2023: Barcelona, capital mundial del transport públic

A Barcelona fa temps que tenim clara la importància del transport públic. I l’experiència ens avala, ja que podem dir clarament que la Barcelona del metro funciona: és l’única ciutat d’Espanya en què el transport públic és més eficient que el privat en trajectes de menys de 30 minuts. Però cal aconseguir que aquesta inversió sigui la punta de llança cap a una flota de vehicles sostenibles. Per exemple, ja estem deixant enrere els vehicles més contaminants de motor de combustió i hem anat consolidant nous mitjans i energies molt més netes. En aquest sentit, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha estat pionera en posar en circulació un autobús que funciona amb hidrogen i que l’obtindrà de la nova planta de producció d’hidrogen verd de la Zona Franca. També està transformant la flota d’autobusos amb 210 nous autobusos híbrids i elèctrics i ja disposa d’una línia completament electrificada i en tenim dues més en camí. I, en metro, estem apostant per l’autoconsum i la recuperació i reutilització d’energia sobrant que es perd en l’activitat pròpia del servei.

D’altra banda, la nostra és una ciutat de coneixement i innovació. Atraiem talent i projectes en l'àmbit de la innovació tecnològica, la lluita contra el canvi climàtic o la mobilitat. Per exemple, recentment, Barcelona ha estat escollida per formar part de la missió europea “100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030”, entre les prop de 400 ciutats candidates, un programa que permetrà convertir la ciutat en un centre innovació i experimentació que ajudi a que totes les ciutats europees siguin climàticament neutres i ens posiciona com a referents internacionals en la lluita contra el canvi climàtic i en avançar cap una ciutat més justa i saludable i generant un progrés compartit.

I, sense anar més lluny, l’any vinent acollirem la UITP Global Summit, el congrés més important a nivell internacional sobre transport públic. Sota el lema, “Bright light of the city”, el 2023 tindrem focus d’atenció a Barcelona, convertint-nos en la capital mundial del transport públic i l’aparador on totes les empreses, organitzacions i administracions públiques mostraran les seves solucions innovadores per donar resposta a les noves necessitats en matèria de mobilitat.

L’organització d’aquest Congrés, de la mà dels principals operadors del territori (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Renfe i TMB), i amb el suport institucional de la pròpia Unió Internacional del Transport Públic (UITP) i de altres administracions, permetrà visualitzar l’esforç i la voluntat de que la mobilitat i el transport públic de Barcelona i de la seva Àrea Metropolitana continuï avançant i sigui una referència internacional.

L’esdeveniment també ens ajudarà a encarar amb més determinació tots els reptes que tenim per davant, coneixent i compartint de primera mà els esforços que des d’altres llocs i àmbits es donen a les necessitats de mobilitat ciutadana. El transport públic és l’espina dorsal de la mobilitat a la ciutat, i l’hem de seguir potenciant. El seu èxit passa perquè cada dia més gent el triï com a l’opció més intel·ligent. Per compromís, però també perquè els seus viatges són més àgils i més segurs.

Per acabar, una premissa que tots tenim clara i que considero que es la base que ens ha de servir per seguir treballant: al futur s’hi arriba en transport públic. I això farem durant el Congrés, una gran ocasió per conèixer les darreres innovacions i tecnologia i generar oportunitats per a tot el sector de la mobilitat, tant dins del país com fora, atraure talent i aprendre de les millors pràctiques d’arreu del món.

Des d’aquestes pàgines dels Fulls d’Enginyeria, us convido a tots i totes a que hi participeu activament i contribuïu a que la llum de Barcelona i del seu transport públic arribi arreu durant el Congrés.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.