D'enginyers a enginyers: 10 propostes per Sant Jordi

Paul Auster, Pierre Lemaitre o Pedro Torrijos en ficció. Michel Desmurget, Paul Sen o Irene Vallejo, en assaig. Compartir professió no és sempre sinònim de compartir gustos i la diversitat de propostes que enginyers i enginyeres fan per Sant Jordi, n'és un bon termòmetre. Gairebé sempre, però, hi ha un rerefons comú... En aquest article recollim les recomanacions d'enginyers i enginyeres d'Enginyers Industrials de Catalunya que han fugit d'estereotips, novetats i autors mediàtics per assenyalar deu possibles adquisicions pel dia del llibre.

sant jordi

 

Thrillers i novel·la història per la ficció

La primera recomanació és una novetat, Baumgartner (Edicions 62, 2024) de l'escriptor nordamericà Paul Auster. Ens la fa Isabel Tejero, vocal de Junta del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya que el considera "un llibre esplèndid que fa reflexionar sobre la vellesa, l'amor, la pèrdua i els records de tota una vida". És el retorn d'Auster al sector editorial després de set anys i ha tingut una molt bona rebuda.

La tormenta de cristal (La Trama, 2023), de Pedro Torrijos és un trhiller que barreja la construcció d'un gratacel únic, un error de càlcul i una cursa a contrarellotge contra les inclemències meteorològiques per evitar el col·lapse. És la proposta de Miquel Latorre, vocal de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya de la Demarcació de Lleida. Ambientada a la Nova York dels setanta, la novel·la relata l'amenaça que viu la ciutat quan una estudiant d'enginyeria estructural detecta una errada de càlcul de l'edifici dissenyat per Bill LeMessuerier, que posa en risc la seva reputació.

Una mica més antic, però no menys vigent és Ens veurem allà dalt (Bromera, 2014), una novel·la històrica de Perre Lematre que narra la història d'una família francesa durant la I Guerra Mundial. És el gènere que fa "esbargir" Norberto Larriba, secretari del Col·legi.

Coneixement, filosofia i ciència

La tecnologia, el coneixement i la ciència també ocupen espai en algunes tauletes de nit d'enginyers i enginyeres. Stefan Zweig firma la recomanació del chapter de la zona Àsia de la Comissió Internacional (CEW) d'Enginyers Industrials de Catalunya, Raül GuerraMomentos estelares de la humanidad: catorce miniatures históricas (Acantilado, 2012) és un dels llibres més famosos de l'autor austríac que ha explorat tant la novel·la com l'assaig. En aquest cas, s'endinsa en un ventall variat d'esdeveniments històrics que han marcat el rumb de la història de la humanitat. De l'enginyeria internacional també ens arriba Happiness by Design (Penguin Books, 2015), de Paul Dolan. Jordi Villarchapter a la zona d'Itàlia de la Comissió Internacional (CEW) el destaca perquè parla sobre la influència de les decisions a la pròpia felicitat i satisfacció personal. "Un llibre per al creixement personal", diu Villar.

En el terreny de la història, la vocal de la Junta del Col·legi, Sara Barja, ens recomana un dels èxits de l'historiador Yuval Noah Harari, autor d'autèntics èxits històrics: Sapiens. De animales a dioses. Breve historia de la humanidad (Debate, 2023). Per Barja és un llibre que fusiona la història i la ciència per narrar l'evolució dels éssers humans. Barja en destaca la capacitat per a reflexionar sobre la naturalesa humana, comprendre els nostres orígens, com arribem a conviure en societat i com les nostres accions han modelat el curs de la història. A més, també valora que "convida" el lector a reflexionar cap a on ens dirigim com a espècie en el futur i com el desenvolupament de noves tecnologies com la intel·ligència artificial combinada amb la bioenginyeria podran impactar en la nostra espècie i les conseqüències que tindria.

Sobre història, però en aquest cas, dels llibres, gira la proposta de Ma Luisa Garcia-Romeu, vocal de la Junta directiva de la Demarcació de Girona. El infinito en un junco (Siruela, 2019) de Irene Vallejo. Garcia-Romeu els recomana especialment als amants del món editorial, "Si t'agraden els llibres, aquest t'encantarà", diu. Per l'enginyera és interessant pels detalls històrics i literaris que incorpora, a més de la reflexió "més que oportuna" sobre la supervivència dels llibres en aquesta època digital, de xarxes socials i intel·ligència artificial.

 

subscriu-te

 

La tecnologia, sempre present

En un món d'enginyers, les opcions amb la tecnologia de rerefons són a més d'interessants, inevitables. El president de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular, Marc Oliva, aposta per una reflexió de plena actualitat a la nostra societat: La fàbrica de cretinos digitales: los peligros de las pantalles para nuestros hijos (Edicions Península, 2020). L'expert en neurociència Michel Desmurget parla sobre les conseqüències de l'exposició a mòbils, tauletes i ordinadors als més petits i posa a debat el dilema de l'ús de les tecnologies sense control.

Encara més a prop de l'enginyeria, el també vocal de la Junta Directiva de l'Associació, Néstor Rubiralta anima a triar Atlas de metros del mundo (Nórdica, 2016), una recopilació de la història, el disseny i el funcionament dels sistemes de metro de més de 200 ciutats del món. Per Rubiralta és interessant per el vessant de disseny dels mateixos mapes, però també per ser un material "de gran valor històric i sociològic", ja que considera que "els sistemes de transport de les ciutats són un reflex del seu desenvolupament i acaben conformant la seva pròpia identitat".

I també en aquesta mateixa òrbita, Jordi Pont, vocal de la Junta de l'Associació a la Demarcació de la Catalunya Central, recomana El frigorífico de Einstein (Ediciones Paidós, 2022), on Paul Sen fa un repàs pels protagonistes que han contribuït al progrés científic a través del temps i les nacions i gràcies a les ments de físics, químics, biòlègs, cosmòlegs, matemàtics i, per descomptat, enginyers, que han desxifrat les lleis de la termodinàmica que regeixen l'univers.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.