Quina és la recepta per fer una hackató d'èxit?
He començat a escriure aquest article a 12 hores que comenci la segona edició de l'Engihack, la hackató per estudiants d'enginyeria que organitzem des del Col·legi i l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya. Quan es publiqui, ja haurà tingut lloc i per valorar si la recepta aquesta vegada ha tingut èxit (o no…!) haureu de llegir els articles relacionats a Fulls d'Enginyeria i els posts publicats a les xarxes socials.
L'any passat vam cuinar per primer cop l'Engihack en el marc del 160è aniversari de l'Associació. Una celebració amb impacte i dissenyada per mirar el futur i projectar el compromís de l'enginyeria a la societat, on vam reforçar i generar noves aliances.
Com deia, un dels esdeveniments de l'aniversari va ser l'organització d'una hackató amb l'objectiu d'acostar els estudiants d'enginyeria a les empreses i que aquests poguessin treballar a contrarellotge en algun dels reptes proposats. Durant dotze hores vam submergir als joves al món professional i van poder viure la transversalitat de l'enginyeria des d'un altre punt de vista fora de les assignatures que s'imparteixen a les aules. Realment la primera edició va ser tot un èxit i l'energia, la creativitat i l'atreviment dels nois i noies participants i el suport de les empreses ens van fer tirar endavant l'edició d'enguany.
Per tant, un primer ingredient indispensable per fer una hackató d'èxit és el suport d'ABB, AGBAR, CELSA, FGC, CZFranca, Naturgy, Tecnhip Energies i dels nostres aliats estratègics La Mútua dels Enginyers i Caixa Enginyers, que veuen en la hackató l'oportunitat d'acostar-se al talent jove i que ens permeten oferir uns bons premis econòmics als guanyadors. El segon ingredient, també fonamental, és tenir participants, i aquí hem comptat amb el suport de les escoles d'enginyeria de Catalunya, a qui hem d'agrair l'esforç en la difusió de la hackató als estudiants de màster i darrer curs del grau.
El relat on emmarquem els reptes proposats per les empreses també és important, i ens ajuda a comunicar que des de l'enginyeria podem ajudar a donar solució als grans desafiaments que té el món avui com són l'emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora, l'energia i també, perquè no, la construcció d'una societat justa. Podríem dir que l'Engihack és un espai on "hackejar" des de l'enginyeria els reptes que té el món d'avui!
I si parlem d'un altre espai, el físic, aquest és clau per donar sentit a la hackató. Aquest any també el situem a Terrassa, al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, on el pes de la història de la tècnica pot inspirar als projectes desenvolupats al llarg del dia. La data, alhora, ha de ser triada amb cura, ja que per assegurar la participació dels estudiants, aquests no han de tenir exàmens a la vista. El 5 d'octubre és una bona data i ens ho corrobora el fet que, com l'any passat, han sigut més de 100 joves estudiants d'enginyeria els que s'han animat a participar en la hackató.
A la recepta hem d'afegir un bon aliat expert en organització de hackatons, com La Mandarina de Newton, que et dona la tranquil·litat i la confiança que l'esdeveniment està ben dissenyat i que s'adequa a l'objectiu que busquem.
Altres ingredients de la recepta són tenir un jurat expert que avaluï amb rigor els projectes presentats, treballar bé la comunicació amb els mitjans, assegurar que el càtering satisfarà les necessitats dels joves, disposar d'uns bons recursos audiovisuals i tècnics amb plans B, cuidar detalls com els sortejos que es fan mentre el jurat delibera, etc.
I deixo pel final un element que ens lliga la recepta que és l'harmonització dels tons de colors utilitzats en tots els elements gràfics que van des de les creativitats a les xarxes socials per anunciar l'acte, les samarretes, els papers on treballen durant les dinàmiques de design thinking, les taules de treball, fins als xecs pels equips guanyadors. L'any passat vam tenyir de blau la sala del Museu i aquest any ho farem de rosa.
Me'n vaig a dormir tranquil·la, sabent que els "cuiners" de l'organització hem posat durant molts mesos passió, determinació i creativitat alhora de preparar aquesta particular recepta. Ara els ingredients ja són al forn i d'aquí unes hores en tastarem els resultats.
Bona nit... i bon profit!