WCSensor: evitar el malbaratament d’aigua del vàter

Es calcula que cadascú de nosaltres estira la cadena del vàter unes deu vegades al dia. En cada buidatge, per un cisterna estàndard, es fan servir 10 litres d’aigua, malgrat que hi ha cisternes que poden arribar a emmagatzemar uns 20 litres. En canvi, està comprovat que entre dos i quatre litres són suficients perquè l’aparell faci la seva funció. Això és el que han comprovat els impulsors d’WCSensor, un nou sistema d’estalvi d’aigua per a vàter que s’ha començat a distribuir sota la marca Senssal. Ha estat una idea de José Emilio Parra Hernández, que ha fundat la companyia amb seu a la Llagosta, i ho explica en una entrevista a Fulls d’Enginyeria. “El que fem és evitar que es buidi completament la cisterna”, descriu Parra, “controlant el tub de descarrega i fent-lo frenar al punt que volem”. Amb el sistema es pot arribar a estalviar més del 50% de l’aigua que es fa servir habitualment.

El sistema és relativament senzill. Consta d’un sensor que si s’activa a 15 centímetres la descàrrega és curta, de dos litres, i si s’activa a 5 centímetres, la descàrrega és llarga, de quatre. El sensor es pot ubicar damunt la cisterna però també a la paret o fins i tot a la sortida del bany.

WCSensor està pensat perquè qualsevol persona pugui muntar-lo a casa. La caixa porta un manual força complet i a més, es dona suport via web amb vídeos explicatius adaptats a totes les variants que tenen al mercat.

El projecte s’ha tirat endavant gràcies a la iniciativa de Parra i a la col·laboració d’enginyeries i empreses de la zona. El director general de 2M Engineering, l’enginyer industrial Manuel Garcia, explica que s’està fent un projecte ‘km 0’ amb proveïdors propers. Smartech s’ha encarregat dels motlles, utillatges i fabricació de components, Fadesa de l’enginyeria electrònica, Devinet de l’enginyeria informàtica i 2M Engineering de l’enginyeria mecànica i gestió general del projecte

Estalvi d’aigua contra la sequera

WCSensor va sortir arran de la pandèmia i per la necessitat de buscar maneres d’evitar el contacte físic en un moviment tan delicat com és tirar la cadena del vàter. Però de seguida van veure que el sistema també es podia fer servir per reduir el consum d’aigua. En un moment de sequera com l’actual, Parra creu que “és un producte que s’hauria de generalitzar per deixar de malbaratar aigua”. “El vàter és el consumidor invisible que ningú no té en compte, i realment el fem servir unes 10 vegades al dia, de mitjana; són molts litres que es tiren innecessàriament”, conclou l’inventor d’WCSensor.

Negoci important a Àfrica

L’empresa tot just està començant i tot i això, es fixa el topall de fabricació a les 400.000 unitats cada any. S’estan buscant nous proveïdors locals per poder-los servir. De moment, la majoria de comandes, el 80%, són per països de l’Àfrica – sobretot al Marroc- on només el mes de desembre en van fer arribar 5.000. Un dels objectius comercials de la companyia és, segons explica Garcia, són els hotels ja que amb una sola aplicació es poden controlar els consums de tots els vàters instal·lats. Tot i que actualment només tenen en cartera la cisterna de motxilla, l’empresa ja està treballant per poder fer funcionar WCSensor amb altres tipus de cisternes com ara les de paret.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.