Lluís Coll: “Les energies renovables no són gestionables”

Quan als catorze anys el seu pare el va fer anar a treballar d’aprenent a una fusteria, Lluís Coll i Braut va veure clar que havia de seguir estudiant si no s'hi volia veure tota la vida. Es va espavilar per aconseguir una beca per la primera promoció de la Universitat Laboral de Tarragona i va acabar fent Enginyeria Industrial a Barcelona. Tot i que va començar la seva trajectòria en el món de l’electrònica, ha acabat sent una de les figures més rellevants del sector de l’energia nuclear a Catalunya ja que ha posat en marxa i dirigit les centrals de Vandellós i Ascó. Aquest bagatge va ser homenatjat aquest juliol amb el Premi Trajectòria Professional d’Enginyers Industrials de Catalunya, un reconeixement que Coll ha rebut “feliç” per recordar la seva etapa laboral. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, ens repassa la seva experiència, ens explica com veu la professió i demana menys demagògia per poder assolir la transició energètica.
 

Què li suposa haver rebut aquest reconeixement d’Enginyers Industrials de Catalunya?

És un premi que m’honora, que agraeixes, que et fa sentir content i et fa pensar en anys enrere, la feina que feies.. I ho valores molt perquè algú ha reconegut els anys que has dedicat a treballar de la millor manera possible intentant fer les coses bé. I que passat aquests anys algú se’n recordi et fa feliç.

prem

Expliqui’ns una mica la seva trajectòria...

Quan tenia 14 anys vaig ingressar a la Universitat Laboral de Tarragona, com a becari. Era el curs 1956 i 1957. Vaig anar estudiant oficialia, vaig fer peritatge que el vaig acabar a Barcelona. I allà vaig fer enginyeria industrial. Durant aquest temps treballava en qüestions electròniques en una empresa de Reus. L’empresa, Enclavamientos y señales, es va traslladar a Barcelona, a Poble Nou, i es dedicava a fer aparells per a la regulació de trànsit. Hi vaig ser una colla d’anys. En vam fer un d’espectacular per la Diagonal que el vam instal·lar a la cruïlla de Passeig de Gràcia-Diagonal! Aleshores, un company de feina em va començar a explicar que parlava amb una empresa que s’instal·laria a Vandellós, que seria la tecnologia del futur i m’avana explicant tot el procés. El van agafar i tot i que jo no tenia interès d’anar-hi, vaig anar a preguntar a les oficines on em van fer una entrevista.

I el van agafar?

Sí, van trigar a dir-me alguna cosa però m’era igual perquè jo ja estava bé on era. Sense tenir massa arguments a favor o en contra vaig dir que sí. Em van destinar a França per aprendre sobre la central nuclear que s’havia començat a construir, en una central igual que la que es feia. Vaig aprendre i em vaig instal·lar a Vandellós, on hi vaig ser tretze anys. Després les elèctriques de l’època a Catalunya, que aleshores en teníem d’importants – ara no en tenim cap- em van destinar a Ascó de forma temporal perquè tenien previst que posés en marxa Vandellós II. Al cap de dos anys, vaig fer el mateix a Ascó II on vaig ser-ne el director dotze anys. I al final, quan es van unificar, vaig tornar a Vandellós de fer de gerent adjunt. Poc després ja em vaig jubilar.

Fa uns vint anys que s’ha jubilat, ja. Com és aquesta etapa?

Estic content, em trobo bé, i he de dir que encara ara no paro. Per exemple, soc el president del Club Nàutic de l’Hospitalet Vandellós, soc patró de l’Escola Internacional del Camp...

Vostè va néixer a Sallent però va venir a Tarragona, primer a estudiar i després a treballar, no?

Sí, quan vaig fer 14 anys el meu pare em va dir que havia d’anar a treballar en una fusteria de la zona que tenia fins a 2.000 treballadors. Entrava d’aprenent de fuster. I un dels fusters em va explicar la possibilitat d’obtenir una beca a la Universitat Laboral de Tarragona i em va semblar una bona oportunitat per evitar passar-me la vida recollint encenalls o tirar ‘Zotal’ al lavabo. Així que vaig fer els passos per accedir-hi. Em van fer una entrevista i em van acceptar.

Tenia més aspiracions que la seva pròpia família, no?

