Una oportunitat per practicar altres activitats

Cultura i enginyeria no són conceptes ni tan allunyats ni tan desconnectats com a priori pot semblar. No només perquè el sector cultural necessita, tot sovint, enginyers i enginyeres per tirar endavant els seus projectes, ni tampoc perquè hi ha enginyers i enginyeres que complementen la seva formació amb altres disciplines artístiques... Sinó perquè el col·lectiu també té interès en tots aquestes àmbits.

Una mostra n’és la Comissió de Cultura d’Enginyers Industrials de Catalunya. És una de les quatre comissions socials que, al costat de les de Jubilats, Esports i Acció Social, els professionals desenvolupem les nostres potencialitats en àmbits no estrictament tecnològics.

La Comissió de Cultura té una llarga tradició al nostre col·lectiu, cosa que demostra que als enginyers també ens agrada cultivar i apreciar les diferents branques de la cultura com són la música, el cinema o la literatura. I així ho fem.

En el terreny de la música, el 1999 es va fundar la Coral dels Enginyers. Actualment es compta amb una quarantena de cantaires, enginyers, enginyeres i familiars, que els agrada cantar. Han interpretat repertoris ben diversos de música clàssica i moderna i han fet intercanvis amb diferents corals europees i espanyoles i concerts en llocs molt variats, des de diferents esglésies fins a l’Auditori i el Liceu de Barcelona. Sota la direcció de Jordi Marín, assagen cada dilluns. És una bona oportunitat pels que ens agrada cantar. No cal tenir coneixements musicals ni una gran veu, només afinar de forma correcta.

Però aquesta no és l’única activitat musical de la Comissió. Durant les dècades dels 80, 90 i 2000 la Comissió de Cultura organitzava un cicle de concerts de Música Clàssica al mes de novembre que eren molt apreciats. Per motius pressupostaris es van haver d’interrompre. Darrerament s’han donat forma al Cicle de Jazz de primavera de forma conjunta amb altres entitats com la Fundació de l’Institut d’Estudis Nord-americans i la Fundació Catalana de Jazz Clàssic. S’hi poden sentir figures internacionals del Jazz acompanyades per músics locals. El cicle d’enguany ja està en marxa amb figures com Trícia Boutté, Champian Fulton i Harry Allen, a preus molt populars i amb descompte per als col·legiats.

En Cinema, el nostre Cine-Club des de l’any 1984 fins el 2011 va fer 28 monografies (migmetratge de cinema i llibre) sobre personalitats de la cultura catalana com gent del cinema (José Luis Guerin, Joaquim Jordá, Antoni Padrós, Julieta Serrano, Miquel Porter), músics (Joan Guinjoan, Josep Maria Mestres Quadreny), escriptors (Josep Palau i Fabre, Joan Perucho, Joan Margarit, Joan de Sagarra, Josep Maria Carandell, Marta Pesarrodona), fotògrafs (Francesc Català Roca, Leopoldo Pomés), directors teatrals (Ricard Salvat), coreògrafs (Cesc Gelabert), escenògrafs (Isidre Prunés i Montse Amenós). Actualment organitza cada any el seminari “Ombres Mestres” que mitjançant seqüències de grans films de la història del cinema, presenta temes del llenguatge cinematogràfic i la filmografia de diferents directors en tres sessions. Enguany està celebrant la seva onzena edició, aquest mes de març. Una bona opció per als companys més cinèfils.

I en literatura? Doncs tenim un Club de Lectura des de l’any 2018. Un cop al mes, d’octubre a juny, es comenta un llibre de la literatura universal, d’autors catalans, castellans i estrangers, clàssics i moderns, de ficció i no ficció, parlant dels valors literaris de l’obra, del context històric, de l’autor i del tema del llibre en qüestió. Normalment són llibres no massa llargs, de menys de 300 pàgines, per permetre als participants seguir el ritme de lectura d’un llibre al mes. Està assessorat i conduit per un expert literari, en el nostre cas per l’escriptor Pere Guixà. Aquells que sou afeccionats a la lectura i us agrada aprofundir en el que llegiu us animo a participar-hi.

I per últim, també tenim el Grup Engitren, format per companys enginyers afeccionats entusiastes dels trens que organitza una conferència mensual al voltant del tema ferroviari, tant sobre infraestructures (per exemple, la construcció de la estació de la Sagrera) com sobre el passat històric (per exemple, el centenari de la línia Barcelona-Puigcerdà) o bé de modelisme i maquetes o de la relació dels trens amb l’art i la literatura. És una bona opció per combinar afició i vocació.

Com totes les comissions, la de Cultura està oberta a la participació de tots els membres del col·lectiu que tinguin ganes de gaudir d’aquestes activitats culturals i que puguin ser interessants pel nostre col·lectiu. Després de les presidències de Ferran Puerta, Joan Enric Vidella i Ferran Ramon, recentment he agafat les regnes d’aquest grup. El llistó l’han deixat tan alt que ens haurem d’esforçar per mantenir-lo i fer créixer les activitats. Per aconseguir-ho, estem oberts a considerar noves iniciatives que proposeu. Com més propostes surtin, més rica serà la Comissió, sens dubte.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.