BIM, modelatge, 5G... la tecnologia del nou Hospital del Mar

L’Hospital del Mar inicia aquest estiu un nou projecte de transformació: el projecte integral d’obres de construcció de la segona fase de l’ampliació – la primera és del 2017- del centre que dotarà el centre de 22.500 metres quadrats més de superfície. Així, l’Hospital del Mar disposarà de 83.500 metres quadrats quan, el 2024 segons el previst, entri en funcionament el nou edifici. Sumarà 75 llits en sis noves plantes d’hospitalització, quatre nous quiròfans, una àrea de preingrés, 18 llits més a una nova unitat de Cures Intensives i un heliport. Les obres formen part del projecte ambiciós de rellançar l’Hospital del Mar amb la mirada posada en l’any 2030, quan es culminarà la tercera fase d’ampliació. La transformació digital tindrà un paper rellevant en aquest projecte que, a banda, incorpora processos d’enginyeria i de treball que faciliten la feina tant de concepció de l’edifici com de manteniment i seguiment.

Per aquest motiu, l’Hospital va situar l’ús de la metodologia BIM (Building Information Modeling) com un dels requisits per al projecte d’arquitectura. Elisabet Izquierdo, directora de Serveis Generals i Infraestructures ha explicat en una entrevist als Fulls d’Enginyeria que ja l’ampliació del 2017 es va tenir en compte aquesta tecnologia “global”. I és que, tal com explica l’enginyera industrial, veure en 3D la projecció de l’edifici “en facilita la concepció”. Izquierdo destaca que no només és útil per poder tenir una visió global de l’obra i, per tant, visualitzar totes les instal·lacions i les seves incompatibilitats que sobre plànol no es veurien, sinó també per a les futures reparacions i manteniment correctiu i fins i tot, a nivell “conductiu”. És a dir, el modelatge en tres dimensions els permet d’una banda, guanyar temps perquè es pot comprovar com avança el projecte en una maqueta en línia i de l’altra, veure quines modificacions s’han de dur a terme, ja que es poden preveure “inconvenients” que antigament no es veien fins que l’obra estava en marxa.

“Penses sobre el model 3D”, explica Izquierdo, “i com que es pot veure com queda, el que resulta és executable”, afegeix. Izquierdo va més enllà i augura que “a la llarga” es deixaran d’imprimir els plànols per treballar-ho tot, des de l’ordinador.

El nou projecte també preveu l’ús de sensors per conèixer el comportament de l’edifici i parametritzar-lo en funció d’aspectes com la humitat o la temperatura, per qüestions de manteniment però també de salut com s’ha vist darrerament amb la COVID-19. Aquests sensors han de donar informació sobre el comportament dels materials però també s’han de poder interrelacionar les dades obtingudes amb els pacients i “fer creuaments”. Com a exemple, Izquierdo posa controlar la qualitat de l’aire d’una sala d’espera plena de pacients. Aquests processos també es treballen amb modelatge.

Sostenibilitat i eficiència

El nou Hospital del Mar també està pensat per donar continuïtat al projecte de sostenibilitat i eficiència que s’havia iniciat amb l’ampliació del 2017. Ja aleshores, es va apostar per la distribució d’aigua calenta sanitària i de climatització Districlima, una mesura que ha permès estalviar el 41 % de les emissions de CO2 per metre quadrat. En aquesta nova fase, se seguirà aposta per aquesta línia de treball i s’hi incorporaran d’altres com ara les terrasses amb cobertes vegetals i plaques fotovoltaiques. A més, s’hi suma l’enllumenat LED d’alt rendiment, aplicacions per al control de la llum i la climatització i altres aspectes com la construcció d’una doble pell a la façana amb lames de protecció solar, adequades a l’orientació per aprofitar la llum natural i minimitzar. “Seran façanes que garanteixin que no hi ha fuites tèrmiques”, especifica Izquierdo.

Transformació tecnològica

La direcció de Serveis Generals i Infraestructures garantirà també la cobertura Ethernet on hi hagi pacients i connexió Wifi i 5G arreu de l’edifici. Són els aspectes bàsics per poder implementar noves solucions en els processos assistencials i poder fer una transformació digital del centre. Amb aquesta tecnologia, l’experiència de l’hospital millorarà tant des del punt de vista dels professionals mèdics com des de p unt de vista del pacient i, en aquest cas, tant en termes de salut com d’entreteniment.

Tal com explica el director d’Innovació de l’Hospital del Mar, Jordi Martínez, amb aquesta infraestructura es posarà disposar d’un edifici “smart, connectat” que entre altres objectius busca poder aprofitar totes les dades que es generin per millorar l’atenció als pacients i aconseguir que els professionals desenvolupin amb més comoditat la seva feina.

hospital del mar

D’una banda, doncs, aquesta tecnologia permetrà potenciar la comunicació amb el pacient, tant abans de l’arribada al centre –informant, per exemple, d’un possible retard de la visita- com durant la seva estada. Es podrà incorporar la identificació facial i la geolocalització, per planificar els desplaçaments. A més, també es preveu millorar l’atenció “a peu de llit” a través de monitors. Aquestes evolucions, explica Martínez, permeten una atenció més personalitzada i més segura, i alhora, permet estandarditzar processos i fer l’atenció més “proactiva”. Als professionals els dona dades per poder prendre decisions en funció d’elles. Actualment, de fet, s’estan estudiant i analitzant tots aquests processos per poder saber què funciona i com s’ha d’implementar amb una plataforma de seguiment.

Els aprenentatges de la pandèmia

Amb aquesta segona ampliació, l’Hospital del Mar posa en pràctica lliçons apreses durant la pandèmia de COVID-19. Els arquitectes encarregats del projecte executiu, Pinearq i Brullet-De-Luna han incorporat criteris de flexibilitat i adaptació d’espais, separació de circuits per tal de garantir la resiliència necessària dels espais que ha posat en relleu la crisi sanitària. Izquierdo explica que les plantes d’hospitalització estaran pensades amb circuits separats nets i bruts, ascensors d’entrada i de sortida, amb zones on els professionals es puguin canviar i que permetin gestionar els residus i aïllar les diferents àrees sense fer-hi obres.

Horitzó 2030

El projecte de segona ampliació de l’Hospital del Mar compta amb un pressupost de 150 MEUR i podria ser un dels projectes beneficiaris dels fons Next Generation EU. De moment, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat anticipen el finançament necessari per tirar-lo endavant. Es preveu que pugui estar en funcionament el 2024. Quan acabin totes les fases, el centre tinrà 103.500 metres quadrats, 544 llits d’hospitalització convencional, 14 punts d’hospitalització de neonatologia i 54 de crítics i semicrítics. A més, hi haurà 24 quiròfans i s’ampliaran serveis com Anatomia Patològica o Farmàcia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.