Solucions per a les comunitats energètiques locals

Amb el nom de Plug&Chain, ARCbcn, estudi d'enginyeria dedicat al disseny de sistemes tècnics avançats, ha començat a treballar en un projecte que pot donar un impuls a les comunitats locals d'energia pel que fa a la gestió dels recursos energètics distribuïts que s'implementen en àrees industrials, àrees residencials extenses, agrupacions o col·lectius d'edificis amb fonts d'energia renovables. I és que Plug&Chain vol ser un sistema que monetitza i assegura les transaccions energètiques entre els membres de la comunitat. L'origen del projecte rau, precisament, en aquesta tendència d'impuls a les comunitats d'energia local que respon a la voluntat de descarbonitzar i que comporta que molts consumidors es converteixin en productors, en grup, i necessitin gestionar de manera segura i eficient la transacció energètica.

En una entrevista als Fulls d'Enginyeria, el director general de la companyia, Narcís Armengol, ha explicat que aquesta situació, la gestió dels actius energètics en comunitats locals d'energia, requereix resoldre aspectes a nivell de regulació però també a nivell tècnic i cal posar sobre la taula sistemes o models de negoci per mesurar, gestionar i validar totes aquestes transaccions d'energia. El projecte forma part del ''full de ruta'' de l'empresa que inclou avançar en l'àmbit de la digitalització de l'energia.

Per això, a través del departament d'R+D de la companyia, amb Àngel Font al capdavant, s'ha començat a treballar en el disseny dels elements de monitoreig del flux d'energia de cadascun dels usuaris, del sistema per connectar aquests dispositius al núvol de dades, de la manera com es transmeten aquestes dades i de com es garanteix la seguretat de tot el procés. En aquest punt, els enginyers han escollit el sistema blockchain perquè és una tecnologia oberta, que permet adaptar-se a les necessitats de cada usuari, i segura.

L'objectiu del projecte, doncs, és gestionar de manera eficient i segura la transacció energètica. El projecte té una durada prevista de tres anys, tot i que els responsables asseguren que si aquests terminis es poden escurçar, així ho faran. Compta amb un pressupost aproximat de 491.000 euros, cofinançats pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).

El sistema requereix un element de mesura intel·ligent, els sistemes de comunicació, una aplicació mòbil, els sistemes de seguretat mitjançant la tecnologia blockchain i els serveis al núvol per gestionar la transacció i intercanvi energètic. Font explica que el projecte s'ha ideat com una solució tecnològica amb un model de negoci ''replicable'' a qualsevol tipus de comunitat energètica local. Actualment està en fase de validació de diferents elements, i caldrà fer, en un futur, fer proves reals amb testeig, abans de poder tenir el disseny final precomercial.

Amb Plug&Chain, a ARCbcn es volen posicionar com a ''pioners'' en la gestió de comunitats locals d'energia, en el marc d'una ''tendència europea'', cap a una major democratització dels mercats energètics vinculada a la descarbontizació, tal com ho explica Font. Per Armengol, han sabut ''aterrar'' la tendència de la ''digitalització de l'energia'' que considera que és ''un dels camins'' per a la descarbonització que es vol aconseguir per a les properes dècades. ''Nosaltres ens ho creiem'', diu Armengol i per això, afegeix, aposten per desenvolupar un projecte ''real i útil''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.