Sea4Value recuperarà metalls i minerals de la dessalinització d'aigua

Les gairebé 16.000 plantes de dessalinització operatives al món aboquen un efluent concentrat típicament hipersalí associat a un impacte negatiu, però també amb una concentració elevada de compostos valuosos com el liti o el magnesi, entre d’altres. Per invertir aquesta dinàmica, el projecte de recerca Sea4Value que coordina el centre tecnològic Eurecat treballa amb la finalitat de convertir part de la salmorra en la tercera font de matèries primeres valuoses de la UE.

Sea4Value, doncs, desenvoluparà un nou procés per a la recuperació de metalls i minerals d'alt valor, procedents dels efluents generats en planes de dessalinització d'aigua de mar. L'objectiu final és d'economia circular: convertir aquests efluents en una font de matèries primeres.

Així, el projecte pretén aprofitar ''la concentració'' en els processos de dessalinització per desenvolupar tecnologia que permeti l'extracció dels minerals continguts en els mars i oceans, establint-los com a una nova font sostenible de recursos. Així ho explica el director de la Unitat d'Aigua, Aire i Sòls d'Eurecat, Xavier Martínez-Lladó, que defensa que l'accés ''sostenible'' a determinades matèries primeres considerades com a ''crítiques'', és ''fonamental'' per a l'economia. Per això, veu que per a la Unió Europea és ''imprescindible'' assegurar-ne la disponibilitat ''present i futura''.

Pel director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d'Eurecat, Frederic Clarens, la sostenibilitat és un dels principals eixos per superar ''els reptes actuals de la humanitat''. Clarens creu que el projecte Sea4Value quantificarà ''el guany ambiental, social i econòmic dels nous models de negoci circulars'' i que han de contribuir al desenvolupament d'una societat ''més equitativa i eficient en l'ús de recursos''.

El projecte

Durant quatre anys, l’equip internacional del projecte desenvoluparà nous processos com ara tecnologies avançades de separació selectiva, concentració i cristal·lització per transformar una part de l’abocament de les dessalinitzadores en una font sostenible de matèries primeres. Aquests nous processos pretenen, a més, incrementar en un 30 per cent la quantitat d’aigua potable obtinguda en els processos de dessalinització. La coordinadora del projecte, Núria Garcia Fernández, explica que aquest fet ''contribuirà de manera important a minimitzar l’escassetat d’aigua''.

Els resultats del projecte busquen generar noves oportunitats de negoci per als operadors de plantes dessaladores d’aigua de mar i crear també una nova font local de minerals per als països europeus, ajudant la indústria a disminuir la seva dependència de les importacions i incrementant la sostenibilitat dels processos d’obtenció de matèries primeres.

El projecte Sea4Value, finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, compta amb un consorci format per 15 socis d’Espanya, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Ucraïna, Països Baixos i Finlàndia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.