El Barcelona Supercomputing Center s'assegura el futur

El Govern aportarà 59 MEUR al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) per al període 2020-2029. Així ho estableix un conveni signat entre la Generalitat i subscrit també amb l'Estat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que assegura la suficiència financera d'aquesta instal·lació científica. Segons la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, aquest és un acord ''estratègic'' per garantir el futur del BSC-CNS i del projecte del superordinador MareNostrum5 i constuir, així, ''la infraestructura científicotècnica més important del país''.

L'any passat, la Unió Europea va concedir al BSC-CNS un dels projectes més importants: ser la seu d'un dels tres superordinadors pre-ex-escala, batejat com a MareNostrum 5. Aleshores, l'executiu català va aportar-hi 3,5 MEUR per construir la subestació elèctrica necessària, complementant així, la transferència inicial de 6 MEUR inclosa als pressupostos del 2020, i que el 2021, es culminarà amb una apoartació de 2,5 MEUR més. Així, el Govern assumeix íntegrament el finançament dels 12 MEUR de la subestació elèctrica.

El MareNostrum5 tindrà un rendiment màxim de 200 Pflops (200.000 bilions d'operacions per segon), que multiplicarà por 18 el del nucli de l'actual MareNostrum4 (13,7 Pflops), el superordinador principal actual del centre. Com a patró del BSC-CNS, el Departament d’Empresa i Coneixement forma part del consorci per finançar el MareNostrum5 que suposarà una inversió de 223 milions d’euros.

En la presentació del conveni, Chacón ha posat en valor la tasca del BSC-CNS en el marc de l'acord de país del Pacte Nacional per a la societat del Coneixement (PN@SC) que ha de configurar les futures polítiques per potenciar la innovació a Catalunya.

El BSC-CNS durant la pandèmia

Durant la pandèmia per COVID-19, el BSC-CNS ha estat un deks principals actius de la recerca a Catalunya impulsant, liderant i participant en investigacions relacionades amb el virus. En l’àmbit de l’epidemiologia i la prevenció, l’investigador Toni Gabaldón (BSC-CNS, IRB) ha fet ús de genòmica comparada de coronavirus animals i humans seqüenciats per ajudar a definir dianes per al desenvolupament de vacunes o tractaments. Per la seva part, l’investigador ICREA Carlos Pérez García-Pando del BSC-CNS ha caracteritzat per mitjà de supercomputació l’impacte del confinament a escala estatal i europea sobre la pol·lució a l’aire. Entre d’altres recerques, sota coordinació de l’investigador BSC-CNS Alfonso Valencia, el projecte Exscalate4CoV de computació d'altes prestacions ha potenciat el disseny intel·ligent de fàrmacs, per tal de reduir el temps necessari per al seu desenvolupament.

 Xip de fabricació europea

Un altre exemple del relleu de la instal·lació científica catalana és l'encàrrec al BSC-CNS per part de la Comissió Europea del projecte de desenvolupament d'un xip de fabricació europea. Es tracta d'una tecnologia estratègica que a mig termini podrà incorporar-se a les futurs generacions de supercomputadors europeus i que serà clau per a la sobirania tecnològica i la competitivitat tecnològica del Vell Continent respecte als Estat Units i la Xina.

En el seu paper com a gran infraestructura estratègia, el BSC-CNS també forma part de la candidatura de Barcelona per allotjar la nova seu del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF, per les sigles en anglès).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.