El que va ser molt bo per a mi va ser l’aprenentatge de fuster, perquè em va fer despertar. Em veia tota la vida recollint encenalls.

I res més lluny de la realitat!

Jo ho entenia així i vaig estar de sort.

Tot i començar amb l’electrònica, l’energia ha ocupat bona part de la seva trajectòria. Ara és un tema a l’ordre del dia amb la transició energètica d’horitzó. Com ho veu?

És un tema apassionant, m’interessa molt. Per una banda diuen que s’ha de deixar de produir electricitat cremant fòssils perquè genera tones de CO2, que és culpable del canvi climàtic. Per una altra banda, implica tancar centrals nuclears, fer energia renovable tot el que es pugui. Jo estic d’acord amb això però queda una pregunta pendent. Les energies renovables no són gestionables, és a dir; si avui no fa sol, no fa sol. I si no fa vent, no fa vent. Tu no pots fer res perquè faci avui faci sol i demà faci vent. Et donaré dues dades: un dia de febrer del 2017, les energies renovables donaven el 5 % de la demanda. Això vol dir que algú altre havia de produir el 95 % que falta. Aquell mateix any, a l’octubre, un dia les renovables van aportar el 55 % de la demanda, que és moltíssim. Només necessitàvem el 45 %. Aleshores, si tu ets responsable que no s’apagui la llum a Catalunya o a Espanya, tu has d’estar preparat pel dia que la renovable només et dona un 5 %. Per tant, has de tenir altres tipus de centrals que et donin altres tipus d'energia, que et donin el 95 % perquè sinó, faràs una apagada general. I la pregunta és, si aquest 95 % no el podem fer amb petroli, gas o carbó, amb què el vols fer?

I vostè la pot respondre aquesta pregunta?

Aquesta pregunta no la respon ningú o amaguen l’ou. És molt senzill. Oi que les renovables no són gestionables? Oi que una setmana pot no fer sol ni vent? Qui farà l’electricitat?

L’han de fer les nuclears?

És una possibilitat. És la decisió que s’ha pres a Suècia, per exemple, que primer va dir que les tancarien, i després van dir que farien front a la disminució de CO2 amb hidràulica i de nuclear de fons.

I aquí?

Només han dit que les aniran tancant, l’última el 2035.

Creu que hi ha desconeixement del que és una central nuclear i que s’ha demonitzat pels riscos que poden suposar?

La central nuclear té molt mala fama i la gent no està ben informada. Què ha passat amb les nuclears? Han tingut tres accidents. Un als Estats Units que va produir la pèrdua econòmica de la central que ja no ha pogut produir més, però cap més dany. El segon, Txernòbil que és un tipus de central nuclear que van dissenyar els russos que només s’han dissenyat a Rússia, i que mai se n’ha autoritzat cap a cap país occidental i no passarà mai perquè no compleix amb uns mínims de seguretat exigibles. I el tercer, al Japó, amb el Tsunami. Hi ha hagut un problema molt gros: van haver de fer marxar la gent dels voltants i allunyar-se per precaució. Però els morts els va posar el Tsunami, la central no n’ha produït. Contra això, hi ha més de 400 centrals nuclears funcionant al món des de fa mes de 40 anys. I a més a més, avui dia les pots construir i no té res a veure amb les centrals de fa 40 anys. Fa 40 anys et compraves un 600 i ara faria riure. Amb la tecnologia nuclear és el mateix; pots fer una central que garanteix estabilitat i bon funcionament perquè s’ha millorat claríssimament. I actualment, mentre a Occident no en construeixen, tots els països asiàtics n’estan instal·lant. Aquí com que en sabem més, diem que no a les de més de 40, sense cap argument. Per una qüestió política.

És una qüestió política, doncs?

No vull convèncer de res però si sembrar el dubte perquè és claríssim que no s’informa la gent adequadament. La gent no té l’obligació de saber com funciona però només s’ha dedicat a punxar pel costat que dona mala imatge. Les visites, a les centrals, se sorprenen que tinguem flors al jardí!

I per què creu que s’ha imposat aquest discurs?

Perquè s’han amplificat molt les conseqüències d’aquests accidents, no s’han explicat bé. També s’ha fet molta demagògia amb el tema dels residus, guardar residus nuclears és la cosa més simple del món i jo en posaria al garatge de casa: amb un metre de formigó entre el residu i jo mateix, i hi podria dormir al damunt! Així de senzill!

