Smart Cities, transformació digital per a la sostenibilitat

L’OCDE calcula que la població mundial ascendirà a 9.000 milions de persones el 2050, moment en el que l’economia global haurà multiplicat el seu volum per quatre, amb el corresponent increment de la demanda d’energia i de recursos naturals. En només tres dècades, el 70% de la població planetària residirà a les ciutats, disparant els consums i, per tant, les emissions de CO2 i d’altres gasos nocius a l’atmosfera.

Per minimitzar aquests impactes, vetllar per la sostenibilitat del planeta i elevar el grau de benestar dels ciutadans, governs i empreses de tot el món estan establint les bases per a la transformació digital de las ciutats. L’objectiu és aconseguir espais connectats, intel·ligents i sostenibles que facin més amable la vida quotidiana dels seus habitants.

No hi ha alternativa. Les ciutats seran digitals o no seran. I en aquest recorregut transformador és la tecnologia la que, per les seves enormes capacitats, mana. Eines com l’automatització, l’anàlisi de dades, la intel·ligència artificial (IA), els sensors (IoT) o les càmeres termogràfiques estan ajudant a les institucions públiques a afrontar la modernització de les ciutats amb la vista posada en optimitzar la gestió dels recursos i avançar cap a una societat més sostenible.

Londres, Nova York, París, Tokio, Reykjavík, Copenhage, Berlín, Amsterdam, Singapur i Hong Kong son algunes de las referències* més destacables d’aquest innovador ecosistema digital 4.0 que, sens dubte, està cridat a revolucionar el mode en què, fins ara, hem entès la vida urbana. Un patró de gestió que promet substantives millores en vessants molt heterogènies, abastant des de la recollida dels residus i la regulació del trànsit, passant per la mobilitat o la gestió de los recursos energètics i dels espais públics.

La dada serà el centre del nou ordre urbà, el combustible que alimentarà la gestió de les metròpolis. Convenientment analitzada i creuada, serà la peça clau per dotar d’intel·ligència a cada objecte per tal de permetre a les autoritats oferir també una resposta immediata a situacions sobrevingudes (embussos, emergències, episodis de contaminació) de cara a accelerar la presa de decisions en favor d’una gestió urbana més eficient i sostenible.

Cap a la societat digital del futur

Integrades com una part més de la florent ''societat digital'', les ciutats seran propietàries del seu futur. Aquest somni, cada vegada més proper, haurà de recolzar-se en plataformes obertes que permetin a qualsevol proveïdor de serveis urbans connectar solucions de ciutat intel·ligent per millorar la qualitat de vida dels usuaris. Aquestes plataformes han de fomentar la participació ciutadana, optimitzar la presa de decisions i ser la base de noves oportunitats de desenvolupament econòmic. Han de ser flexibles i eficients, permetent una transició editable, el que significa que, una vegada iniciat el procés de modernització de la urbs, sigui possible introduir modificacions, d’acord amb una sèrie d’aprenentatges continus.

Gràcies a les dades emmagatzemades, aquest nou model aportarà solucions comuns a problemes reals, reduint la dependència de la tecnologia. Després de la seva implantació, la transició cap a la ciutat intel·ligent serà senzilla, avançant cap a una gestió ordenada i eficient, que facilitarà la vida als ciutadans en un entorn connectat i sostenible.

 

 

* Segons el Índice IESE Cities in Motion 2020, veure la classificació a la pàgina 28

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.