RD Autoconsum: Registre d'Instal·lacions

El Reial Decret d’Autoconsum, 900/2015, publicat el 10 d’octubre passat amb la finalitat de fomentar la utilització de les energies renovables per a l’Autoconsum regulant les condicions administratives, tècniques i econòmiques és poc afortunat en els seu desenvolupament. Enlloc d’incentivar-lo aconsegueix desincentivar-lo i fins i tot impedeix la generació d’energia elèctrica en instal·lacions directament connectades a la instal·lació de l’usuari pel seu propi consum, ja que a més a més d’alguns condicionants tècnics i administratius amb seguretat discutibles o millorables, estableix uns peatges i càrregues econòmiques que no només el fan poc interessant sinó que “de facto” l’impedeixen.

Ja s’ha parlat molt d’aquestes exigències i se n’haurà de parlar més en el futur ja que amb tota seguretat es modificarà en un futur més o menys immediat. La generació distribuïda i l’autoconsum, com la llei de la gravetat, no es pot parar mitjançant decrets o normes. L’autoconsum caurà, arribarà, pel seu propi pes. Així es fa en molts països i ho recomana la UE.

En aquesta nota ens referirem principalment per la seva peremptorietat al “Registre d’instal·lacions de generació per a l’autoconsum”. La necessitat de regular administrativament les instal·lacions d’autogeneració, de les quals es demana registrar-les de manera que es coneguin puntualment la seva ubicació i les seves característiques principals no només a efectes econòmics sinó també de gestió de la pròpia xarxa, té el seu sentit si els requisits d’aquest registre s’estableixen adequadament. Aquests requisits, segons s’estableixen en el RD, en alguns casos ens semblen excessius i haurien de simplificar-se i descentralitzar-se.

Aquesta informació és important. Encara que les instal·lacions seran en la seva majoria de poca potència sobretot en el sector domèstic i terciari, en raó  del seu número que desitjablement hauria de ser molt alt, sí que poden en el seu conjunt afectar tècnicament a la gestió del sistema elèctric; inclús les instal·lacions que no injecten energia a la xarxa ja que una caiguda o baixada de producció gairebé sobtada per causes meteorològiques, per exemple, plantejaria una exigència de potència a la xarxa no prevista que podria ser significativa si el número d’instal·lacions és suficientment alt.

Un coneixement adequat d’aquestes instal·lacions, sens dubte, pot millorar la gestió de la xarxa elèctrica de distribució i la planificació del seu desenvolupament. Les xarxes ja no seran el que eren, sinó que hauran de tenir altres característiques. No seran unidireccionals i piramidals, tindran bidireccionalitat i el flux d’energia es podrà produir en ambdós sentits. Les futures xarxes hauran de disposar de capacitat per gestionar gran capacitat de dades; entrem en el camp del “big data”, per l`operació de les noves xarxes. És a dir, hauran de tenir sofisticats sistemes de comunicacions. A tot això s’hauran de sumar nous sistemes de protecció i control, etc. Per aquesta raó, la Comissió d’Energia del AEIC/COEIC està posant en marxa un grup de treball d’especialistes dedicat específicament al disseny de les futures xarxes de distribució per fer-les compatibles amb la generació distribuïda i per tant amb l’autoconsum.

És una de les exigències del Reial Decret que comentem: el registre de les instal·lacions. El decret va més enllà i a més a més estableix la possibilitat de sancionar el fet de no facilitar aquesta informació en temps i mode en tot cas abans del 10 d’abril, 6 mesos després de l’entrada en vigor del RD 900/2015.

Aquesta possibilitat de sancions no l’avaluem o més ben dit l’avaluem negativament per la quantia de les possibles sancions que es deriven de l’actual redacció però sí que volem assenyalar-la sobretot a títol informatiu per evitar les possibles sancions ja que el termini de registre, com s`ha dit, de les actualment en operació, que són bastants, venç el proper 10 d’abril.   

Cal remarcar que la Direcció General d’Energia del Govern, encara que s’ha posicionat en contra d’aquest RD, té establert un procediment per facilitar aquesta gestió.

Esteu, doncs, atents al termini. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.