Quatre claus (i alguna recomanació) per una tornada a la feina més eficient

Amb el setembre arriba el final de les vacances i, per tant, la tornada a la feina. Les darreres setmanes, qui més qui menys ha recuperat les rutines i, també qui més qui menys, amb propòsits per posar un mur a l’estrès i apostar per l’equilibri entre la vida laboral i professional. Això, però, és molt fàcil de dir però molt difícil de fer i per això, no és estrany que professionals dels recursos humans, de la psicologia o del coaching donin consells i recomanacions per aconseguir-ho.

En aquesta òrbita, trobem el projecte FASE, l’acrònim de Focus, Atenció, Sistematització i Energies que posa en pràctica Juanjo Marín pensat, principalment, per a directius o emprenedors – però aplicable a qualsevol professional – que necessitin trobar un “equilibri a la vida”. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Marín resumeix el mètode com una eina que ajuda a entendre i aplicar el concepte de “treballar de manera més intel·ligent però no més hores”. Per aconseguir-ho, explica Marín, cal que posar “sentit comú i un procés ben estructurat” i destaca cinc punts claus.

  1. Energia

Cal garantir un nivell òptim d’energia física, emocional, cognitiva i comunitària.

  1. Enfocament

Amb l’energia necessària, cal treballar amb enfocament, és a dir, aprendre a prioritzar i no intentar abraçar-ho tot, que no és possible. Una proposta és definir per escrit el vertaderament prioritari per arrancar cada mes amb claredat.

  1. Plena atenció

Amb les prioritats clares, cal aprendre a treballar sense interrupcions ni distraccions. Recuperar aquesta capacitat de treballar amb concentració durant períodes llargs és fonamental.

  1. Sistematització

Perquè això funcioni sempre, cal convertir hàbits claus en rutines automatitzades. Això simplifica el procés i garanteix que es pugui treballar de manera efectiva fins i tot quan les circumstàncies canviïn.

Eficiència vs poca productivitat

Marín creu que Espanya és un país poc productiu perquè s’hi treballen moltes hores per ineficiència. “La feina enfocada a les prioritats amb intel·ligència és més important que simplement treballar dur”, diu Marín, que també critica l’excés de reunions. Per Marín, les reunions ineficaces són “una gran pèrdua de temps” i per tant, s’ha de tancar la porta a les reunions que no estan alineades amb les nostres prioritats. Pel que fa al paper de la tecnologia, Marín té clar que ha de ser una eina però cal evitar que sigui una distracció. “A vegades podem ser esclaus de la tecnologia perquè ens proporciona una gratificació instantània de la qual és difícil escapar”, recalca Marín.

Les característiques d’un líder

Estar al servei genuí de l’equip, comunicar i compartir l’estratègia, ser responsable del seu creixement, comprendre i alimentar les motivacions individuals dels membres de l’equip o ser un model a seguir, coherent amb el que s’espera dels altres són algunes de les claus que Marín defineix per a ser un bon líder. Considera que els empresaris espanyols acostumen a ser dedicats, apassionats, competents i perseverants. Malgrat tot, sovint els manca organització i acostumen a treballar moltes hores.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.