Primer edifici a Espanya certificat amb el segell DGNB

El passat 2 d’abril, Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, va inaugurar la seu de la companyia asseguradora ARAG. L’edifici, situat a Barcelona, ha estat objecte d’una reformantegral i ha esdevingut el primer edifici a Espanya certificat amb el segell DGNB.

Situat al carrer Roger de Flor número 16 de Barcelona, aquest edifici consta de planta baixa, sis plantes i coberta tècnica, i ocupa 6.905 metres quadrats útils. També disposa de tres plantes soterrades amb un total de 2.736 metres quadrats de superfície útil. Les obres han conclòs el 2014, any en què també ha obtingut la cer- tificació com a edificació sostenible.

L’estudi Espai d’Arquitectura i Urbanisme ha estat el responsable d’aquesta obra, que també ha comptat amb la col·laboració dels enginyers industrials Vicenç Puigdelloses i Víctor Barnés com a auditors del projecte.

Edifici sostenible

El sistema de certificació DGNB es basa en el concepte de qualitat integral de l’edificació.

El seu sistema d’avaluació cobreix les sis dimensions fonamentals de l’edificació sostenible: medi ambient, economia, aspectes funcionals i socioculturals, tecnologia, processos i emplaçament.

La qualificació final del projecte es basa en l’avaluació de quaranta-un criteris repartits en les sis dimensions indicades. Per a edificis existents hi ha la qualificació Certificat, per a la qual es requereix un índex de prestacions globals del 35%. Per a edificis de nova planta o bé reformes integrals només es preveuen tres categories: Bronze, Plata i Or. L’índex total de prestacions mínim que es requereix per a cada una d’aquestes és: Bronze, 50%; Plata, 65%, i Or, 80%.

Aquestes qualificacions (Bronze, Plata i Or) també reflecteixen un equilibri entre les sis dimensions fonamentals esmentades, ja que es requereix una puntuació mínima per a cada dimensió. Aquests mínims són: 35% per al Bronze, 50% per a la Plata, i 65% per a l’Or. L’edifici ARAG ha obtingut un índex global del 51,2% i, per tant, la qualificació de Bronze.

CERTIFICACIONS AMBIENTALS I ENERGÈTIQUES

El segell DGNB va ser presentat per Francesc Bonvehí, enginyer industrial i membre de la Comissió de Contrucció i del Grup de Treball d'Eficiència Energètica dels EIC, a la sessió sobre certificacions ambientals i energètiques celebrada a l'espai Roca Gallery de Barcelona. Aquesta jornada s'inscriu dins del cicle de conferències Hacia una arquitectura eficiente, organitzat per Roca i amb el suport del CEEC i de Contruction21.

Nou esquema per a la certificació d’edificis logístics

La parcel·la on es planta l’edifici, el disseny, la construcció, la disposició de l’espai, l’orientació, l’arquitectura, els materials, la il·luminació, l’ús de l’aigua, la gestió de residus i de l’energia, les alternatives de transport, la qualitat..., són aspectes d’especial importància perquè un edifici logístic pugui ser considerat realment sostenible.
Artur Garcia, enginyer industrial i consultor DGNB, treballa per adaptar el sistema DGNB a la certificació d’aquest tipus d’edificis a Espanya, i es preveu que en breu es pugui començar a certificar edificis logístics, que esdevindran una referència per al sector a l’Estat espanyol.


CONTACTE
www.dgnb.es
www.eic.cat/wps/portal/dgnb

Altres consultes:
Montse Hita
933 192 300
mhita@eic.cat

Foto: Arxiu

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.