Chacón: ''La COVID-19 ha estat un catalitzador de la transformació digital''

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, creu que la crisi de la COVID-19 ha estat un ''catalitzador'' i un ''accelerador'' de la transformació digital a les empreses i que per tant, s'ha avançat en la feina de ''conscienciació i sensibilització'' necessàries per fer avançar el teixit empresarial català. En la cloenda del Fòrum Indústria 4.0 organitzat per una comissió que inclou fins a sis col·legis i associacions professionals, la titular d'Empresa ha reconegut que la feina feta fins ara en aqueta matèria  i d'ajuts per a la transformació digital ha estat ''insuficient'' ja que amb el pressupost del 2020 només ha permès impulsar la transformació a 150 pimes. ''Axiò no és res'', ha dit Chacón. Considera que el 60% del teixit industrial català no és ''ni conscient'' que cal fer aquesta transformació.

Per Chacón, la crisi del coronavirus ha canviat ''el decorat de manera sobtada'' i que justament la fase de sensibilització per a les empreses ''ha vingut de cop''. Per això creu que cal seguir treballant per combatre el ''decalatge entre la realitat i el teixit industrial'' malgrat la manca de recursos. Assegura que des del Departament d'Empresa i Coneixement l'estratègia industrial a seguir és ''clara'' i que justament molts reptes estan relacionats amb la digitalització. Per això, creu que calen recursos i una bona priorització per actuar ''rapidíssimament'' ja que alerta que si no és així el país es pot quedar ''enrere''. Per Chacón, la feina dels propers mesos ''marcarà el que serem els propers tres, cinc o deu anys''. ''És moment de triar i prioritzar'', conclou Chacón.

En aquest sentit, la consellera ha apel·lat a la renovació del Pacte Nacional per a la Indústria amb programes concrets, malgrat reconèixer que la dotació pressupostària per tirar-ho endavant és ''insuficient''.  Chacón també s'ha referit a les propostes d'Enginyers Industrials de Catalunya en el document 'La indústria: vector de recuperació econòmica a Catalunya', n'ha agraït l'esforç i s'hi ha mostrat favorable, alhora que ha mostrat el suport amb la institució per poder continuar treballant en col·laboració per tirar endavant el teixit empresarial del país.

Les propostes dels Enginyers

Precisament el degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, ha recordat les propostes recollides en aquest document a partir dels conceptes de competitivitat, transversalitat i col·laboració público-privada, com a vectors clau per a poder reindustrialitzar el país. Canós ha recordat que per millorar la competitivitat que els darrers anys ha estat centrada en la innovació i la internacionalització, ara cal que s'hi sumi la transformació digital i la sostenibilitat. Ha assegurat que cap sector pot ser ''endogàmic'' sinó que cal buscar la ''hibridació'' entre diferents àmbits i alhora cal que se sincronitzin les accions de la inversió privada i la pública. Per aquest motiu, ha dit Canós, cal que l'administració sigui ''receptiva'' a les demandes del sector i creï programes que puguin ajudar les companyies. ''No tenim recursos per abraçar-ho tot'', ha dit Canós, ''hem de saber prioritzar i concretar esforços''.

El moment de la Indústria 4.0

Per primera vegada, el Fòrum Indústria 4.0, que enguany ha arribat a la cinquena edició, s'ha dut a terme en línia i a partir de deu ponències per reflexionar sobre el futur del sector després de ser decisiu durant la pandèmia de COVID-19. Prop de 400 inscrits han seguit les explicacions dels membres de la comissió organitzadora al voltant de temes tant diversos com el bessó digtial, el teletreball, la innovació oberta i l'open source en la gestió de la crisi, el futur de les automatitzacions, la robòtica, etc. Pere Homs, Felip Fenollosa, Xavier Pi, Xavier Conesa, Oriol Vilàs, Conrad Cardona, Carles Soler, Michael Loughlin, Julià Sempere i Fran Garcia han anat desgraant, cadascun des de la seva àrea d'especialització, què ha fet i què pot fer la indústria 4.0 per canviar el model industrial i la societat.

Les ponències han estat presentades pel president d ela comissió, Joan-Carles Casas, que també ha introduït la conferència de Joan Guasch, director d'International Development and Public Programmes d'Eurecat, que ha parlat de la missió inversa de la Hannover Messe d'enguany i els avenços i reptes tecnològics de Catalunya.

El Fòrum també ha comptat amb la conferència del consultor Alfons Cornella sobre  la indústria 4.0 en les cadenes de subministrament i ha desgranat alguns dels temes que ja havia avançat en aquesta entrevista als Fulls d'Enginyeria. Per Cornella, la COVID-19 ha estat un manera de posar a prova el funcionament d'aquestes cadenes de subministrament que creu que han de tornar a ser més locals i no dependents de països com la Xina.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.