PlayComp: Videojocs per formar emprenedors
El ràpid desenvolupament de la indústria del videojoc ha originat línies d'activitat fora de l'entreteniment. La gamificació pot ser una poderosa eina per desenvolupar habilitats en una àmplia gamma d'àrees com el desenvolupament d'habilitats enfocades al món professional. La startup PlayComp ha entès això i, segons els seus responsables, és la primera plataforma de videojocs enfocada a l'anàlisi i el desenvolupament de skills emprenedores, basades en el marc EntreComp creat per la Comissió Europea. L'objectiu és proporcionar experiències divertides per potenciar individus en el seu camí en l'emprenedoria.
Aquesta empresa emergent es dedica al disseny i desenvolupament de videojocs fora dels àmbits de l'entreteniment. "Hem tractat molt el B2B, i el que hem creat és bàsicament una plataforma per analitzar i desenvolupar competències emprenedores a través dels videojocs" ha afirmat Martí de Ferrer i Fuertes CEO i cofundador del projecte.
Ajuden a incubadores i acceleradores tant universitàries com públiques i privades a captar talent, fer seguiment d'aquest i també entrenar els professionals a través dels videojocs que ofereixen. Segons han indicat, tot i que les habilitats empresarials són crucials per a l'èxit professional, les institucions enfronten desafiaments a l'hora de brindar una capacitació eficaç i atractiva. Per tant, PlayComp apareix per donar resposta a una necessitat urgent de solucions innovadores que tanquin la bretxa entre l'educació i el món empresarial.
Actualment, tenen un prototip on s'analitzen tres competències."La idea amb aquest prototip es trobar el nostre product market fit i anar a vendre el nostre públic objectiu" ha assegurat Fuertes. Els videojocs proporcionen una zona de proves interactiva perquè els jugadors experimentin amb conceptes empresarials, apliquin el pensament crític i siguin testimonis de les conseqüències de les decisions sense riscos del món real. Els jocs de PlayComp estan dissenyats a partir de la col·laboració de líders empresarials i emprenedors per garantir que cada àrea, desafiament i nivell reflecteix les proves i triunfos reals d'iniciar i administrar un negoci. Amb cada sessió de joc, PlayComp proporciona mètriques tangibles sobre el desenvolupament d'habilitats i el creixement de competències, convertint conceptes abstractes en assoliments mensurables.
Segons l'equip, la idea sorgeix a partir de la seva educació en desenvolupament i la seva afició pels videojocs on van descobrir que els videojocs són molt més que per entreteniment. A partir d'aquí van comprovar que les primeres línies que surten de la indústria fora de l'entreteniment són les gamificacions, els jocs aplicats. A partir d'aquí l'equip de PlayComp vol expressar que, en el fons, qualsevol videojoc, en més o menys mesura, serveix per analitzar i desenvolupar competències, des d'un com Candy Crush, amb una mecànica casual, fins a Call of Duty, on has de gestionar un equip i una persona que lidera.
L'equip de PlayComp està conformat per una gran part de dissenyadors i desenvolupadors de videojocs. Joel Pérez, cofundador i director d'operacions, és dissenyador de professió i Eric García, CTO i també cofundador, és desenvolupador de software. També disposen d'una llarga llista de contactes que els ajuden a tractar sobretot les analítiques de joc.
Col·laboren amb GECON, la Fundació Iberoamericana del Coneixement, una fundació privada sense ànim de lucre constituïda a Barcelona amb l'objectiu de fomentar la recerca aplicada i la transferència de tecnologia, metodologies, coneixements i experiències relacionades o complementàries amb la gamificació i altres camps de recerca relacionats.També col·laboren amb la Universitat de Barcelona i, recentment, han passat als programes d'incubació. Gràcies a aquests programes han pogut fer moltes més proves i treballar sobre tots el tipus de front-end que busquen, amb Barcelona Activa, la Universitat de Barcelona, la UOC, etc. "Treballem amb Gecon, com a principal soci, que ens ajuda a validar les mètriques que s'extreuen dels nostres jocs i interpretar aquestes mètriques ja que es dedica a precisament a analitzar les aptituds dels usuaris a través dels videojocs".
Ara mateix consideren competència qualsevol empresa que sigui capaç de fer un producte similar com, per exemple Game Learn, que el que fa són gamificacions petites més enfocades a la part del negoci i dels recursos humans. PlayComp intenta diferenciar-se de la competència enfocant-se en l'àmbit universitari. "Volem omplir el buit que té l'educació emprenedora, ja que poques persones es dediquen a emprendre quan acaben els estudis postobligatoris i volem animar-los a través dels nostres jocs" ha sentenciat el CEO.
L'enginyeria té un paper fonamental en la creació de videojocs educatius i el futur d'aquesta indústria, que va en ascens. Des del desenvolupament del programari fins al disseny de nivells i la implementació de característiques que donen suport als objectius d'aprenentatge l'enginyeria s'integra també en realitat virtual (VR) i realitat augmentada (AR), adaptabilitat i personalització i l'anàlisi de dades.