Descarbonització en el món del MotorSport

La descarbonització del MotorSport és un repte clau en la transició cap a una mobilitat més sostenible, i aquest ha estat el focus central de la segona jornada organitzada pel Grup de Treball de MotorSport de la Comissió de Mobilitat dels Enginyers Industrials de Catalunya. L'objectiu d’aquesta trobada ha estat analitzar l’impacte dels combustibles fòssils en el canvi climàtic i com la indústria del motor pot adoptar estratègies per reduir la seva petjada de carboni.

telegram

 

El doctor en ciències químiques Jaume Josa, membre del Governing Council de Som Energia i de l’Expert Group on Climate Change a Catalunya, ha posat en context la gravetat de l’impacte humà sobre l’atmosfera terrestre. Ha il·lustrat la fragilitat d’aquesta capa explicant que "hi ha persones que no es creuen que la humanitat pugui canviar la composició de l’atmosfera, però si el nostre planeta fos un globus de 10 metres de diàmetre, aquesta tindria un gruix de tan sols 7 mm, una capa molt fina".

Josa ha insistit en la importància de reduir la dependència dels combustibles fòssils i ha oferit diverses recomanacions per a les persones compromeses amb la lluita contra el canvi climàtic. Segons l'expert, petites accions quotidianes poden tenir un gran impacte. Entre les seves recomanacions hi ha l'ús de la bicicleta i el transport públic sempre que sigui possible, el consum de productes de quilòmetre zero i l'adquisició d'electrodomèstics eficients per reduir el consum energètic. A més, ha recalcat la importància d'estalviar energia i aigua en la vida diària, a partir de les directrius de Repsol per reduir la petjada de carboni personal. 

Així i tot, Josa ha posat de manifest que aquestes recomanacions, malgrat ser positives, no ataquen l'arrel del problema. Segons ell, la solució real implica abandonar l'ús de combustibles fòssils de manera definitiva.

Respecte a les emissions de CO₂ a Espanya, Josa ha assenyalat que el país ha experimentat diverses fites històriques en l'emissió de carboni. Des d'un pic l'any 2005 amb més de vuit tones per càpita, al nivell actual que s'ha reduït fins a situar-se a la mitjana mundial, que ronda les 4,7 tones per habitant. Així i tot, ha advertit que en l'àmbit global s'emeten 37.000 milions de tones de CO₂ cada any, la qual cosa suposa uns 100 milions de tones diàries llançades a l'atmosfera.

Un dels aspectes clau abordats per Josa ha estat la importància de l'electrificació del transport, assenyalant que els motors de combustió interna són molt poc eficients en comparació amb els motors elèctrics. Mentre que un cotxe elèctric pot consumir entre 18 i 20 kWh per cada 100 km, un vehicle de combustió pot arribar a consumir entre 60 i 70 kWh per la mateixa distància. Això subratlla la necessitat de promoure l'ús de cotxes elèctrics i el transport compartit.

També ha fet referència a la influència del sector del motor esportiu en la transició energètica, destacant la importància de la Fórmula E com a exemple de l'avenç en la mobilitat sostenible. Malgrat no competir directament amb la Fórmula 1, ha destacat que aquest campionat serveix per demostrar la viabilitat dels vehicles elèctrics en l'alta competició.

La responsabilitat històrica dels països del nord global, que són responsables del 70-80% de les emissions acumulades és un tema que també s'ha estudiat. Davant aquest escenari, Josa ha fet una crida a accelerar la transició energètica cap a les energies renovables i l’electrificació de la mobilitat. "Ens hem d’electrificar, sense esperar massa. Necessitem moltes renovables i emmagatzematge d’energia", ha defensat.

Innovació i competició

En aquesta sessió, també s’han explorat disciplines del MotorSport que ja estan fent passos cap a un futur més net i integrador. Des de l’experiència pràctica en competició, Agustí Payá, pilot especialitzat en vehicles elèctrics i cofundador d’ELECTRIC GT Holdings Inc, ha explicat la seva trajectòria com a pilot del primer cotxe 100% elèctric en el Ral·li Dakar de 2015 a Sud-amèrica, patrocinat per Acciona.

Payá també ha parlat sobre la seva trajectòria en la Fórmula E, la categoria de monoplaces elèctrics que ha demostrat la viabilitat de l’electrificació en l’alta competició. "El motorsport elèctric és el futur del motorsport? La resposta és no, és el present", ha declarat contundentment.

D'altra banda, Gerard Figueras, promotor de MotorsportCat i director general adjunt de DiR, ha destacat la necessitat de reconnectar el gran públic amb el cotxe elèctric. Ha assenyalat que diversos factors han contribuït a un refredament de l’interès general, i ha subratllat el paper crucial que tenen els pilots com a referents per a les noves generacions. "Els pilots representen un pilar per als joves, un exercici de lideratge indiscutible", ha afirmat Figueres. Els organitzadors han avançat que en pròximes jornades s’aprofundirà en les tecnologies emergents que permetran la transformació d’aquest sector cap a un model més respectuós amb el medi ambient.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.