Rosa Paradell: «Has de saber qui tens al davant i qui tens al darrere en la cadena de valor per desenvolupar projectes que són complexos»

Entrevistem a Rosa Paradell, Smart Cities Innovation Business Unit Manager a i2CAT

 
Defensa la idea que a Catalunya l’esperit emprenedor i innovador, de disseny i de creativitat, crea un caldo de cultiu molt interessant per a les startups tecnològiques que estan sorgint amb força en els darrers anys.
 
De formació enginyera de telecomunicacions i economista, Rosa Paradell Duro és un tot terreny. Ha estat directora de la fira Smart City World Congress, ha format part de l’Smart City Business Institute i, actualment, desenvolupa la seva tasca professional a la fundació i2CAT. Des del càrrec de Smart Cities Innovation Business Unit Manager, fa recerca i dinamitza el sector de l’Internet of Things a casa nostra. L’objectiu d’un dels eixos estratègics de l’i2CAT, la IoT Catalan Alliance, és molt ambiciós: aglutinar tots els agents de l’ecosistema de la IoT a Catalunya. La IoT Catalan Alliance presentarà un estudi a la propera edició de la fira IoT Solutions World Congress que analitza els punts forts i febles de la cadena de valor IoT a Catalunya per detectar-hi oportunitats i amenaces. També en presentarà un altre a finals d’any sobre la manera en que la IoT transformarà el sector industrial català. Ambdós de lectura obligada.
 
Explica’ns què és i2CAT i quins són els seus objectius principals.
i2CAT és un centre tecnològic de recerca que es basa en tecnologies avançades d’Internet. Tipològicament és una fundació que, com a tal, té dos patrons fundadors públics, la Generalitat de Catalunya i la UPC, i també en té de privats. Des del seu naixement aposta per un nou model d’innovació basat en la quàdruple hèlix: col·laboració entre les empreses, les administracions públiques, el món acadèmic i els usuaris. És a dir, tot i que no tenim encara el segell TECNIO, estem molt orientats cap a la innovació centrada en els usuaris i en una innovació molt aplicada.  
L’i2CAT treballa en tres línies de recerca. La primera es basa en les tecnologies sense fils, que és on es treballa tot allò relacionat amb l’Internet of Things (IoT). Nosaltres ens situem, principalment, en l’inici de la cadena de valor de I’IoT, ens dediquem molt a la tasca relacionada amb l’electrònica, les comunicacions fins a arribar a la plataforma en si. Aquí és on tenim el nostre major potencial.
Aquesta unitat treballa amb tot tipus de tecnologies sense fils i protocols, com el Sigfox, el LoRa, etc. Igualment, fem recerca en les anomenades small cells, incloses al 5G.
La segona línia de treball està orientada a les tecnologies fixes i al futur de les estructures d’Internet. És aquí on es dediquen els esforços a conceptes com el cloud computing, l’edge i fog computing i tot el que serien les xarxes definides per software, les SDN, i la virtualització de les funcions de xarxa.
La darrera àrea de recerca se centra en les àrees de media, és a dir, la realitat augmentada, la realitat virtual, la televisió immersiva, etc.
 
Quina serà l’estratègia que desenvoluparà i2CAT a curt termini?
L’i2CAT va fer un canvi d’organització fa un any i mig i, a més d’aquestes tres línies de recerca, va crear quatre Innovation Business Units (IBU). L’objectiu d’aquestes unitats és la transferència de tecnologia i la innovació amb les empreses. Es tracta de veure de quina manera aquests coneixements i aquesta experiència i la innovació que es treballa a l’i2CAT en els projectes de recerca tenen una aplicabilitat en el món empresarial. A més, volem veure com podem ajudar les empreses a innovar. De les quatre IBU, que s’organitzen verticalment per àrees temàtiques, n’hi ha tres d’operatives. Una es dedica al sector de la salut; una altra a l’Internet industrial, centrat sobretot en el projecte de l’Anella Industrial 4.0, i la tercera tracta les smart regions i la IoT, de la qual jo sóc la responsable.
 
