Un optimisme prudent

Estrenem un nou any al servei dels nostres més de 215.000 socis i sòcies, i amb l'objectiu d´humanitzar les seves finances, i cuidar de la seva salut financera. Un model de Banca Cooperativa que treballa per cuidar de la nostra societat, contribuint positivament a l’economia, a la societat i al planeta, posant a les persones sempre al centre.

Les perspectives de l'exercici que encetem mostren diferents factors que afecten els mercats financers, entre els quals es troben la geopolítica, la tecnologia, el canvi climàtic o la intel·ligència artificial. Tots aquests factors tindran un evident impacte en l'activitat econòmica de 2024 i ens suggereixen que abordem els propers mesos amb prudència, sens dubte, però - i això és el més important - sense deixar de mostrar-nos essencialment optimistes.

Malgrat les incògnites contextuals, tenim motius de pes per no deixar-nos arrossegar per catastrofismes i acarar l’actual exercici amb una raonable il·lusió. D’entrada constatem uns fonaments econòmics sòlids. N’hem après de la passada recessió del 2008 i enguany ens trobem un panorama que es deriva d’una evolució dels mercats que ha demostrat resiliència davant d’episodis d'incertesa.

Això no vol pas dir que no tinguem preocupacions i que deixem de ser molt selectius a l’hora de prendre les nostres decisions inversores, però els factors favorables i les oportunitats que es presenten ens generen una confiança de base, que és vital per encetar un any que pot ser força dinàmic en inversions. El context és ben positiu, en aquest sentit: la inflació cau des d'un nivell elevat i es normalitza, la qual cosa es reflecteix en escenaris prou atractius sempre que no es produeixi una forta deterioració en el creixement econòmic.

Però la nostra previsió és bàsicament la d’una desacceleració moderada, motivada pel previsible descens gradual dels tipus d'interès després que toquessin sostre el 2023 i en un context de taxes de desocupació en mínims. Això no vol dir que no s’estableixin uns límits lògics: la nostra previsió és que no es deixarà de mantenir una política relativament restrictiva amb l'objectiu d'ancorar les expectatives d'inflació i evitar el risc de segona ronda via els salaris. Però alhora no deixarem de tenir marge per maniobrar i prendre algunes bones decisions inversores sempre fidels a la nostra noció de les finances com a eina per millorar la salut financera i econòmica dels nostres socis i sòcies.

Aquesta desacceleració econòmica és possible que comporti una moderació en el creixement de vendes de les companyies durant l’any. Hi ha factors estructurals que apunten al risc d'una estabilització de la inflació superior al 2%. I haurem de veure, en termes de compensació de despeses financeres, fins on s’estabilitzen els marges empresarials en relació amb la caiguda del preu de les matèries primeres, la moderació dels increments salarials i la finalització del període d’estucatge. Però  els fonaments empresarials romanen sòlids, amb nivells de palanquejament financer reduïts i això pot continuar afavorint acceleracions en la remuneració dels accionistes, tant pel costat de dividends com pel costat de recompra d'accions.

L’actual entorn restrictiu també afavoreix la Renda Variable, sempre que l'economia espanyola no entri en recessió. Les baixes expectatives dels inversors podrien ajudar en aquest sentit i posen el focus en la seva preferència per la gran capitalització, així com un lleuger biaix cap a accions nord-americanes per la seva visibilitat i major creixement. Aquí també, no ens falten motius per a un cert optimisme.

Un altre aspecte al que des de Caixa Enginyers prestem una especial atenció és el creixent impacte de la sostenibilitat i la IA en la activitat econòmica i les oportunitats que s’hi deriven per als nostres socis i sòcies.

Durant 2024, tendències com ara la descarbonització o la digitalització de la societat continuaran oferint oportunitats d'inversió molt interessants. Quan parlem del entorn tecnològic, només cal mirar com es comporten als Estats Units les ‘Set Magnífiques’ (Amazon, Apple, Microsoft, Google, Meta, Nvidia i Tesla), que capitalitzen el mercat. Potser els mercats europeus són un pel més erràtics donada la falta de grans companyies tecnològiques, però les tendències inversores es miren amb molt detall els entorns de la digitalització i la IA, que ja està revolucionant tots els àmbits del dia a dia de les persones, tant a nivell personal com laboral.

Un altre sector que genera molt d’interès entre inversors és el de la silver economy, que està cridat a seguir creixent en un context de repte demogràfic derivat del progressiu envelliment de la població. Una situació que a hores d’ara ja no és només comú a països occidentals sinó que també es viu a societats com la xinesa.

I aquí em permeto posar en valor com, fidel a la nostra adhesió als ODS, la nostra Entitat Cooperativa contribueix activament a una economia responsable i sostenible, mitjançant el nostre pla de sostenibilitat basat en un model de banca generadora d'impactes positius. Caixa Enginyers és també membre de PRI (Principles for Responsible Investment), organització que té com a objectiu final, l'aplicació de criteris extra financers en l'elecció de les companyies de l'univers d'inversió per als fons d'inversió.

Tampoc cal oblidar que actualment el 94% del patrimoni gestionat en fons d’inversió i el 72% en plans de pensions, promou característiques socials i/o mediambientals segons la normativa SFDR.  Les nostres inversions promouen l’excel·lència en criteris ambientals, socials i de governança (ASG) concentrant-se en sectors i empreses respectuoses amb la societat, l'equitat i el planeta.

Perquè des del nostre naixement al 1967, entenem les finances d’una manera diferent, unes finances que contribueixin a construir una societat millor i, per això, malgrat el context d’incerteses i sempre mantenint la prudència, seguim mirant cap al futur amb optimisme.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.