Advanced Factories: robots, IA i ganes de tornar a la presencialitat
Una fira més reduïda que les darrers ocasions, amb control de temperatura, mascareta i distància de seguretat. Així és l’Advanced Factories d’enguany, un certamen que arriba a la cinquena edició poden presumir d’haver estat la primera fira presencial que es fa, en el sector industrial, després de la crisi de la COVID-19. I de fet, també va ser la darrera, el 2020 i així ho recorda Guillem Quintana, director de Desenvolupament de Negoci Industrial d’Eurecat, que fins i tot reconeix que se li va posar “la pell de gallina” quan va passar el control de l’entrada. “Tornar a estar aquí ha estat emocionant, hi ha moltes ganes de tornar a la normalitat”.
La COVID-19 també sembla que hagi provocat “més predisposició” de les empreses a interessar-se per solucions de robòtica o d’intel·ligència artificial com la que presenta Tecnomatrix, una plataforma de gestió de dades per al control de qualitat en entorns industrials. Tal com explica el CEO, Xavier Conesa, s’agafen dades de tot el procés, des de la matèria prima fins el lliurament final del producte, i fins i tot s’elaboren models predictius sobre el risc en la qualitat. És un producte encarat a tots els sectors i justament és un dels punts que Conesa valora més de la fira, que “els visitants venen de sectors variats”.
Passejar entre els diferents estands del CCIB permet descobrir maquinària de tot tipus com ara els productes de PAL Robotics, una empresa catalana que des del 2004 ofereix solucions d’aquesta índole. Advanced Factories també va ser la darrera fira que van trepitjar el 2020 i aquest 2021 tornen amb les seves solucions intralogística, com pot ser de desinfecció o d’inventari a partir d’un robot mòbil i autònom que es pot personalitzar en funció de les necessitats de cada client. Així ho ha explicat el cap de producte de la companyia, Jordi Pagès, que ha recalcat que totes les pimes poden “aprofitar molt més els recursos humans de més valor afegit” si aposten per solucions automatitzades.
Premis a la innovació
Prenomics, Hedyla i Zerintia Technologies han estat les tres start-ups industrials guanyadores de la cinquena edició de l’Industry Startup Forum, una competició de l’Advanced Factories que ha comptat amb 137 candidatures. Prenomics és una start-up de ‘data science’ per impulsar les pimes a través de l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial aplicada al negoci. Hedyla, que va protagontizar aquest reportatge a Fulls d’Enginyeria, ofereix un software per a l’optimització de processos logístics a través de la intel·ligència artificial, mentre que Zerintia desenvolupa software basat en tecnologia wearable, IoT i realitat augmentada aplicada a la indústria i al sector sanitari.
En els Factories of the Future Awards 2021, els guanyadors han estat Ford, Ferrovial, Metron i Color Sensing. Ford Motor Company s’ha endut el Premi Tecnalia al Lideratge en la transformació digital pel continu procés d’adaptació de la seva planta d’estampació amb la impleemntació de l’IoT i l’analítica de dades aplicada a la seguretat i al manteniment. Color Sensing s’ha endut el Premi Schaeffler a la start-up més disruptive en l’àmbit industrial, un premi que s’ha disputat amb Prenomics i The Blue Box. Per la seva banda, Metron ha guanyat el Premi HP 3D Printing al millor equip industrial per a la fàbrica del futur. I Ferrovial ha estat guanyador del Premi Schneider Electric a la investigación i desenvolupament d’IA aplicada en plantes industrials, on Indústries Puigjaner i EXPAI han estat finalistes.