Un aerogenerador marí 'low cost'

Els investigadors del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Climent Molins i Alexis Campos, han dissenyat i patentat una plataforma flotant per aerogeneradors marins que podrà reduir el cost de l’energia a dotze cèntims d’euros per quilowatt hora (kWh) mitjançant un disseny més eficient i materials de construcció més econòmics.

Aquest prototip anomenat WindCrete és una estructura cilíndrica amb un gran flotador i un llast a la base que li proporciona autoestabilitat. Les principals innovacions són l’estructura monolítica i sense juntes i l’ús del formigó com a material, amb el qual s’aconsegueix un 60% d’estalvi en el cost de la construcció, menors necessitats de manteniment i major resistència i durabilitat.

En el disseny del WindCrete s’ha utilitzat un aerogenerador de 5 megawatts (MW) com a turbina i s’ha comprovat que aquest podria suportar rotors de fins a 15 MW de potència amb un increment en el cost mínim, per fer-lo molt més econòmic. D’aquesta manera, amb el nou sistema s’aconsegueix reduir el cost de l’energia eòlica obtinguda a 12 cèntims d’euro per quilowatt hora (kWh). És a dir, quasi la meitat del preu real que té el kWh d’aquest tipus d’energia a Canàries (prop de 24 cèntims d’euro), una de les comunitats autònomes on es vol impulsar més decididament per l’eòlica.

Les plataformes offshore (parcialment submergides) d’aquest tipus necessiten una profunditat mínima per poder ser instal·lades, i en el cas del WindCrete s’ha calculat que serien uns 90 metres. D’altra banda, per poder comprovar el comportament de la plataforma i el seu sistema d’amarres en un ambient que simula el mar, també s’han realitzat assajos al canal d’onatge del Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM) de la UPC, fent servir un prototip WindCrete a escala 1:100

El prototip s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Alternative floating offshore substructure for offshore wind farms (AFOSP), que es duu a terme en el marc del KIC-InnoEnergy en col·laboració amb l’Institut d’Energia Eòlica de la Universitat d’Stuttgart i Gas Natural Fenosa. En aquest estudi s’ha realitzat un predisseny per assegurar-ne la viabilitat tècnica i econòmica.

Podeu veure el vídeo d'explicació de Climent Molins aquí.

TEXT: REDACCIÓ // IMATGE: UPC
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.