Una nova distribució energètica per a un nou món digital

La demanda energètica no para de créixer. En les dues últimes dècades, l’increment de l’economia global, sumada a l’èxode rural i a la superpoblació mundial, han posat en evidència l’obsolescència dels sistemes energètics, que ja no poden atendre aquesta imparable demanda.

Per agreujar encara més el problema, quatre tendències actuals afectaran substancialment el futur de la distribució de l’energia:

  • Es preveu que la demanda d’electricitat es dupliqui el 2040. La part de demanda més important es dedicarà als mercats asiàtics.[i]
  • El 2020, hi haurà deu vegades més dispositius connectats que persones.[ii]
  • Tot i que el 82% del potencial de l’eficiència energètica està sense explotar [iii], el manteniment d’equips i les despeses operacionals segueixen representant gran part de la inversió en manteniment d’edificis.
  • Les renovables representaran el 70% de la generació d’energia el 2040 [iv].
  • Totes aquestes tendències estan creant una disrupció massiva dels sistemes de gestió de l’energia que ens condueix a una realitat inalterable: la distribució energètica ha d’evolucionar.

El repte de les empreses

Afortunadament per al planeta, hi ha hagut canvis radicals en la generació i ús de l’energia que s’utilitza. Per exemple, si es compara amb fa només uns anys, veiem enormes avanços en:

  • Generació de l’energia a partir de múltiples fonts
  • Descentralització de les xarxes
  • Fonts renovables i descarbonitzades
  • Gestió de la distribució elèctrica

Però tota aquesta innovació suposa també un repte per a les empreses. Els edificis i les instal·lacions són els consumidors d’energia més importants. Els actius energètics incideixen en significatius costos operatius, però els sistemes tradicionals de distribució i monitoratge que els executen no són capaços de gestionar aquesta naturalesa més dinàmica i multidireccional de l’energia. Si no canviem de dins cap a fora la manera de funcionar dels edificis, l’evolució de la gestió energètica no serà capaç de desplegar tot el potencial.

Fes evolucionar les teves instal·lacions

Ja hem parlat anteriorment sobre l’enorme impacte que està tenint la digitalització al món en general. Es pot dir el mateix en el cas d’edificis i instal·lacions. Són cinc les tendències clau que hem pogut identificar en els últims anys:

  • La ubiqüitat de l’IoT – Com més es puguin connectar entre ells els dispositius d’un edifici, més se’n podrà optimitzar l’ús.
  • Increment de l’automatització de sistemes – Adoptant sistemes d’edificis i indústries autònomes, es pot maximitzar l’eficiència de les instal·lacions sense haver de recórrer a la intervenció humana, que alenteix el procés.
  • Convergència de sistemes tècnics – A mesura que quedin desfasats els sistemes de gestió autònoma, la gestió energètica convergirà amb altres sistemes per simplificar i optimitzar les incidències i el manteniment.
  • Descentralització generalitzada – En reduir la  dependència de qualsevol font d’energia, les instal·lacions poden augmentar en flexibilitat i productivitat alhora que redueixen riscos en la cadena de subministrament.
  • Creixement de la xarxa en malla – Gràcies a una comunicació eficient, fiable i sense cables, els edificis poden comptar amb una xarxa de comunicació ràpida i efectiva encara que creixi el nombre de punts d’obtenció de dades.

Clarament, com més sòlida sigui la digitalització i els sistemes d’un edifici, més capacitat tindrà per adaptar-se a l’evolució de l’energia que es tornarà, a més, més eficient i còmoda.

El camí cap a la digitalització

És obvi que la digitalització és el futur de la distribució energètica en edificis i instal·lacions. La qüestió és: quin n’és el present?

Exposem, a continuació, algunes accions que podeu portar a terme per ajudar a fer evolucionar immediatament el vostre edifici. Així podreu veure la necessitat global de sistemes millors, més eficients i més sostenibles:

  1. Instal·lar productes connectats – Instal·leu només dispositius que es puguin connectar als vostres sistemes de gestió energètica per tenir-ne informació exhaustiva i en temps real. Per exemple, els smart panels doten l’equipament elèctric de la capacitat de presentar la informació en el vostre ordinador o dispositiu mòbil en tot moment per identificar sobrecàrregues i ineficiències de forma proactiva. Deixareu d’estar pendents d’alarmes poc precises i reduireu costos. Això pot ser tan fàcil com afegir un dispositiu wireless anomenat PowerTag a un interruptor del circuit, que monitorarà a l’instant el consum energètic.
  2. Utilitzeu un programari de gestió de l’energia – Si connecteu els dispositius a un programari de gestió, podreu analitzar-ne les dades i entendre millor el funcionament de la vostra xarxa elèctrica. Resulta perfecte per a instal·lacions mitjanes i grans. Adquiriu i organitzeu totes les dades recollides a la xarxa de la instal·lació per poder maximitzar-ne el temps d’activitat/disponibilitat. Aquest sistema també reduirà els costos operacionals i augmentarà la rendibilitat. En edificis petits, tot això pot realitzar-se amb una simple i econòmica app.
  3. Informació més valuosa – Gràcies a l’ús d’analytics, apps, programari i serveis disponibles, podeu trobar maneres de maximitzar la disponibilitat, augmentar l’eficiència, millorar la seguretat i minimitzar costos. Empreses de tot tipus poden millorar el rendiment dels edificis optimitzant els costos operatius i de manteniment i, alhora, garantint la viabilitat del negoci.

El futur de l’energia ja ha començat

Amb aquests pocs passos, claus per millorar els sistemes energètics del vostre edifici o instal·lació, el negoci estarà preparat per al nou paradigma energètic i esdevindrà una part activa de la solució global de l’energia.

[i] Font: IEA WEO 2014

[ii] Font: Cisco, Internet World Statistics 

[iii] Font: World Energy Outlook 2012

[iv] Font: BNEF

 

FONT: WEB CORPORATIU SCHNEIDER ELECTRIC
 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.