Neatsight, visió per computador amb IA
Catalunya no para d'avançar. La visió de la intel·ligència artificial en processos industrials implica la integració de tecnologies avançades per optimitzar la producció, millorar l'eficiència, reduir costos i augmentar la qualitat. En aquest marc de canvi, la startup catalana Neatsight ha desenvolupat una solució que integra aquesta tecnologia de manera ràpida i simplificada en petits dispositius per fer deteccions ràpides en processos industrials. D'aquesta manera, dispositius de IoT de baix consum poden integrar aquesta solució per entendre l'entorn a través d'una simple càmera, de forma més econòmica que amb maquinària de sensors, i integrant de manera senzilla el software en les seves plataformes de gestió.
La solució dissenyada per Neatsight en forma de Software as a Service (SaaS) permet, per exemple, revisar de forma efectiva l'envasament de productes líquids i comprovar si el producte ha quedat ben segellat per evitar vessaments. "El que fem és democratitzar el desplegament de solucions de visió artificial perquè es puguin aplicar a dispositius de baix consum i baix processament" ha explicat Albert Minguell Colomé, CEO de Neatsight.
Minguell, en aquest aspecte, ressalta que "la intel·ligència artificial està molt avançada en software però té un ritme més lent de penetració al mercat industrial perquè les màquines tenen diverses limitacions". El cost que implica incorporar la visió artificial en la multitud de punts que pot necessitar una cadena industrial o les dificultats per integrar aquestes eines a les plataformes de control que ja tenen les empreses són algunes de les principals.
La startup es va fundar l'any 2023 arran de la detecció d'aquesta oportunitat de mercat en la indústria 4.0 per part de l'equip fundador, que disposa de més de 7 anys d'experiència en el desenvolupament de la tecnologia de visió artificial. "Estem fent prospecció dins els diferents verticals de la indústria per veure quins s'ajusten millor a la nostra solució", indica Minguell. I apunta àmbits com el control de qualitat en les cadenes de muntatge o el sector logístic com a àrees amb especial potencial.
La IA en processos industrials està transformant la manera com operen les fàbriques i empreses, portant-les cap a un futur més eficient, segur i productiu. Neatsight ha comptat amb el suport del Govern, per mitjà d'ACCIÓ, l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball, a través d'un ajut directe de 100.000 euros de la línia Startup Capital, destinada a impulsar el creixement d'empreses emergents amb un alt potencial tecnològic.
L'obtenció de l'ajut Startup Capital d'ACCIÓ suposa, per part dels responsables de la startup, un reconeixement i una validació del projecte. A més, els diners són importants perquè ens ajuden a seguir invertint en l'R+D que necessitem, però també ho és la part d'acompanyament que ens permet establir connexions amb la indústria", destaca el seu CEO. Neatsight té la seva seu a la ciutat de Barcelona i compta actualment amb un equip de 7 professionals.
Visió de la intel·ligència artificial
La IA permet automatitzar processos complexos que tradicionalment requereixen intervenció humana. Robots i sistemes autònoms poden dur a terme tasques repetitives amb precisió i sense fatiga, cosa que millora la productivitat i redueix l'error humà. Els algorismes permeten predir errors en maquinària i equips abans que passin, utilitzant dades històriques i en temps real. Això permet un manteniment proactiu, reduint el temps d'inactivitat i perllongant la vida útil dels actius.
Es fan servir grans quantitats de dades per identificar patrons i tendències que no són evidents per als humans. Això ajuda a optimitzar processos de fabricació, reduir deixalles i millorar l'eficiència energètica. Els sistemes de visió per ordinador, impulsats per IA, poden inspeccionar productes en temps real, detectant defectes amb més precisió que els mètodes tradicionals, això assegura que només els productes que compleixen els estàndards de qualitat arribin al mercat.
La IA pot millorar la gestió de la cadena de subministrament mitjançant la predicció de la demanda, l'optimització d'inventaris i la identificació de colls d'ampolla, per exemple, fent-la més àgil i receptiva. En definitiva, la capacitat de la IA per analitzar grans volums de dades permet obtenir insights valuosos que poden guiar la presa de decisions estratègiques. Això inclou, des de l'optimització de processos, fins a la identificació de noves oportunitats de negoci. Aquesta implementació ha de ser compatible amb la infraestructura tecnològica actual per assimilar una integració correcta amb sistemes ja existents.