Asecorp, afrontar els canvis de l’empresa a través de les persones

Guillem Freixes, enginyer industrial i president d’Asecorp, explica que “l’èxit del canvi no és possible si no hi ha un canvi de comportament en les persones” i que per això cal aplicar una metodologia per fer-ho possible. “Liderar en abundància, amb personal suplent i plantilles a vegades sobredimensionades és relativament fàcil. Ara, però, es necessita tota la força disponible per fer-ho possible i es disposen de molts menys recursos”, puntualitza.

Albert Rimbau i Carme Bonet, lingüistes i experts en comunicació humana d’Asecorp, expliquen que treballen amb una metodologia pròpia basada a fer previsions de comportaments personals en el lloc de treball. Rimbau explica que a través de dades com la mitjana d’edat, la formació o l’antiguitat, pots preveure què pots esperar de la teva plantilla: “La manera d’aprendre, la rapidesa a fer els canvis i els canals per enviar els missatges són molt diferents en una persona de mitjana edat que en una persona de 30 anys”. Rimbau també assegura que el missatge de por que s’ha aplicat tradicionalment perquè la plantilla “es posi les piles”, no sempre fa que els treballadors canviïn ni perdura en el temps.

Aquest programa ja s’ha aplicat en empreses d’entre dos-cents i cinc-cents treballadors en un ampli ventall de sectors com el de l’automoció, l’alimentació o el químic. Entre d’altres, ha permès complir objectius tant diversos com augmentar l’eficiència o la productivitat, aplicar canvis de negoci, reduir costos de personal, implantar programes de prevenció de riscos laborals, de SAP i medi ambient, assolir una internacionalització o bé resoldre conflictes laborals que poden sorgir entre departaments o arran d’una fusió o d’un ERO.

Primer de tot, s’analitzen les dades obtingudes per respondre preguntes com: Quins errors greus s’han d’evitar? Quina preparació tenen per afrontar els canvis? Com es poden aprofitar al màxim els recursos?... I es determinen quines accions poden aportar millors resultats, en quin moment i en quines persones s’ha de treballar i les alternatives que hi ha per aconseguir els reptes proposats.

Posteriorment, l’equip d’Asecorp presenta un pla d’acció que es duu a terme a través d’un equip interdisciplinari i braç a braç amb personal intern de l’empresa.

“No volem ser invasius, ni provocar trencaments; el nostre objectiu és ser executors i en fem seguiment fins a complir-lo, sempre en un termini acotat"

matisa Bonet. Freixes incideix en la importància del programa d’Execution ja que, segons diu, “està demostrat que sovint l’estratègia de l’empresa està ben definida però només en el trenta per cent dels casos s’acaba portant a terme”.

Rimbau conclou que els principals càrrecs de comandament són enginyers i que aquest és el principal interlocutor. “Hem casat el saber del món de l’enginyeria amb el saber del món de les persones; aportem dades, gràfics i xifres de les persones i ajudem a executar els canvis que han de fer”. I continua: “Un enginyer que carrega 250 nòmines sol no se’n surt, i un directiu de Recursos Humans sol tampoc”.

 

TEXT: Isabel Marquès

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.