Vincer.ai: per a una intel·ligència artificial de qualitat en salut

Control de qualitat per a models d’intel·ligència d’artificial. Això és el que fan a Vincer.ai, una spin-off del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC que s’acaba de constituir com a empresa per començar a caminar des d’un punt de vista comercial. El seu origen es remunta uns anys enrere quan el fundador i actual CEO, l’enginyer biomèdic Pol Solà-Santos, treballava des de la universitat ajudant a start-ups a construir models de IA en salut. Es va adonar que la falta d’experts d’IA, combinada amb la competitivitat del sector que estressava el procés de desenvolupament impedia generar models de IA de qualitat.

En un exemple de baixa prevalença de la malaltia d'interès, s'adquiria la mostra quan el pacient ja estava diagnosticat. El propi diagnòstic afectava la qualitat de les dades introduint biomarcadors relacionats amb la depressió i amb fàrmacs. Com a conseqüència, les dades contenien un biaix correlat amb la classe i no es podia discernir si el model estava predint la malaltia d'interès o el diagnòstic. “Treballant sota pressió comets errors”, explica Solà-Santos en una entrevista a Fulls d’Enginyeria, que explica que, en aquest cas,es va reiniciar l’adquisició mostral i es va pivotar a una tecnologia menys afectada per l’ambient. Van trigar un any en identificar perquè el model no apreniai van pensar que aquest inconvenient podia ser habitual en empreses del sector.

Per això, amb el seu director de tesis Alexandre Parera –director del CREB- van decidir emprendre el seu propi projecte per poder mesurar la qualitat dels models de IA en salut. Tot i començar-hi a treballar combinant-ho amb una feina fixa, no va ser fins el al 2020, que Solà-Santos no va dedicar-s’hi exclusivament. Va coincidir amb el moment que la Unió Europea va començar a parlar de qualitat en models d’intel·ligència artificial amb una òptica de robustesaètica i equitat. En trobar-se ja amb el projecte embrancat van veure la possibilitat de convertir-se en “un jugador” en la carrera per la regulatòria de la intel·ligència artificial a Europa i hi van apostar. Només un any després, tenien preparat un framework per a l’avaluació de la qualitat en models de IA i el van començar a provar en un cas pilot de diagnòstic d’un model en un segon projecte amb l’Hospital Sant Joan de Déu. Al mateix any, van guanyar la prestigiosa beca Caixa Impulse Validate i van ser accelerats per Biocat i el CIMIT de Boston durant el programa CRAASH 2021.

Superar el ‘forat’ en qualitat

Vincer.ai no desenvolupa models sinó que la seva missió és identificar i detectar les possibles desviacions de qualitat i biaixos i que, en el sector salut, poden impactar en la salut del pacient.Aquests riscos, juntament amb la poca interpretabilitat clínica dels models generen reticències entre els professionals de la salut que l’han d’adoptar. Superar aquest ‘forat’ és el que s’han proposat“Volem ajudar a accelerar l'adopció de la IA de qualitat en salut”, diu Solà-Santos, “ser un actor intermedi per identificar i mitigar els riscos dels models”.

Així, han desenvolupat un sistema d’anàlisi estructurat a partir dels conceptes que vol promoure Europa com la justícia, l’equitat i la robustesa dels models. Són conceptes “abstractes”, reconeix l’enginyer, però que Vincer.ai ha tangibilitzat a partir d’un marc implementable que permet valorar-los d’una manera determinada, “molt semblant a la ITV dels cotxes, però en IA”, compara el CEO.

Els seus serveis poden ser útils per institucions com ara entitats d'adopció de tecnologia digital en salut i hospitals, com Sant Joan de Déu, en el moment de voler adoptar una tecnologia amb intel·ligència artificial i tingui més d’una opció sobre la taula, per inversors que volen invertir en projectes amb intel·ligència artificial, sovint relacionats amb la presa de decisions i, pel propi marc regulatori en el procés d’auditoria de models de IA.

Tret de sortida

Fa només dos divendres que Vincer.ai s’han constituït com empresa i és, per tant, el moment de trencar el silenci amb què han treballat els darrers dos anys, com a mínim. Estaven, diu el CEO, en “mode submarí”. Solà-Santos explica que han hagut d’esperar a tenir un producte “robust” perquè en projectes com el seu, la credibilitat és important. Des d’abans de l’estiu van iniciar contactes comercials amb les empreses del sector salut – en el qual es volen especialitzar malgrat ser aplicacions d’alt risc- amb farmacèutiques, grups inversors de grans farmacèutiques, asseguradores, etc.; empreses que no tenen professionals d’intel·ligència artificial però la volen introduir per la seva pràctica habitual. Només una setmana més tard de la constitució, ja han iniciat una col·laboració amb una firma rellevant de Venture Capital del sector.

Perspectives de futur

Pol Solà-Santos lidera Vincer.ai al costat d’Alexandre Perera, director del CREB, dos companys més, la UPC i La Caixa. A més, tenen un marc de col·laboració amb doctorands que desenvolupen la seva tesi de màster al voltant de la intel·ligència artificial, una pràctica que malgrat convertir-se en spin-off seguiran fent perquè creuen que en intel·ligència artificial sempre s’ha de fer recerca. Solà-Santos considera que és el gran avantatge partir la UPC i el grup de recerca B2SLab, perquè els ha permès transferir anys d’experiència en el sector de la qualitat de IA en salut i els facilita “l’accés a talent jove i extremadament format”.

El fundador de Vincer.ai creu que la perspectiva del projecte és bona perquè és necessari per implantar un sistema sanitari híbrid. Per a que això passi, cal que els models estiguin alineats amb el marc regulatori, diagnosticats i registrats. A Vincer.ai estan creant les eines per a que aquesta realitat sigui possible.

L’interès per la IA

Solà-Santos és enginyer biomèdic per la UPC i reconeix que al grau no s’impartien classes d’intel·ligència artificialDesprés d‘escollir les diferents especialitzacions en el camp dels senyals biomèdics i l’estadística es va seguir formant en models predictius. Vincer.ai no és la seva primera experiència en el camp d'emprenedoria ni de IA, de fet, durant el seu treball final de grau es va dedicar a crear un model predictiu per detectar deshidratació entre els corredors. La solidesa de la idea es va completar amb la compra del projecte per part d’Interesport amb l’objectiu de portar el model a una primera fase de prototipat generant fins a 100 dispositius que es posarien a prova en corredors durant proves com maratons.

Això li va estroncar el pla de fer el màster en bioinformàtica a la Universitat de Gant i es va quedar a la UPC a fer el màster en enginyeria biomèdica i finalment, la tesis doctoral en Bioinformàtica. D’allà, va conèixer l’Alexandre Perera, del CREB i va començar a col·laborar al seu grup de investigació B2SLab d’on neix realment Vincer.ai.

Dins el CREB i Xartec

Vincer.ai és una spin-off del CREB que forma part de Xartec Salut, la xarxa liderada pel mateix CREB i formada per 47 grups de recerca de disset institucions diferents i que vol ser un catalitzador de la R+D+I en l’àmbit de la tecnologia sanitària.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.