Exactament, quina és la vostra tasca en el projecte de l’Anella Industrial 4.0?
L’Anella Industrial és un projecte veterà que el que feia era dotar d’una infraestructura de connectivitat el sector industrial de l’automòbil. Fa més d’un any es va tirar endavant el projecte de l’Anella Industrial 4.0, que el que pretén és crear un marketplace de serveis TIC avançats per a la indústria. L’objectiu no és només que hi hagi una infraestructura de comunicacions que permeti accedir a una capacitat computacional en un moment donat, sinó que l’empresa industrial tingui accés a serveis que li poden oferir altres empreses.
Des de la vessant tècnica, el que nosaltres aportem és el desenvolupament de la plataforma que ha de permetre l’orquestració dels serveis. Aquesta plataforma ha de permetre que les empreses puguin digitalitzar processos de forma àgil i accedir a infraestructura com a servei.
A més, des de la IBU el que estem fent és buscar les empreses que oferiran els seus serveis, així com definir els casos d’ús que demostrin la viabilitat de la plataforma. 
 

La IoT Catalan Alliance presentarà un estudi a la propera edició de la fira IoT Solutions World Congress que analitza els punts forts i febles de la cadena de valor IoT a Catalunya. També en presentarà un altre a finals d’any sobre la manera en que la IoT transformarà el sector industrial català.

 
Com podríem definir la IoT Catalan Alliance?
L’i2CAT va fer la proposta a la Generalitat de Catalunya de crear la IoT Catalan Alliance. La idea va ser molt ben rebuda per l’Administració i va néixer tot just el mes de gener passat en el marc de l’estratègia SmartCAT. Ara ja la formen cinquanta membres.
El que pretén la IoT Catalan Alliance, que està liderada per l’i2CAT, és aglutinar tots els agents de l’ecosistema de la IoT a Catalunya. No és només empreses, també busquen universitats, centres de recerca i tots aquells que tenen un paper en la cadena de valor.
 
Quins són els principals projectes que ha desenvolupat la IoT Catalan Alliance?
El que volem fer, en una etapa inicial, és començar per accions molt senzilles, com identificar tots els stakeholders en una única plataforma. En el web cataloniaiot.com ja es poden consultar els àmbits d’actuació de tots els membres i casos d’èxit. 
Tot seguit hem definit les diferents cadenes de valor que hem identificat en la IoT, juntament amb empreses, universitats i el Departament d’Indústria de la Generalitat de Catalunya. 
Després hem identificat sectors d’activitats. El que estem fent ara és un mapatge de totes les empreses i entitats que formen part de la IoT Catalan Alliance perquè es pugui veure en quina part de la cadena de valor estan posicionades i en quins sectors treballen.
 
Quin potencial creus que té la IoT per canviar el sector industrial en relació amb el concepte d’indústria 4.0?
Precisament, el que estem investigant és de quina manera la IoT transformarà el sector industrial i, de fet, com el revolucionarà. Aquesta recerca es concretarà en un estudi que presentarem a finals d’any. La idea és veure, realment, en quins sectors de la IoT Catalunya és potent i en quins no ho som per manca d’empreses i coneixements, dèficits que esdevenen una oportunitat.
Al final, el que volem és que es creïn sinergies i projectes i tothom es relacioni, perquè estem parlant d’un sector, l’smart i el de la IoT, molt col·laboratiu. Tu sol no vas enlloc. Has de saber qui tens al davant i qui tens al darrere en la cadena de valor per desenvolupar projectes que són complexos.
 
Quins altres projectes teniu al davant?
Ens hem adonat que quan es fa un esdeveniment, un workshop o un taller d’IoT els assistents acostumen a ser més o menys els mateixos. Per tant, el repte és dinamitzar la demanda i engrescar la indústria i els diferents sectors.
Per aquest motiu estem començant a identificar els stakeholders de sector de demanda d’IoT per cercar els reptes i les necessitats que tenen, amb l’objectiu de poder crear uns tallers molt més orientats a determinats àmbits. 
 
Heu pogut copsar quins són els obstacles que impedeixen una implantació més ràpida de solucions IoT per part de les empreses?
La IoT és una part dels processos de digitalització de les empreses, i es preveu que tindrà un gran impacte en les empreses de serveis i industrials. I tot procés de digitalització topa amb una tradició de funcionament. El sector Tic és molt dinàmic, de seguida s’adapta als canvis.  En canvi, potser, el sector industrial no ho és tant i té un procés de maduració i un ritme propi.
 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.