Olot, terra de projectes energètics denginyeria de referència
Olot està esdevenint un laboratori d’idees i projectes d’eficiència energètica vinculats a les fonts d’energies renovables. EspaiZero, la seu de l’enginyeria olotina Wattia Innova inaugurada l’any 2013, és el projecte que va encetar el camí d’implementació d’iniciatives d’aquesta tipologia. Així mateix, cal subratllar que EspaiZero va generar una gran expectació i impacte, tant en els professionals del sector com en els mitjans de comunicació. A hores d’ara EspaiZero ja ha assolit l’objectiu de ser un edifici amb consum zero d’energia. Així ho podem constatar en el panell informatiu de consums energètics de l’entrada. La clau per entendre l’èxit d’aquesta proposta és el mix energètic de fonts renovables: biomassa, geotèrmica i fotovoltaica.
Aquest plantejament d’enginyeria ha estat la base per anar un pas més enllà i fer realitat el projecte de l’illa energètica situada en el centre històric de la capital de la Garrotxa. En aquest cas, ens trobem davant d’una iniciativa impulsada per una Administració pública (l’Ajuntament d’Olot) i per l’UTE formada per Gas Natural i Wattia Innova, guanyadora de la licitació.
Aquests dos projectes, a més d’impulsar l’estalvi energètic i d’emissions de CO2 a l’atmosfera, han iniciat un camí que portarà Olot i la Garrotxa a endegar dues iniciatives sostenibles més. Per una banda, la instal·lació de catorze calderes de biomassa per abastir petits ajuntaments de la comarca. Per l’altra, la creació de la Locomotora Energètica: un projecte publicoprivat que té com a objectiu principal reduir les emissions de diòxid de carboni per assolir una comarca al més descarbonitzada possible i posar un granet de sorra més en la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta iniciativa compta amb el suport de SIGMA (Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa), la cooperativa de La Fageda, LC Paper, Wattia Innova i la comercialitzadora Bassols Energia.
Però, si ens hi fixem bé, el fil conductor que uneix totes aquestes actuacions és l’ús de biomassa. La Garrotxa ha descobert que té una capacitat de producció de 25.121 tones/any de biomassa explotables de manera sostenible. És a les nostres mans aplicar l’enginyeria, la tecnologia i la innovació com a motors per implementar projectes respectuosos al màxim amb el medi ambient.
TEXT: Albert López / Imatge: B01 Arquitectes