Vaive Logistics, la nova onada de serveis de lliurament
La ciutat de Barcelona ha estat referent en innovació urbana i sostenibilitat i, recentment, ha impulsat una nova manera d'entendre la logística d'última milla mitjançant un projecte desenvolupat per la start-up Vaive Logistics i CARNET – Future Mobility Research Hub, hub obert a socis industrials i acadèmics de les àrees de recerca i innovació de l'automoció i la mobilitat. Des d'una visió integral, el seu pilot, Ona, combina tecnologia autònoma, digitalització logística i un enfocament territorial basat en microhubs per transformar radicalment el repartiment urbà.
El creixement del comerç electrònic ha generat un increment exponencial de lliuraments urbans, amb implicacions directes a la congestió, la qualitat de l'aire i l'ocupació de l'espai públic. Les ciutats necessiten solucions que integrin el repartiment dins un model de mobilitat més net i equitatiu.
En aquest context, el projecte de CARNET i Vaive proposa un sistema alternatiu al model tradicional basat en furgonetes dièsel. En una entrevista per a Fulls d'Enginyeria, Clément Lemardéle, cofundador i co-CEO de Vaive Logistics i project manager d'Ona, ho ha resumit assegurant que "no es tracta només d'electrificar la logística existent, sinó de redissenyar-la des de la base: com, quan i des d'on distribuïm. Apostem per una logística distribuïda, connectada, multimodal i, sobretot, respectuosa".
Ona, robot urbà
La innovació tecnològica del projecte ve de la mà d'Ona, el vehicle autònom dissenyat per Vaive Logistics per fer repartiments urbans de forma segura, eficient i sense emissions. Amb capacitat de navegació autònoma en entorns densos i no estructurats, com superilles, zones de vianants i centres històrics, Ona representa una nova generació de vehicles s'adapten i respecten l'espai urbà.
Hi ha dos models d'Ona que responen a diferents necessitats operatives. El primer és Ona-1, dissenyat específicament per a la distribució de petits paquets. Compte amb un sistema intern de compartiments automatitzats que permet realitzar entregues simultànies i sense intervenció humana. La seva mida compacta i maniobrabilitat el fan ideal per a rutes d'alta densitat i zones amb alta presència de vianants.
Seguidament, tenim Ona-2, orientat a càrregues de més volum i pes. El seu disseny robust i la seva capacitat adaptable permeten transportar una àmplia gamma de productes, cosa que el converteix en una solució eficaç per a la distribució en polígons industrials, centres logístics o nodes multimodals.
Les bateries elèctriques d'Ona cobreixen unes sis hores, cosa que correspon a un dia laboral operant. Circula a uns 5-10 km/h sobre les sis rodes i un sistema mecànic específic que li permet pujar i baixar voreres d'uns 20 centímetres d'alçada per operar en entorns urbans complexos, mentre transporta una càrrega útil d'uns 100 kg.
Tots dos models estan connectats a una plataforma digital que optimitza les rutes en temps real, anticipa la demanda i minimitza el consum energètic. “Hem creat una eina logística pensada per al dia a dia urbà, no una solució futurista sense aplicació real”, ha emfatitzat Lemardéle.
A més, un dels pilars del model és la implantació de microhubs: petits centres de consolidació logística situats a punts estratègics dins de la ciutat. Aquests hubs actuen com a plataformes intermèdies des de les quals es redistribueixen els paquets a les destinacions finals, reduint els desplaçaments de llarg recorregut dins del nucli urbà. Aquests microhubs permeten un control operatiu més gran, redueixen els temps de lliurament i afavoreixen una logística de precisió basada en demanda real i dades dinàmiques.

Intel·ligència logística
El cor invisible del sistema és la capa digital. A través de sensors, algorismes d'optimització i aprenentatge automàtic, el projecte gestiona variables clau com ara la demanda de comandes, l'ocupació de l'espai públic, les condicions climàtiques o els horaris d'accés a zones restringides. Per navegar autònomament, Ona només utilitza 2 Lidars i 4 càmeres i aquesta configuració sensòrica, que s'ha anat millorant al llarg de les proves pilot, presenta un alt grau de compromís entre seguretat i preu.
Gràcies a l'intel·ligència artificial, les operacions s'ajusten de forma dinàmica, prioritzant entregues, reassignant rutes i evitant congestions. "La tecnologia no reemplaça l'humà, sinó que el potencia. Volem que les ciutats funcionin millor, no només més ràpid", ha explicat l'equip tècnic.
El projecte ha estat implementat com a pilot a diversos barris de Barcelona, amb el suport de l'Ajuntament i en col·laboració amb operadors logístics i associacions veïnals. Els primers resultats mostren una reducció significativa d'emissions, més puntualitat en lliuraments i una bona acceptació per part de la ciutadania.
Però l'ambició va més enllà de l'entorn local. "La nostra meta és escalar aquest model a altres ciutats europees amb característiques similars. No parlem només de tecnologia, sinó d'un canvi estructural en la manera d'entendre la mobilitat de mercaderies", ha afirmat Lemardéle.
Cap a una logística urbana més humana
Aquest projecte demostra que és possible compatibilitzar el repartiment de mercaderies amb la qualitat de vida urbana. Davant d'una logística cada cop més invisible, però omnipresent, CARNET, iniciat per SEAT S.A., Volkswagen Group Innovation i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i Vaive Logistics, creat per vehicular la transferència d'aquesta tecnologia cap al món empresarial, han proposat un model on la ciutat no s'adapta a la logística, sinó que la logística s'adapta a la ciutat. Actualment, la start-up treballa a l'entorn de Logistics 4.0 Incubator del CZFB, la primera incubadora d'Espanya per a start-ups del sector.
Albert Baldó i Canut i Clément Lemardelé, cofundadors i Co-CEOs de Vaive, lideren un equip multidisciplinari en què destaca l'aportació d'Oriol Martínez i Fité, enginyer especialitzat en sistemes autònoms i ADAS, i Víctor Moreno Borràs, expert en percepció i sistemes autònoms. En paraules del mateix Lemardéle,"volem construir una logística que no envaeixi, que no contamini, que no col·lapsi. Una logística que respiri amb la ciutat, al ritme dels seus carrers i els seus habitants".