Nova llei de residus: el canvi és més urgent que mai

Som de ple en el segle XXI. Ja no són vàlids els antics paradigmes d’usar-llençar, i les muntanyes de residus sense reciclar han de ser cosa del passat. A Catalunya, ja hem fet molts canvis envers la sostenibilitat i ara, amb la nova llei de residus, volem fer-ne encara més. Entendre els residus no pas com quelcom desagradable que s’ha de fer desaparèixer a qualsevol preu, sinó com un recurs valuós que es pot recuperar per tornar a entrar en el cicle productiu.

La nova llei de residus de Catalunya pretén incorporar un nou sistema productiu basat en l’economia circular, que garanteixi l´ús racional dels recursos i prioritzi els productes i sistemes de reciclatge i reutilització. Per arribar a aquests objectius, estem implicant tots els sectors de la societat en per implantar les estratègies de prevenció de residus i ús eficient dels recursos. Les mesures que s’adoptin en matèria de residus hauran de ser coherents amb les estratègies de lluita contra el canvi climàtic i de residu zero.

Des de l’Agència de Residus de Catalunya, proposem una llei que permeti la preservació dels recursos materials presents al territori, i una política enfocada a reduir fins al mínim els efectes negatius de la generació i gestió dels residus en la salut humana i el medi ambient, en coherència amb les estratègies de lluita contra el canvi climàtic.

A tal efecte, donem especial importància a les mesures de prevenció. Com bé sabem, el millor residu és el que no es produeix, especialment en el cas d’aquells que malmeten el medi ambient o la salut de les persones. Per això, la nova llei inclou mesures destinades a evitar productes químics perillosos i la generació i dispersió de plàstics i microplàstics, inclosos encara avui dia en tot tipus de productes. Com ho evitem? Doncs eliminant els productes plàstics d’un sol ús i els envasos no necessaris amb mesures per fomentar la reutilització de tot tipus de materials. Tot el què es pugui tornar a fer servir, cal que tingui una segona vida abans d’eliminar-se.

En aquest punt, necessitem moltíssima col·laboració per part de les empreses i el teixit productiu i de distribució. Per treballar amb ells colze a colze, ens plantegem l’establiment de nous Sistemes de Responsabilitat Ampliada del Productor per tot de nous productes, com ara olis vegetals o el paper i plàstic que no són envasos. També, en cas de residus que es troben massa sovint dispersos en el medi ambient, volem instaurar Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn per productes com les piles, els envasos de vidre o les burilles de cigarreta.

Administracions, gestors, ens locals i ciutadania tindran també el seu paper fonamental a l’hora de millorar radicalment la recollida selectiva per aconseguir-ne una excel·lent qualitat. Els residus ben separats, permeten la seva reutilització i, en cas que no sigui possible, un reciclatge del què poden sortir materials funcionals per a tornar al circuit productiu.

Aquestes perspectives van intrínsecament lligades a una limitació de les opcions que no suposen una valorització dels residus: els grans abocadors i incineradores han de ser cosa del passat.

Aquestes mesures i moltes d’altres s’implantaran a partir d’un any de l’entrada en vigor de la llei. Tenim pressa, el planeta no ens espera.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.