Vostè ho explica molt fàcil però aquest discurs no se sent.

Perquè dona vots anar-hi en contra i no en dona anar-hi a favor. Si jo faig un míting i dic que tancaré les nuclears guanyo vots. I mai no han aportat morts. Les químiques, que els desitjo el millor, han portat molts més problemes.

Veu reversible la situació antinuclear tenint en compte la limitació de les renovables?

Quan la gent ja comença a viure bé, no vol que l’amoïnis perquè hi ha un nivell de vida espectacular. A altres estats amb més necessitats, sí.

Però energia en necessitem tots?

I algú l’ha de fer. Pels cotxes elèctrics, qui la farà?

La comprarem?

Alemanya va dir que tancava nuclears, però avui és l’incomplidor número 1 dels Tractats de París. I què fa? Està important electricitat de França feta amb nuclear i important carbó de Polònia i tira més CO2 avui que fa 10 anys.

Tot és qüestió de discurs i relat?

Sí, d’anar dient el que convé i mitges veritats. Anglaterra n’està construint una de central nuclear nova.

Quin futur els espera a les centrals nuclears de Catalunya? Pot Catalunya tenir sobirania energètica sense aquesta generació?

Avui dia és autosuficient perquè les tres nuclears fan més del 50 % del que gasta Catalunya, però si no volem les nuclears ja les posaran a un altre lloc. Madrid només fa el 5 % del que necessita i la resta ho compra. No pateixen massa per ser autònoms en tema elèctric, perquè tenen la paella pel mànec. No tenen nuclears, ni carbó, res... Autosuficient? Depèn, si hem de ser independents potser si...

Canviant de qüestió, com veu l’enginyeria i la professió en aquests moments?

L’enginyeria és molt important, no cal dir-ho, però crec que hem perdut una mica de relleu. Vull dir que si miro trenta o quaranta anys enrere, les empreses les dirigien enginyers. I cada vegada més, les empreses les dirigeixin advocats o economistes, i menys enginyers. Això és un fet que a mi no m’acaba d’agradar perquè penso que potser no hem fet les coses prou bé. Almenys és un dubte. Avui dia es discuteix si s’ha de fer un pont o una instal·lació important i els polítics van jugant i els economistes van jugant. I al final, fer-ho ja no té importància perquè ho faran els tècnics, però no són a la discussió inicial o en són menys. I això no m’acaba d’agradar. És autocrítica.

Però per què creu que ha passat?

No ho sé, hem perdut terreny. Quan jo estudiava es van iniciar els estudis d’Economia. Tots vam dir: com pot ser això? I què faran? Fèiem la broma que farien sumes i restes... perquè no sabran res. Aquest és un motiu de discussió i de broma amb el meu fill gran que és economista: li dic que s’han instal·lat i han agafat relleu amb trenta o quaranta anys.

I a més, sembla que hi ha poques vocacions tècniques, què els diria als joves que han de triar estudis?

Això depèn molt del que se’ls explica, de l’ambient i d’això no conec els detalls. Si tu vas allà t’inclines amb el que escoltes, i probablement es parla menys d’enginyeria del que se’n parlava abans. Un economista pot estar de directiu a qualsevol empresa sense tenir coneixements tècnics. I això funciona així ara.

Caldria tornar a posar en valor els coneixements tècnics?

Jo crec que sí, crec que els tècnics tenim alguns avantatges i en algun tipus d’empreses podem entendre i conèixer molt bé el material que s’hi fabrica, els avantatges etc.; un economista, no. És un discussió que tenim sovint amb el meu fill i riem molt!

salvador baill…, dv., 03/09/2021 - 14:17
Estic d'acord amb tot el que dius.
Alguns polítics porten 40 anys advertint dels enormes perills de l'energia nuclear per milers i milers d'anys. Ara, com apuntes, dir una altra cosa no dóna vots.
Polítics de la mateixa corda han dibuixat dels enginyers la imatge de lacais del capitalisme. Imatge que ens hem arribat a creure.
Els directius que tenen aversió a la tecnologia són perillosos per a si mateixos i per als seus empleats.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.