«Necessitem inversors per poder fer l’up scalling»

Entrevistem a Jordi Martorell, investigador de l’Institut de Ciències Fotòniques

Jordi Martorell és professor i investigador de nanoestructures fotovoltaiques orgàniques de l’Institut de Ciències Fotòniques. Martorell va presentar el passat 7 d’octubre els resultats i la recerca desenvolupada en el projecte Soprocel en OPV Workshop celebrat a Barcelona. En aquesta entrevista ens introdueix en el projecte Solprocel.

Quin ha estat l’objectiu principal del projecte Solprocel?
Desenvolupar una tecnologia fotovoltaica orgànica semitransparent per a generar electricitat per a que sigui aplicada en l’anomenat building integration. És a dir, a les parts verticals de l’edifici, com les finestres, sense bloquejar la visió de l’usuari.

D’aquesta manera l’edifici es nodreix d’energia per al consum elèctric, per a climatitzar-lo, etc
Efectivament, així ens alineem amb els objectius europeus de construir edificis d’energia quasi nul·la, que vol dir que genera tota l’electricitat que consumeix.
Una de les opcions és l’energia fotovoltaica, però la que pots instal·lar en el terrat té molta menys superfície, malgrat que és cert que obté més eficiència pel fet de ser plaques opaques.
Allà on tens superfície, sobretot si estem parlant d’un edifici d’oficines d’una certa alçada, és a les partes exteriors.
A l’hora d’integrar-les la clau és no bloquejar la visió de l’usuari.

Amb el projecte heu pogut quantificar la quantitat d’energia que són capaces de produir aquestes plaques orgàniques semitransparents?
Per metro quadrat en l’època de la tardor hi arriben uns 4 kw/h. Amb una tecnologia basada en el silici es podria arribar a convertir en electricitat un quart de kw/h. Pot arribar a representar entre un 20 i un 50% del consum energètic de l’edifici, però depèn molt de l’eficiència energètica del propi edifici.

"La tecnologia patentada l’ICFO ens permet fer una gestió molt bona de la llum, tenir una cel·la amb una transparència del 30% i una eficiència gairebé del 6%"

Quin paper ha desenvolupat la fotònica en aquestes plaques fotovoltaiques?

Poder gestionar molt bé la llum. El que nosaltres utilitzem per generar electricitat és llum una mica ultraviolada, llum visible i llum infraroja. Aleshores el que ens interessa és minimitzar la visible i maximitzar la  ultraviolada i infraroja. El que ens arriba del Sol de llum  ultraviolada no és gaire, per tant el que més ens interessa és la infraroja amb l’objectiu de generar electricitat.
La tecnologia que l’ICFO té patentada l’hem incorporat a aquesta cel·la i ens permet fer una gestió molt bona de la llum. A més, ens permet tenir una cel·la amb una transparència del 30%, que és molt i amb una eficiència gairebé del 6%, que també és molt amb la tecnologia semitransparent.

Creu que estem molt lluny encara de passar a la fase de produir industrialment aquestes cel·les?
Diria que en l’àmbit del laboratori està molt desenvolupat. Es poden fabricar cel·les molt estables. De fet, l’estabilitat és una variant molt important. I les que podem fabricar ja ara mateix instal·lades a una finestra poden tenir un rendiment al 100% d’uns 10 anys. Això vol dir que al cap de 10 anys rendeixen al 80%. En aquest sentit el problema ja és trobar inversors per poder fer l’up scalling, és a dir, poder passar de cel·les de mida de laboratori a poder fer cel·les de la mida d’un vidre.

Les plaques fotovoltaiques amb aquesta tecnologia requereixen algun tipus de manteniment especial?
La veritat és que no. Només la neteja normal dels vidres. Si un mòdul fallés és tan senzill com substituir-lo per un altre.

Amb aquesta tecnologia seria possible emmagatzemar energia per si li calgués a l’edifici en un moment determinat?
Si i no. Durant els dies laborals no caldria, atès que el màxim consum d’un edifici d’oficines produeix a les 12 o les 13h del migdia, que és quan tens també la màxima generació solar. L’edifici, en aquests moments, consumirà més energia de la que pot produir amb només fotovoltaica. Però el cap de setmana l’edific queda buit i es pot continuar generant energia. És aquí quan fa falta tenir un bon emmagatzemament d’energia per consumir-la quan et faci falta o per a que la puguis vendre.

En quina fase es troba el projecte?
Solprocel ja ha acabat. Dins del projecte hi havia una part d’up scalling i s’han explorat diferents vies. El projecte ha aconseguit optimitzar la tecnologia, com l’estabilitat,  i el control fotònic. Ara ens cal trobar inversors per poder tirar-ho endavant.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.