Radiografia al sector de les tecnologies de la salut a Catalunya

Terrassa va acollir els passats 20 i 21 d’octubre la segona edició de les Jornades d’Immersió Estratègica del HealthTech Cluster. 
Aquestes jornades van servir per, entre altres aspectes importants, exposar les tecnologies que formen part de l’àmbit sanitari. Entre elles la realitat virtual, la impressió 3D, la medicina regenerativa, la robòtica, la intel·ligència artificial, la nanotecnologia, les TIC, els sensors i la Internet de les Coses.
Les àrees mèdiques d’aplicació d’aquestes tecnologies són la neurologia, traumatologia, cirurgia vascular, nefrologia, neurocirurgia, cirurgia maxil·lofacial, odontologia, otorinolaringologia, els quiròfans i els laboratoris clínics.
Però, quina és la radiografia del negoci de les tecnologies de la salut a Catalunya?
Manel Pretel, mànager del HeathTech Cluster, va donar a conèixer les dades principals. 240 empreses es dediquen al sector healhtech, un 50% de les existents a l’estat espanyol. Les factories catalanes facturen un volum de 3.000 milions d’euros, xifra que també esdevé la meitat del total espanyol. Aquest sector dóna feina a més de 11.000 treballadors. D’aquesta manera, Catalunya se situa en la quarta posició mundial en el nombre d’empreses del sector per habitant, només per darrere d’Israel, Suècia i Suïssa.  
La indústria catalana de les tecnologies de la salut està representada en el HealthTech Cluster, atès que ja són 30 les empreses associades. A més,  aquesta agrupació empresarial col·labora amb altres clústers, com el de Materials Avançats.
 
Acord de col·laboració amb MassMEDIC
Les Jornades d’Immersió Estratègica també van ser el marc en el que Albert Gallart, president del HealthTech Cluster, i Thomas J. Sommer, president del Massachusetts Medical Device Industry Council (MassMEDIC), el clúster de dispositius mèdics més gran dels Estats Units i del món, van segellar un acord de col·laboració.
Els objectius principals d’aquest conveni són l’impuls de la col·laboració en les àrees clau de les tecnologies de la salut i l’intercanvi d’informació sobre el sector. A més, totes dues entitats deixen oberta la porta a futurs acords i projectes de recerca.
En la valoració de l’acord, Albert Gallart ha posat de relleu el valor de MassMEDIC, «el principal clúster mundial en l’àmbit de les tecnologies mèdiques i que té moltes similituds amb nosaltres». Gallart també ha explicat que, amb aquesta entesa, «el que busquem són sinergies, intercanvis i cooperació, bàsicament, en transferència tecnològica i oportunitats comercials. Som un clúster que es basa molt en el desenvolupament de negoci».
Per la seva banda, Thomas J. Sommer ha dit que «l’acord amb el HealthTech Cluster forma part de l’esperit de reconeixement i de col·laboració que estem cercant». Sommer ha ofert als membres del HealthTech Cluster «veure com utilitzem els nostres recursos i com funciona el mercat nord-americà de les tecnologies mèdiques». Alhora, Sommer espera «conèixer de primera mà com funciona aquest mercat a la Unió Europea, en general, i a Espanya, en particular».
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.