Protagonitzem la transició energètica!
Que el món avança cap a un nou model energètic no és cap novetat, és una realitat. Catalunya, com Europa, té molt clar com ha de ser aquest nou model: més net (descarbonitzat); més democràtic (el ciutadà n’ha de ser el centre); i sostenible (viable ambiental, econòmica i socialment). Entre els dies 22 i 26 de juny, Europa celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2020 per conscienciar els ciutadans de la importància del seu paper en aquesta transició: cal deixar enrere el rol de consumidor passiu per començar a gestionar la nostra energia, i cada decisió (des d’apagar els interruptors quan sortim de casa fins a escollir companyia elèctrica) hi pot contribuir.
Catalunya també celebra la Setmana, i des de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) l’hem volgut adaptar a la situació excepcional que vivim. A l’emergència climàtica que vivim s’hi ha afegit una emergència sanitària i econòmica generada per la COVID-19, que ens ha obligat a replantejar-nos la relació amb la nostra llar. El gruix de la Setmana, doncs, s’ha orientat a explicar com gestionar millor l’energia a casa, proporcionant eines i consells per tal d’estalviar energia i diners. Aquí cada gest també compta.
La Setmana és només una mostra del compromís de Catalunya amb la transició energètica. De fet, la Generalitat, a través de l’ICAEN, ha dissenyat un pla d’impuls perquè la transició energètica esdevingui un dels tractors de la recuperació econòmica. L’objectiu és millorar la competitivitat de les empreses i l’economia de les famílies tot facilitant les inversions en estalvi i eficiència energètica, que suposen una reducció dels costos energètics i de les emissions contaminants; al mateix temps, amb aquestes mesures s’aconsegueix dinamitzar els sectors vinculats a l’energia (instal·ladors, fabricants d’equips, enginyeries, etc.), amb la conseqüent generació d’ocupació local.
El pla d‘impuls inclou mesures específiques dirigides a objectius molt concrets, que van des de la descarbonització de la indústria fins a l’activació de la mobilitat sostenible, passant pel suport al món local, l’impuls del desenvolupament de projectes innovadors, la renovació energètica d’edificis i el suport al sector del comerç i el turisme, entre d’altres. Algunes d’aquestes actuacions, que sumen un pressupost de 113 milions d’euros, ja s’estan aplicant o estan a punt d’implementar-se (com ara els ajuts a l’estalvi i l’eficiència en la indústria o el pla de renovació d’edificis), i s’està treballant per activar altres iniciatives (com ara una línia de préstecs per a autogeneració amb energies renovables) per valor de 74 milions.
La situació d’emergència climàtica havia fet de la transició energètica una necessitat; l’actual context econòmic l’ha convertit en una de les vies per millorar la competitivitat de les empreses i generar ocupació i coneixement. Ara és el moment perquè a Catalunya empreses, ciutadans i administracions estiguem a l’altura, assumim el repte i protagonitzem aquest canvi de model energètic.