Dipneo: Dispositiu mèdic autònom per a parades cardiorespiratòries

El centre tecnològic Eurecat i Mobile World Capital Barcelona han creat la startup Dipneo, que desenvoluparà i comercialitzarà un nou dispositiu mèdic per a la reanimació davant d'una parada cardiorespiratòria. Aquest dispositiu està basat en un nou sistema patentat per Eurecat que permet insuflar aire al pacient de forma autònoma, una característica que fa que sigui òptim per part d'usuaris no experts, a més dels professionals. 

El projecte va arribar a MWCapital l'any passat, des d'on se'ls va acompanyar a tota la fase de validació de negoci i la creació de l'equip fundador. La diferència del dispositiu amb els insufladors basats una bossa d'aire disponibles al mercat és que el primer actua de forma autònoma i sense mans, per la qual cosa un cop col·locat dona seguretat a l'usuari no expert i suposa una millora tècnica, econòmica i de prestacions a la maniobra de reanimació respecte als sistemes de ventilació avançada existents, també per als professionals.

Xavier Castells, CEO de Dipneo, ha afirmat que l'objectiu de l’empresa és “portar al mercat la primera versió del dispositiu mèdic el 2025”. La previsió de vendes arriba als 2,5 milions d'euros el 2026. D’altra banda, segons el CTO de Dipneo, l’enginyer biomèdic Julio Díaz, l'objectiu de la companyia és "ser el complement perfecte per als desfibril·ladors, coneguts com a DEA, amb un potencial de mercat de 4.200 milions d'euros i creixements previstos del 8,8% anual". A curt termini la finalitat de la startup “és desenvolupar el producte per a la millora de la supervivència”, ha explicat el cofundador de la companyia i responsable de la valorització de tecnologies industrials a Eurecat, Ferran Soldevila, que remarca que està previst que el producte iniciï el camí regulador per obtenir el marcatge CE durant 2024.

Un cop superada aquesta etapa està previst el seu llançament al mercat, començant per l'usuari expert i posteriorment adaptant el dispositiu per a l'ús per part de professionals que l'utilitzarien esporàdicament i altres usuaris. Es calcula que la innovació tindrà impacte en entorns extrahospitalaris com són les emergències mèdiques, intrahospitalaris com a centres d'atenció primària, urgències i salvaments en trànsit, però també en zones cardioprotegides, com a residències per a la tercera edat, empreses, espais esportius i equipaments municipals, entre d'altres. El nou dispositiu mèdic basat en la tecnologia patentada i propietat d'Eurecat s'ha llicenciat a Dipneo.

Un problema de primera magnitud

Es calcula que les parades cardiorespiratòries extrahospitalàries arriben a 700.000 anuals a Europa i representen un greu problema de salut, atès que la ràtio de supervivència és del 10%. Castells ha assegurat que “millorar aquesta ràtio fins a assolir el 45 % de supervivència només requereix poder realitzar la reanimació cardiopulmonar de manera satisfactòria al més ràpidament possible”. Des de la startup han remarcat que per assolir aquest objectiu cal formar i donar un acompanyament expert a la persona que ha de practicar la reanimació, així com oferir les eines necessàries per oxigenar el cervell, que abasten sistemes de ventilació i desfibril·ladors.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.