Sostenibilitat i estalvi energètic als premis als millors TDR Tecnològics

Apostar pels futurs professionals és vetllar pel futur de l'enginyeria. El reconeixement de les vocacions científiques i tecnològiques resulta important per motivar als joves a escollir aquests àmbits. Per això, des de fa quinze anys, el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya a la Demarcació de Tarragona organitza uns premis als millors treballs de recerca de batxillerat. L'estalvi energètic, el control de l'ús de l'aigua, la sostenibilitat i l'automodelisme han estat els temes finalistes d'aquests guardons, que busquen reconèixer el treball dels joves.

Engunay, el primer premi ha estat pel "Projecte Sistema RPPS: Sistema per a la Reducció de la Potència de Plaques Solars" Guillermo Pinteño Cabello de l'Institut Vila-seca. El projecte es basa en el desenvolupament d'un dispositiu que autogestiona els electrodomèstics que es necessiten en cada moment. El seu objectiu és disminuir el consum d'electricitat, així com garantir una menor inversió per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Quan la potència màxima que es pot utilitzar se sobrepassa, el dispositiu és capaç de posar en espera aquells electrodomèstics que tinguin una prioritat d'ús inferior. Els electrodomèstics en espera es reactivarien automàticament quan tornés a haver-hi potència suficient per al seu ús. Per a crear el dispositiu s'usa una placa Arduino que serveix de cervell del sistema. Aquesta és l'encarregada de controlar quins electrodomèstics estan encesos, quins s'han d'apagar, quins estan en espera, quins s'han de tornar a encendre, etc. L'estudi econòmic del treball demostra que l'estalvi que comporta l'ús d'aquest sistema fa evident una diferència real al moment de fer una instal·lació de plaques fotovoltaiques entre el fet de fer servir i no fer servir el Sistema RPPS.

El segon premi ha estat per "Disseny i Construcció d'un Vehicle d'Automodelisme basat en la Fórmula 1" de Nicolas Zdrobau Tomàs de l'Institut Baix Camp. En aquest treball, l'autor s'endinsa en el món del motor, en concret de la història de la Fórmula 1, fent un repàs per les seves èpoques i canvis de competició i vehicle. La part pràctica del treball ha consistit a dissenyar i construir una maqueta de cotxe d'F1 mitjançant impressió 3D.

Lluís Massagués Ros de La Salle Tarragona s'ha endut el tercer premi pel seu treball "Com pot la Tecnologia Optimitzar els Recursos Hídrics". Massagués ha investigat les condicions mínimes en què cada arbre pot produir els seus recursos al màxim fent servir el mínim d'aigua possible. D'aquesta manera es busca estalviar-la en temps de sequeres. La innovació és possible gràcies a plaques Arduino i diferents sensors com, per exemple, un d'humitat, de pluja o de temperatura, per tal que la placa enviï l'ordre a una bomba d'aigua per distribuir aquesta a diferents tipus d'arbres com olivers, garrofers o presseguers amb necessitats diferents. D'aquesta manera s'obtindrà la màxima producció possible sense desaprofitar cap gota d'aigua.

Finalment, l'accèssit ha anat a parar en  mans de Roger Sardina López de l'Escola Puigcerver de Reus per "El Futur de la Mobilitat Sostenible". Aquest treball s'ha centrat en la viabilitat de l'electrificació per buscar solució a la mobilitat i la seva contaminació. Ho ha portat a terme readaptant i reciclant una motocicleta amb un motor elèctric dissenyat i adaptat al vehicle, capaç d'arribar a una velocitat superior als 90 km/h amb una autonomia de fins a 50 km. La finalitat del treball és apostar més per la sostenibilitat utilitzant material reciclat i adequat per al medi ambient, donant una nova vida útil a vehicles que s'han deixat d'utilitzar.

image

Compromís amb el futur de l'enginyeria

Segons els organitzadors, la selecció dels treballs de recerca s'ha basat en el caràcter innovador, actual, creatiu i sostenible. El jurat ha considerat que els treballs finalistes seleccionats han aconseguit proporcionar solucions a problemes reals i actuals de la nostra societat, el que s'entén com l'objectiu principal de qualsevol enginyer o enginyera industrial. Fernando Torres, president dels Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona, ha remarcat que "els treballs d'enguany són excel·lents i els alumnes han sabut donar solucions pràctiques des de la ciència per a la societat". 

Torres ha presideit l'acte de lliurament, en el qual els estudiants han exposat oralment els seus treballs de recerca de batxillerat i que ha comptat amb la presència també del secretari de l'Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona, Magí Casellas; el president Honorífic de la Mútua dels Enginyers, Joan Munt; la directora i Gerent de l'AEQT, Maria Mas i, finalment, Sílvia de la Flor, Lluís Maestre i Josep Ramon Martínez, vocals, de la Junta Directiva de l'Enginyers Industrials de Tarragona.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.