Prototips i peces en 3D per optimitzar costos i guanyar agilitat
La incorporació de la impressió 3D a l'Engineering Lab de BETWEEN Technology no és nova. En aquesta oficina tècnica d'enginyeria mecànica i electrònica són especialistes en desenvolupament de producte i maquinària i el fet de gestionar el projecte en la seva totalitat, des del disseny fins a la seva fabricació, els ha portat també a incorporar la impressió 3D al laboratori. L'utilitzen diàriament per testejar els components de les màquines i validar-los abans no s'enviïn a fabricació, però d'aquesta manera, també poden estudiar si és possible optimitzar el disseny de la peça. Això és el que fan a l'Engineering Lab, a les instal·lacions que la companyia té a Sant Cugat del Vallès. Albert Costa, Operations Engineer de BETWEEN Technology, dirigeix aquest espai encarat tant a ells mateixos i a la fabricació de la seva pròpia maquinària, com a donar servei als clients que ho necessiten.
En una entrevista als Fulls d'Enginyeria, Costa ha explicat que sempre han trobat avantatges a la tecnologia 3D, sobretot ''la velocitat i la versatilitat''. Haver-la incorporat fa que puguin escurçar al màxim el lapse de temps entre el disseny i la fabricació d'una peça i tot sigui ''més immediat''. Per tant, es guanya agilitat i, no menys important, una reducció substancial en els costos.
Una de les tecnologies que fan servir en aquesta línia és l'HP Multi Jet Fusion. Els permet una gran capacitat de producció, explica Costa, i per tant, fabricar les peces que necessiten en el seu dia a dia. Però és una maquinària que també dona servei als clients. HP mateix n'és un exemple i sovint, per una qüestió d'''agilitat'' els poden demanar impressions per ''accelerar els seus processos de fabricació''. La impressora està ubicada en el mateix laboratori i per tant, dona un punt més d'optimització dels dissenys perquè la fabricació ''sigui un èxit'', vingui del client que vingui.
El funcionament de l'Engineering Lab de BETWEEN és una mostra que la fabricació additiva ''ha entrat'' a tot el sector de l'I+D, diu Costa, i afegeix, ''té poca competència pel que fa als costos i desenvolupament''. Per això, explica Costa, el 3D ha trobat una posició ''dominant'' en el mercat i és difícil no pensar en aquesta tecnologia per reduir costos i guanyar agilitat en els prototips. Per l'enginyer és clar, els permet fer moltes més iteracions, per la qual cosa, la qualitat final ''sempre en surt beneficiada''.