Pack2Earth: Materials compostables per a un futur sense plàstic

La producció massiva de plàstic té una llarga llista d'efectes negatius al medi ambient, la salut humana i l'economia. Les iniciatives que proposen productes alternatius al plàstic dins d'una economia circular són algunes de les principals impulsores d'un futur sostenible. Pack2Earth, nascuda a Barcelona, és una d'aquestes iniciatives. L'empresa es dedica a minimitzar l'impacte mediambiental a través de la producció de materials compostables, robusts i fets a partir de matèria vegetal i minerals per substituir el plàstic contaminant a la indústria del packaging i altres sectors. 

La startup es va fundar a Barcelona l'any 2022 per Françoise de Valera i Glenn du Pree, dos grans aficionats al trail i senderisme, que van voler generar un canvi després de veure com els envasos buits de nutrició esportiva acabaven com a escombraries a la natura. Aquests envasos es fabriquen amb plàstic de petroli d'un sol ús que contamina el medi ambient durant centenars d'anys i es descompon gradualment en microplàstics nocius per a l'entorn i la salut humana.

Per tant, van començar volent revolucionar el món de la nutrició esportiva amb envasos sostenibles que desapareguessin fins i tot si es rebutgessin indegudament com a escombraries. Aviat es van adonar que hi havia una gran demanda de materials que es compostessin a temperatura ambient i que alhora poguessin utilitzar-se per envasar productes de llarga durada, i per aquesta raó es van embarcar en un projecte de R+D+I per desenvolupar una solució.

Com a resultat, els cofundadors ja tenen en estat avançat de tràmit dues patents PCT dels primers materials biobasats compostables, elaborats a partir de matèries d'origen vegetal i mineral, aptes per envasar productes secs, semilíquids  o líquids amb llarga vida útil. Els materials són aptes per a ús alimentari, sector on s'han especialitzat.

Ofereixen materials biobasats amb altes barreres i compostables a temperatura ambient per fabricar envasos de productes de llarga durada. Aquest productes poden ser diversos, i els envasos es poden eliminar amb els residus orgànics, com les restes de menjar. "El que fem és desenvolupar amb el nostre know how i expertise totes les propietats que actualment tenen els materials d'origen fòssil perquè els nostres productes es puguin processar en totes les tecnologies que tot fabricant d'envasos fa servir" ha assegurat Jorge García, CTO a Pack2Earth. 

Els principals objectius d'impacte inclouen substituir 50.000 tones mètriques de plàstic contaminant pels materials sostenibles de l'empresa per al 2029, a més d'estalviar 175.000 tones mètriques de CO₂. També, volen impulsar fins a 6 nous projectes d'R+D+I per substituir el plàstic derivat del petroli i altres plàstics contaminants per al 2026.

Amb un 91% de plàstic que no es recicla avui dia i amb tots els problemes mediambientals associats al reciclatge de plàstic d'origen fòssil, s'ha demostrat que l'actual pensament col·lectiu al voltant del reciclatge és un problema difícil de resoldre. Per tant, des de la startup han volgut imaginar un món on no calgui separar els residus, perquè desapareixeran sense deixar rastre. 

 

BANER

 

Materials biobasats

Pack2Earth produeix materials que es composten a temperatura ambient, aquests materials també es coneixen com a home compost, encara que el seu final de vida més comú és al contenidor de residus orgànics juntament amb les restes de menjar. Fins i tot si es rebutgen indegudament, es compostaran ràpidament, sense deixar rastre. Són materials biobasats, és a dir, fets a partir de matèria vegetal i minerals, aptes per envasar productes secs i semilíquids, i també alguns líquids.

Poden rebutjar-se amb els residus orgànics juntament amb les restes de menjar als contenidors municipals de fracció orgànica o bé compostar-se a casa. Segons la directiva de l'EU, la recollida de residus orgànics als estats membres de la Unió Europea és obligatòria des del 2023. A més a més, els nostres materials que fa servir l'empresa es consideren reciclables orgànicament segons l'estàndard EN-13430 perquè es descomponen en un compost lliure de tòxics i microplàstics on poden créixer noves plantes. A més, es troben lliures de compostos nocius per a la salut humana, com ftalats, bisfenol A, productes químics perfluorollogats (PFA) o antimoni.

Poden fabricar-se i utilitzar-se a la maquinària existent dels fabricants i coenvasadors sense augmentar el temps del cicle de producció. No cal cap inversió en CapEx, cosa que fa que l'adopció dels nostres materials sigui ràpida i fàcil. Tot això fa que el material redueixi significativament la petjada de CO₂ en comparació amb el plàstic. Segons ha explicat García, el gran repte és "igualar les barreres de permeabilitat a l'oxigen, al vapor d'aigua dels plàstics d'origen fòssil a través d'un material compostable". 

Segons dades de la Fundació Ellen McArthur i Principis d'inversió Responsable, el 92% dels ciutadans de la Unió Europea aproven les accions per reduir els plàstics d'un sol ús. Més de 60 països han introduït prohibicions i gravàmens sobre els envasos de plàstic i els residus d'un sol ús. Moltes companyies, que representen el 20% de tots els envasos de plàstic produïts al món, s'han subscrit la visió d'una economia circular per al plàstic.

Productes sostenibles destacats

Pack2Earth s'ha convertit en una empresa líder de materials d'envasament sostenibles i ja ha rebut múltiples premis nacionals i internacionals i un ampli suport i inversió de la Unió Europea, el Ministeri de Ciència i Innovació espanyolEIT Food, ACCIÓ i altres entitats destacades, a més d'inversors privats.

Els materials d'envasament sostenible de la startup es poden adquirir sota llicència per a la seva fabricació i ús. També hi ha la possibilitat d'encarregar directament les seves solucions d'envasament finals. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.