TheNTWK: hub del coneixement disruptiu

Feia prop de vint anys que l’enginyera industrial Marina Planas treballava al sector de l’automoció quan va decidir canviar el rumb. Primer, deixant una posició a Ficosa, on hi havia desenvolupat disset anys de trajectòria, i després a Puerto de Santa María, en una empresa de fibra de carboni. Va ser aleshores, quan va apostar per fer un curs de management a Boston, al MIT. Només van ser cinc setmanes però segons Planas va ser “tot un punt d’inflexió”. “Semblava que havien passat anys”, explica en una entrevista als Fulls d’Enginyeria.

En aquest curs va descobrir el món de les plataformes digitals. Acostumada a la innovació “interna” del sector de l’automoció, Planas va entrar de ple al món de les interaccions, les comunitats i el valor de l’intercanvi a través d’aquesta estada al MIT i va tornar a Catalunya amb ganes de canviar.

Per començar, va entrar a Kapture, al costat del també enginyer Xavier Conesa, va estar als inicis de Wallbox, de la que és sòcia, Orain o Solve Advisors Group. Es va fer un nom com a consultora fins que en una d’aquestes start-ups que ajudava va conèixer la qui ara és la seva sòcia, Sabrina Guzmán. Preparant juntes l’assessorament i formació a un banc es van adonar que faltava una plataforma que aglutinés tot aquell coneixement. Va ser durant un viatge en avió, doncs, tornant de Colòmbia, on van gestar la idea del que ara és TheNTWK, un hub de coneixement que agrega el tot allò que es troba a la xarxa sobre els models de negoci digitals.

avio

Planas explica que tenen clar que volen ajudar als professionals que es volen transformar i saber més d’aquests models de negoci digitals. Parteixen de la base que el model d’aprenentatge és 70-20-10. Es a dir, que el 70% de l’aprenentatge s’assoleix amb experiències laborals, el 20 a través de webinars i un 10 amb formació “pura i dura”. S’han centrat en aquest 30% i es fixen com a objectiu convertir-se en el suport dels qui ho busquen. Per això, una de les primeres accions que van fer va ser elaborar un calendari amb tots els esdeveniments de coneixement disponibles. Volen que a la gent “li sigui fàcil” trobar totes les possibilitats que té al seu voltant. TheNTWK és més que una plataforma d’agregació de cursos, articles i materials, és una comunitat.

workshop
Un workshop de TheNTWK

Però l’ambició de Planas i Guzmán va més enllà: volen crear impacte i aconseguir que Europa tingui un paper “més gran” en aquest tipus de model de negoci que ara, està principalment als Estats units (68%) i a l’Àsia (27%). “Tenim gent molt intel·ligent a Europa i només generem el 3% del negoci d’aquest tipus de model de negoci”, diu Planas, que es fixa com a objectiu arribar entre el 6 i el 10%. I per aquest motiu, han creat finalment una comunitat de persones i experts ‘as a service’. És a dir, qui ho necessita pot posar-se en contacte amb la plataforma i conèixer experts, interactuar-hi, fer cursos i tirar endavant projectes conjunts al voltant de la sostenibilitat, la salut, la mobilitat o qualsevol sector que es vulgui sumar al canvi cap al model de negoci digital.

Reptes pel 2021

El projecte va néixer en ple confinament. De fet, van publicar la seva web l’abril del 2020.  Però la COVID-19 no n’ha estat un impediment i fins i tot pensen que potser les ha afavorit. Planas explica que quan contactava amb els experts i explicava el projecte, li va ser més fàcil obtenir bones respostes perquè la gent estava tancada a casa i ella mateixa s’hi va poder dedicar al 100%.

Per aquest 2021 es fixen el repte de donar un impuls més a la formació i per això ja estan treballant en una cimera a Barcelona, TheNTWK Summit. Serà una trobada, la darrera setmana d’abril, per parlar “de l’avui i del futur”. “Volem que Barcelona sigui el centre de les plataformes d’Europa” diu Planas, que hi veu oportunitats en sectors com la salut, l’energia, la mobilitat o els serveis financers.  A més, volen evolucionar cap a un model de plataforma descentralitzat que afavoreixi la seva ‘tokenització’ basant-se en el blockchain.

El model de negoci que han implantat és la subscripció. Amb ella, l’usuari té accés a tots els esdeveniments que fan i també a la formació. Poden ser usuaris particulars però també empreses que vulguin sumar-se al canvi. Hi ha sectors, explica Planas, com el del comerç al detall o el turisme, o fins i tot el financer, que estan “molt avançats” però d’altres com ara el de la mobilitat i energia, està tot just començant.

L’aventura d’emprendre

Planas reconeix que quan estava treballant a grans corporacions no es veia capaç d’aixecar una empresa però que els tres anys que va estar rodejada d’emprenedors involucrant-se en la seva realitat li va anar molt bé per adonar-se’n que podria. Un cop va tenir la idea clara s’hi va llançar de cap i el fet de tenir una cofundadora també li va resultar positiu. A banda, va ser mare el 2019 i reconeix que això li va donar “molta força”. Admet que les qüestions administratives, les contractacions i tota la paperassa són temes que s’haurien d’agilitzar per procurar fer-ho tot més senzilla per un emprenedor. Ara a TheNTWK són les dues fundadores i dues treballadores i tres col·laboradors. Malgrat el poc temps que porten ja han vist com altres companyies els anaven a buscar els treballadors, una de les situacions complicades que ha viscut com a emprenedora que creu en el talent i en el treball amb l’ecosistema.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.