El respirador de Leitat arriba a una vintena d'hospitals

Una vintena d'hospitals  ja han rebut les primeres unitats del respirador de campanya dissenyat per Leitat. El centre tecnològic n'està produint uns 400, 300 dels quals per encàrrec del CatSalut. D'aquests, el SEM s'han començat a distribuir 100 a hospitals catalans perquè estiguin disponibles en cas de necessitat i els 200 restants es distribuiran en països en vies de desenvolupament a través d'Acció Exterior.

De moment, entre un i dos exemplars d'aquest respirador de campanya, posat en marxa en temps record arran de la crisi del covid-19, ja estan a les instal·lacions d'alguns hospitals grans com ara el l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, el Consorci Sanitari de Terrassa, l'Hospital Vall d'Hebron o l'Hospital del Mar, i en hospitals comarcals com ara l'Hospital de Granollers, l'Hospital de la Vall d'Aran (Vielha), l'Hospital d´Olot, l'Hospital de Campdevànol, l'Hospital Comarcal de Sant Bernabé (Berga), la Fundació Sant Hospital La Seu d'Urgell o l'Hospital de Pallars (Tremp). També s'han desplegat en alguns centres de titularitat privada com ara la Clínica Corachán o  l'Hospital CIMA. Es preveu que properament també en tinguin l'Hospital Sant Joan de Reus, Hospital de Santa Tecla de Tarragona, l'Hospital Mora d´Ebre, l'Hospital de Palamós o l'Hospital de Viladecans, entre d'altres.

L'objectiu de la distribució és que els equips mèdics es familiaritzin amb els dispositius i puguin conèixer les seves prestacions i possibilitats. De moment, no es preveu que l'ús d'aquests dispositius sigui immediat perquè els hospitals prioritzen les màquines dels hospitals abans que els respiradors de campanya. Si la situació a les UCI continua com en les darreres setmanes, doncs, els respiradors quedarien de reserva per  estar disponibles en cas que el retorn a la normalitat de l'hospital ho requereixi o l'inici del desconfinament suposi un rebrot de la malaltia.

Els dispositius de Leitat estan autoritzats per l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) per fer-ne un estudi clínic. A partir d'ara s'enregsitraran totes les dades dels malalts que s'hi incorporin per demostrar-ne la seguretat i l'eficàcia. Durant l'estudi, els centres podran anar identificant les possibilitats d'ús per quan se superi la pandèmia.

Com són aquests respiradors de campanya?

Malgrat que el respirador de campanya de Leitat s'ha anat millorant des del primer prototip i ofereix més prestacions que la majoria de respiradors de campanya, presenta algunes diferències que condicionen el seu ús. És un ambú –un globus- mecanitzat per donar suport vital a les persones amb insuficiència respiratòria i proporciona ventilació controlada per volum, però en canvi, no pot adaptar l'aire a la demanda de cada pacient, l'anomenat trigger, i per tant, requereix més intervenció del metge intensivista.

En canvi, si que permet ajustar altres paràmetres com ara la freqüència respiratòria, el temps d'inspiració o el volum d'inspiració, i també permet controlar la PEEP (pressió positiva al final de l'expiració), controlada amb una columna d'aigua. També es regula la pressió màxima, per assegurar que no es provoqui dany alveolar. El dispositiu té una pantalla per ajustar les alarmes, visuals i sonores.

L'acollida dels enginyers voluntaris

Leitat s'ha encarregat de fer arribar els respiradors als diferents hospitals però per tal de facilitar el coneixement de les màquines als professionals sanitaris que l'hauran de fer servir si és necessari, parelles d'enginyers voluntaris organitzats a través del COEIC els ha acompanyat per tal de fer una primera acollida del dispositiu.

És el cas de la Mariona Torrent, que ha participat també en la iniciativa voluntària de configuració de dispositius mòbils. Torrent explica a Fulls d'Enginyeria que els voluntaris han estat les figures per explicar als metges l'assaig clínic i els detalls del respiradors. Reconeix que són màquines que els professionals ja coneixen però en ser més ''rudimentàries i menys electròniques'', els cal un ''punt extra'' d'ajuda que exerceixen els voluntaris.

Per exemple, cal explicar-los les diferents variables que poden controlar  i les diferències amb els respiradors que ja tenen als hospitals. Amb aquesta formació, diu Torrent, els professionals fan ''un primer contacte amb un toc humà''. Per Torrent, fan ''més dolça'' l'explicació del funcionament de la màquina, els expliquen què necessitaran pel que fa a endolls o altres subministraments, i els posen en context per ''treure'ls la por'' si els han de fer servir.

De moment, els voluntaris estan a disposició del Col·legi i Leitat i s'activaran sempre que sigui necessari. ''L'experiència és molt bona, els metges són ara els nostres ídols i si els podem ajudar, estem encantats'', conclou Torrent.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.