparats per fer avançar amb agilitat, energia i determinació el país, prenent decisions valentes, sistèmiques i durables. Acords de país més enllà dels cicles polítics i econòmics. Demanem que entre tots actuem i passem a l’acció de forma urgent. 

Amb aquest treball, ‘Enginyeria, motor de progrés’, hem posat sobre la taula reptes i solucions. La tecnologia, i l’enginyeria, per tant, és part d’aquesta solució. Podeu comptar amb nosaltres també per començar a moure’ns. Cal actuar! Amb rigor, pragmatisme, ambició, determinació i valentia, i també amb celeritat! 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.