Catalunya bat rècords amb 2.285 start-ups el 2024
Catalunya ha assolit un nou rècord en el nombre de start-ups, amb un total de 2.285 empreses emergents registrades el 2024, fet que suposa un creixement del 9% respecte a l'any anterior. Aquesta és la xifra més alta de la sèrie històrica, segons l'informe d'ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, presentat aquest dijous pel conseller Miquel Sàmper.

Segons l'estudi, el nombre de start-ups catalanes s'ha més que duplicat, més del 110%, des del 2016. A més, aquestes empreses han facturat conjuntament més de 2.330 milions d'euros el 2024, un 10,6% més que l'any anterior, i donen feina a 22.840 persones, més del 10,5%.
"Les start-ups són un motor de creixement per a l'economia catalana, aportant riquesa i llocs de treball de qualitat", ha destacat Sàmper. A més, ha afegit que "ens fixem l'objectiu d'arribar a les 3.000 start-ups el 2030".
Barcelona, hub europeu de start-ups
L'informe valora la posició estratègica de Barcelona com el cinquè millor ecosistema de la Unió Europea per crear start-ups, per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam. La ciutat també és la segona més atractiva per als fundadors estrangers, segons Startup Heatmap Europe.
En l'àmbit internacional, el 61% de les start-ups catalanes exporten els seus productes i serveis, sent el Regne Unit, França, Alemanya i Itàlia els seus principals mercats.
En els darrers cinc anys, les start-ups catalanes han captat 6.104 milions d'euros en inversió en capital, un 127% més que en el quinquenni anterior. Només el 2024, han obtingut 1.152 milions d'euros, amb el sector financer, traveltech i healthtech concentrant el 52,3% de les inversions.

Aposta tecnològica i talent internacional
Un 62% de les start-ups catalanes treballen amb tecnologies de la Indústria 4.0, com la intel·ligència artificial, el big data o el cloud computing. A més, hi ha 340 start-ups deep tech, especialitzades en tecnologies científiques i d'enginyeria. D'altra banda, el 21% dels treballadors i el 20% dels fundadors són internacionals.
També es destaca la importància de les spin-offs, amb 287 empreses sorgides de l'àmbit universitari i de recerca. El 90% de les start-ups inverteixen en R+D, i més de la meitat compten amb patents.