Cinc entrevistes per commemorar el Dia Mundial de l'Energia

El darrer any, el preu de l’energia, els canvis en la tarifa, les mesures per fer front als increments de les factures, la problemàtica del subministrament de gas natural o el boom de les renovables han estat notícia i han protagonitzat molts articles de Fulls d’Enginyeria. Però més enllà de tot el que està més d’actualitat, des d’aquest diari digital hem volgut aportar diferents visions més pausades de tots aquests temes. El Dia Mundial de l’Energia que se celebra avui per recordar la seva importància, és una bona ocasió per recordar les cinc entrevistes “més energètiques” dels últims mesos i que han parlat de creixement, renovables, nuclears o hidroelèctriques. 

mascoMas-Colell: “No tenint una Catalunya productiva, no la tindrem ni verda ni sostenible”

L’economista Andreu Mas-Colell (Barcelona, 1944) va participar en la jornada ‘La Transició Energètica. Creixement o decreixement’ a Enginyers Industrials de Catalunya, una ocasió que des de Fulls d’Enginyeria vam aprofitar per entrevistar-lo. No dubta quan se li pregunta si, en el moment actual, cal apostar pel decreixement o pel creixement malgrat que hi posa matisos. És partidari d’impulsar les renovables i planteja allargar la vida de les nuclears més enllà del previst en favor de la descarbonització i, per tant, de la transició energètica. Aposta per la ciència i la tècnica i també per la productivitat i demana una Catalunya verda, inclusiva i productiva i malgrat reconèixer que són peticions difícils de combinar creu que “no tenint una Catalunya productiva, no tindrem una Catalunya verda ni una Catalunya sostenible”.

moreraMorera: "En la transició energètica, el gran canvi a assumir és de paisatge”

Des del juny passat, Marta Morera (Campdevànol, 1979) està al capdavant de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), un càrrec que li ha arribat l’any en què l’energia ha estat l’autèntica protagonista. Morera, llicenciada en Ciències Ambientals i amb un màster també en Energia pel Desenvolupament Sostenible per la UPC, té clar que el futur, a Catalunya, passa únicament per les renovables i que el paisatge és el preu que se n’ha de pagar a més d’assumir una nova conscienciació d’estalvi i eficiència. En aquesta entrevista a Fulls d’Enginyeria, va desgranar la seva visió del sistema.

tahullAntoni Tahull: “El nivell d’incertesa del futur immediat de l’energia a Catalunya és absolut”

L’enginyer industrial Antoni Tahull és un dels referents en la producció hidroelèctrica a Catalunya. Després d’una llarga trajectòria professional i en un moment en què l’energia està al centre del debat, Tahull, membre de la Comissió d'Energia d'Enginyers Industrials de Catalunya, és crític amb els objectius del PNIEC i alerta que tancar les nuclears abans de tenir un sistema d’emmagatzematge d’energia que pugui superar l’aleatorietat horària de l’eòlica i la fotovoltaica pot generar un dèficit de potència. Per això, aposta per allargar la vida útil de les nuclears fins que el desplegament de les centrals de bombeig pugui solucionar la situació actual. D’aquests temes i dels reptes energètics del país, en vam parlar en aquesta entrevista als Fulls d’Enginyeria, on repassa també les fites més importants de la seva carrera.

joan vila

Joan Vila: “Catalunya està fent el ridícul amb la transició energètica”

L’enginyer industrial i director general de LCPaper, Joan Vila (Sarrià de Ter, 1954), ha publicat el 2021 ‘Economia en el Canvi Climàtic. Full de ruta cap a la societat frugal’ (Icària, 2021), un llibre que ell mateix defineix com a “treball de fi de carrera professional” perquè recull la seva manera de pensar després de quaranta anys treballant. Mostra la seva visió de la crisi climàtica mundial i, alhora i entre altres aspectes, repassa els canvis culturals que ha d’assumir la societat per fer-hi front; sempre, des d’un punt de vista d’enginyer i empresari. En aquesta entrevista als Fulls d’Enginyeria arran de la presentació del seu treball en una jornada a Enginyers Industrials de Catalunya, Vila -que és president de la Comissió d'Energia de Pimec- alerta que el model econòmic actual està “en vies d’esgotament” i es mostra molt crític a les mesures per a la implantació de les mesures per afrontar la transició energètica sobretot a Catalunya.

lluis collLluís Coll: “Les energies renovables no són gestionables”

Quan als catorze anys el seu pare el va fer anar a treballar d’aprenent a una fusteria, Lluís Coll i Braut va veure clar que havia de seguir estudiant si no s'hi volia veure tota la vida. Es va espavilar per aconseguir una beca per la primera promoció de la Universitat Laboral de Tarragona i va acabar fent Enginyeria Industrial a Barcelona. Tot i que va començar la seva trajectòria en el món de l’electrònica, ha acabat sent una de les figures més rellevants del sector de l’energia nuclear a Catalunya ja que ha posat en marxa i dirigit les centrals de Vandellós i Ascó. Aquest bagatge va ser homenatjat aquest juliol amb el Premi Trajectòria Professional d’Enginyers Industrials de Catalunya, un reconeixement que Coll ha rebut “feliç” per recordar la seva etapa laboral. En aquesta entrevista a Fulls d’Enginyeria, repassa la seva experiència, ens explica com veu la professió i demana menys demagògia per poder assolir la transició energètica.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.