El nou Maremagnum: recuperar l’atractiu amb una base de construcció circular

Convertir el Maremagnum en un destí comercial atractiu tant per barcelonins com per turistes. Aquest és el principal objectiu de la intervenció que s’està fent en aquesta instal·lació i que consisteix en integrar la segona planta de l’edifici amb la resta de l’estructura, que actualment està desconnectada. És un projecte que presenta grans desafiaments tècnics, ja que s’actua sobre l’estructura d ela coberta sense afectar l’activitat del centre comercial que, des de la seva obertura el 1994, obre cada dia de l’any. Construcía lidera aquesta reforma a partir de la qual, el centre comercial passarà de tenir a 8.800 m2 a 9.054 m2 de superfície.

Segons explica Bernabé Rodríguez, director d’operacions Refit de Construcía, la situació actual de les dues plantes perjudica la zona de restauració, ja que “els visitants del centre simplement decideixen obviar-la”. Construcía ha intervingut sobre les tres plantes de l’edifici. D’una banda, en la reforma completa de les àrees comunes afectades (les galeries públiques, els serveis, les marquesines, els porxos, etc.) per connectar millor la segona planta. També es preparen els locals afectats i nous per que després siguin llogats a diferents marques i activitats.

D’altra banda es vol consolidar un sòcol comercial a la planta baixa-primera i un clúster de locals de restauració a la segona planta. A la planta baixa s’hi farà la intervenció més important, la remodelació de la cantonada nord, mentre que a la planta primers s’intervindrà en un local triangular de la cantonada nord. Així, es pretén integrar els dos nivells inferiors creant una plaça coberta rodejada de restaurants i una claraboia vela.

Tal com explica Rodríguez, aquesta intervenció a la segona planta té una “complexitat extra” a l’haver de fer-se amb el centre en funcionament. El projecte planteja elevar l’altura de la coberta, sense treure l’anterior, per a preservar l’activitat normal del centre. Els equips tècnics, explica Bernabé, han aconseguit superar el desafiament amb una grua de 50m d’altura per arribar un radi de 65m. “Provablement qui s’acosta al Maremagnum no nota ni que som allà”, assegura Rodríguez, “és una intervenció tan enriquidora com reptadora”.

Un projecte condicionat pel mar

La introducció d’una grua torre dins del centre comercial ha estat clau per a la distribució dels materials. “No s’ha d’oblidar que està construït sobre el mar, cosa que complica l’execució de la cimentació”, recorda Rodríguez. Per solucionar-ho, s’ha fet una cimentació superficial recolzada a la llosa existent de l’aparcament. Per no paralitzar l’activitat del centre comercial, s’instal·len bastides penjants i cintres enlloc dels mètodes habituals.

El fet que el Maregmanum s’ubiqui en una zona portuària dificulta també la lliure entrada de materials i persones. Per això, la coordinació entre l’obra, l’operador del centre comercial i l’autoritat portuària ha estat fonamental. Disposen d’elements de protecció col·lectiva, com ara baranes, xarxes, bastides, lones o altres). Durant el procés de reforma també s’han pres mesures per minimitzar les interrupcions tant per a inquilins com per a visitants integrant elements de senyalització i proteccions col·lectives de seguretat en relació als usos dels usuaris del centre comercial. S’ha adequat la jornada de treball a l’ús freqüent de les instal·lacions i s’han creat túnels de pas perquè els usuaris puguin circular de forma plena i segura.

Sostenibilitat al centre comercial

S’està gestionant amb un operador fotovoltaic internacional la disposició de plaques solans a la coberta del centre comercial. El climatitzador global de la instal·lació és molt més modern que l’anterior i funciona amb recuperació entàlpica i millor i major eficiència energètica. En aquesta línia també s’ha pensat la disposició dels ruixadors de la instal·lació contra incendis de manera optimitzada i està avalada pels estudis d’empreses subcontractistes amb experiència contrastada en aquest tipus d’instal·lacions.

L’economia circular, l’enfocament de Construcía

Per a actuar sense interferir en l’activitat comercial i l’experiència dels usuaris, mentre es té en compte la proximitat del mar i l’entorn privilegiat del centre, l’experiència de Construcía en Lean2Cradle®, un enfocament del procés constructiu des dels principis de l’economia circular que ha aconseguit una execució ordenada, neta, amb una recuperació “excepcional” dels materials retirats. L’objectiu plantejat en aquest pla de residus és evitar l’abocador per, com a mínim, el 90% dels materials. Això implica, explica Rodríguez, la provisió curosa dels materials com el vidre, el guix, els metalls, les fustes o les llanes de roca, entre altres, que es reintroduiexien a la indústria.

La planificació exhaustiva del procés constructiu i l’ús de solucions preindustrialitzades també facilita la precisió dels temps i evita residus. “No hem pogut arribar tan lluny com voldríem, però estem aconseguint bons resultats en aquest darrer aspecte, fonamental”, especifica Rodríguez. Recalca que per assolir-ho, els cal la implicació dels clients i la col·laboració dels proveïdors com a “grans aliats” al camí cap a una construcció “que afavoreixi la prosperitat de les persones i el planeta”.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.